Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скит в скалите над река Чаирлъка

Снимка: Българско пещерно дружество, Сашо Попов

Неизвестен досега малък скален манастир от епохата на Първото българско царство е открит на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. Скитът се състои от три пещери, килия и скална църква. Открит е при експедиция на спелеолози от Българското пещерно дружество, а че става дума за монашеска обител потвърждават историци и археолози. Основната теренна работа е извършена от пещерняците. Заради следите от обработка и човешко присъствие, те се връщат отново заедно със специалисти от музеите в Исперих, Разград, Русе и Силистра.

„Килията представлява допълнително обработено помещение, около 12 квадрата, недалеч е още по- добре оформеното второ помещение, с апсида на изток, т.е. скалната църква. В близост са трите естествени пещери, като в едната също има следи от човешко присъствие. Става дума за малка монашеска общност, вероятно 5-6 души. Апсидата е елипсовидна, много добре изваяна, рядка за скалните манастири в този регион“, казва проф. дин Георги Атанасов. Манастирският комплекс се датира в X- началото на XI век.

По думите на проф. Атанасов, откритият скит не само разширява географията на скалните манастири от епохата на Първото българско царство, но и потвърждава идеята, че в този период те не са изолирани от светския живот. 

Чуйте повече в репортажа на Ивелина Иванова:ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години заедно

10 семейни двойки от новопазарско празнуваха заедно 50-тата годишнина от сключването на брака си. Събитието за съвместно честване на Златните сватби се организира за трета поредна година от Община Нови пазар. Семействата бяха посрещнати ритуално с хляб и сол, и с чаша вино, а наздравица за всички вдигна кметът на общината Георги Георгиев. Той..

публикувано на 07.10.22 в 15:56

Втора година жена чака решение на ТЕЛК

Слушателски сигнал разкри сериозен проблем в здравната ни система. В Шумен Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) е една и стотици преписки се трупат без ясен срок кога ще бъдат разгледани. Потърпевша от дългото чакане е възрастна жена от шуменското село Стан, която повече от една година не е получила решение. Причината е, че в областта е..

публикувано на 07.10.22 в 12:23

Спешните медици на бунт

Не е отменено решението за национален протест на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ в страната. Протестът е насрочен за 19 октомври и ще бъде ефективен, съобщиха от Национален синдикат „Защита“. Другата седмица се очакват преговори за постигане исканията на работещите в ЦСМП. „Обещанията на служебния кабинет за увеличение на..

публикувано на 07.10.22 в 08:27
Читалище в Антоново

Самодива ще краси читалище

Една от стените на читалище „Христо Ботев“ в Антоново ще бъде изрисувана с фолклорен мотив от известния стрийт художник Станислав Трифонов – Насимо. Сградата бе обновена след мащабен ремонт през 2020 г. В новия облик са инвестирани над 2 милиона лева, осигурени изцяло от капиталовата програма на Община Антоново. Ремонтът продължи близо..

публикувано на 06.10.22 в 14:17

Неонатологията заработи

АГ отделението в болницата в Разград се връща към нормалния си ритъм на работа. Заради дефицит на кадри, приемът там беше ограничен в началото на август. След завръщане от дълъг болничен на единствения неонатолог, АГ отделението възстановява постепенно пълния обем от дейности, съобщи Теодор Гарвалов, временно изпълняващ длъжността директор на..

публикувано на 06.10.22 в 14:08

Млади огнеборци ще мерят сили

Шуменските млади огнеборци ще представят града в републиканското състезание „Юлиан Манзаров“. То се провежда в Ловеч днес и утре. Треньорът на отбор „Млад огнеборец“ към 9-то основно училище „Панайот Волов“ Слави Димов каза за Радио Шумен, че в това състезание участват най-добрите отбори на България. Турнирът „Юлиан Манзаров“ е в памет на..

публикувано на 06.10.22 в 13:01

Да пораснеш без агресия

Бързото ни живеене много често е причина да не виждаме нещата с правилните им лица. За съжаление понякога затваряме очите си дори за поведението на децата си. Животът в 21.век е по-различен и преминаването през пубертета, което така или иначе е свързано с редица физически и духовни промени, е предизвикателство за юношите, които трудно намират отговор на..

публикувано на 06.10.22 в 09:54