Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По пътя на боклука

След като община Шумен се отказа да изгражда завод за преработка на отпадъци, беше обявена обществена поръчка за фирма, която да вози боклука на Шумен. Според заданието, се търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък на общината – 26 000 тона битов и 1 500 тона растителен. Пределната цена, която общината е готова да плаща, е 139 лв. на тон без ДДС. За тези пари фирмата трябва със свой транспорт да взема боклука на Шумен от претоварна станция край града, да го вози до своя сепарираща инсталация, да оползотворява, каквото може, а остатъкът (пръст и фракция) да депонира също за своя сметка на сметище по своя преценка.

Обществената поръчка е на стойност 13 458 000 лв. без ДДС за 3-годишен период. Офертите ще бъдат отворени на 16 август.

Докато бъде намерена въпросната фирма, шуменския боклук продължава да се извозва до регионалното депо в квартал Дивдядово.

Впрочем, изграждането на претоварната станция, за която са заложени пари в бюджета на общината, е на етап определяне на терен и проектиране.

По пътя на боклука тръгна Миглена Стоянова заедно с директора на Общинското предприятие „Чистота“ Евгени Цанков (чуйте в звуковия файл)ВИЖТЕ ОЩЕ

"Промяната" в Шумен: "Не сме доволни"

С близо 1 600 гласа по-малко е получила на тези избори за Народно събрание политическата партия „Продължаваме промяната“ в Шуменския регион. Това я нарежда на трето място с 16,69% от гласувалите или това са 9 680 души. Най-вероятно партията ще вземе един от шестте мандата. Водач на листата за 30 МИР на „Продължаваме промяната“ е бившият министър..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

Какво искат децата от депутатите?

Новите депутати трябва да оправят България, да вдигнат заплатите и пенсиите. Това са очакванията на по-големите ученици в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ ден след извънредните парламентарни избори. Те поискаха от бъдещите народни представители по-дълги ваканции, безплатни и електронни учебници до XII клас.Настояват и за фиксирани дати..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

По изборите в Делиормана

В последните две години община Хитрино е една от най-непредсказуемите, когато става дума за резултати от парламентарните избори. При последните три вота, три политически сили си сменяха лидерството в предпочитанията на гласоподавателите. Общината е и втората след Каолиново по най-ниска избирателна активност в Шуменска област. В селото, където през..

публикувано на 02.10.22 в 17:37

Пред избирателните секции - повече умора, отколкото надежда

Днес гласуваме за четвърти пореден път за народни представители в рамките на по-малко от 2 години. В предсрочните избори за 48 Народно събрание участват общо 28 партии и коалиции. За място в Парламента от Шуменско се борят 171 кандидати. Депутатските мандати, отредени за 30 МИР-Шумен, са шест. Не е като да няма кандидати за тези шест мандата, но кои..

публикувано на 02.10.22 в 14:40

24-часова игра за големи

В Шумен, днес от 14 ч., започна 24-часовото RC състезание с радиоуправляеми коли, които на външен вид почти не се различават от тези от детството ни. В състезанието участват пилоти от България, Финландия, Турция, Хърватия, Германия и други. Организатори на събитието са MCD Racing. На пистата ще има 12 фабрично подготвени, готови за..

публикувано на 01.10.22 в 11:17

Деца надбягаха директора

Над 300 шуменчета се включиха в кроса "Надбягай директора" в Основно училище "Д-р Петър Берон". Младите спортисти бягаха по преасфалтираната спортна площадка в двора на училището.  "Не гоним спортни постижения. Искам да накарам колкото се може повече деца да спортуват. Пък и аз вече съм малко по-възрастен, чак такива постижения не мога да..

публикувано на 30.09.22 в 15:53

Кучешка храна вместо цветя

Елате да празнуваме заедно юбилея ми, но носете … кучешка храна вместо цветя. Това било единственото условие на шуменката Милкана Йорданова към гостите на рождения й ден. Приятели и роднини не се стъписали много, защото от десетина години сърцатата дама поддържа фейсбук групата „За да не лаем сами“ и е помогнала на много хора с домашни любимци...

публикувано на 30.09.22 в 14:05