Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звънецът бие за 8190 ученици

Снимка: БГНЕС

Общо 8190 ученици от община Шумен се очаква да влязат в училище в днешния първи ден на новата учебна година. От тях 735  са първолаци. Това съобщи зам.-кметът на община Шумен по образование Найден Косев:

"Нашата учебна година ще започне в 19 общински училища. Общо три средношколски общежития ще обслужват децата, които желаят да бъдат настанени в тях. Това са двете общински общежития и едно в Професионалната гимназия по селско стопанство. Организирали сме транспортът и тази година. Ще превозваме общо 680 ученици от първи до дванайсети клас в средищните училища в общината и от селата към града. Всички деца и ученици вече получават правото да бъдат безплатно превозвани или с училищни автобуси, или с карти в междуградския и междуселски транспорт", посочи той.

461 деца и ученици ще бъдат извозвани с училищни автобуси, останалите ще ползват безплатни карти за междуградския транспорт.

Откриването на новата учебна година в училищата на община Шумен днес ще бъде между 09:00 и 10:00 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много лекари - над 55 години

Най-много са лекарите в област Шумен на възраст над 55 години към края на 2023 година, информират от Териториално статистическо бюро - Североизток. На второ място е групата на лекари, които са на 65 и повече години. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 57, като повечето от тях работят в болнични заведения.  В края на миналата..

публикувано на 09.08.24 в 14:00

50 000 животни под контрол

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването чума по дребни преживни животни на територията на област Шумен прие на свое заседание Областната епизоотична комисия днес. Тя се провежда заради огнищата със заболяването в Румъния и Гърция.  Със заповед на изпълнителния   директор на Българска агенция по безопасност на храните се забранява..

публикувано на 09.08.24 в 11:47

Вода най-рано утре сутринта

Ако ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят нормално, очаквам присъединяването да завърши около 19:00 часа . Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК Антон Стефанов. Това означава, че пълненето на системите ще започне около 21:00 часа. Чуйте интервю на Миглена Стоянова с инж. Антон Стефанов...

публикувано на 08.08.24 в 14:56

Чудотворна икона в Шумен

,,Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще бъде в Шумен до утре на обяд включително. От два дни тя е в храм "Свето Възнесение" в града“. Това каза за Радио Шумен архиерейският наместник отец Димитър. "Тази светиня, която е в Шумен, е собственост на Варненската митрополия. Поръчана е от митрополита да бъде изработена в Света гора като..

публикувано на 08.08.24 в 14:25

ВиК ремонтът - по график

„Към момента ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят по график. Строителят не е сигнализирал за трудности.“. Това каза управителят на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров при среща с кмета проф. Христо Христов и областния управител на област Шумен Бейнур Ахмед.  Двамата днес инспектираха включването на новия..

публикувано на 08.08.24 в 13:52
Град Шумен

Все повече шуменци се връщат от чужбина

В Шуменска област се увеличава имигрантският поток (завърналите се български граждани и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в региона). През 2023 г. техният брой е 1955. Предната година са били 1515. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. През 2023 г. 56 807 хора са сменили местоживеенето си от..

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал, след като е бил блъснат от автомобил на автомагистрала "Хемус в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и граница с област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Около 21:30 часа, лек автомобил с чужда регистрация, движещ се от Варна към Търговище, управляван от 24-годишен мъж от Търговище, е..

публикувано на 08.08.24 в 11:03