Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свекърва" с премиера в Разград

Снимка: ТМЦ-Разград

Първата за сезона премиера представя тази вечер Театрално-музикалният център в Разград. Режисьорът Таня Карбова избира класическия текст – „Свекърва“ на Антон Страшимиров, с който трупата отдава своята почит към 150-та годишнина от рождението на своя патрон.

Заглавието на една от най-играните постановки у нас разкрива и един от феномените на българския език, в който думата за роднинската връзка на майката на един мъж произтича от думата кръв. Все още е трудно да се определи тази патологична привързаност на моменти, която обикновено след себе си носи само неразбирателство и конфликти. 

Първият спектакъл на „Свекърва“ пред разградската публика ще се играе от 19 ч. в Общинския културен център или Новия театър, както го знаят всички. Постановката, посветена на 150 годишнина на Антон Страшимиров ще бъде съпроводена с ретроспективна изложба. В нея ще бъде показано всичко онова, което е съхранено в театъра като костюми и снимки от стари представления.
Още за представлението от интервюто на Миглена Стефанова с режисьора Таня Карбова
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51

Среднощна разходка в музея

При засилен интерес мина поредната Нощ на музеите сред експонати от старта столица Преслав и внедрените в музея нови технологии. Туристи от Севлиево, Шумен и Търговище и гости от чужбина бяха част от нощните посетители на археологическия музей "Велики Преслав". Инициативата провокира и много местни жители. Шест филма за средновековната столица, за..

публикувано на 19.05.24 в 13:38
„Уроците на Блага“

Най-добрият български филм

Филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български филм на Националните филмови награди „Васил Гендов“, съобщават от Съюза на българските филмови дейци. Наградите бяха връчени снощи на церемония в Народния театър.  Филмът, който основно беше сниман в Шумен, получи и наградата за най-добра главна женска роля. Актрисата..

публикувано на 17.05.24 в 13:20

Българският театър диша и живее

Селектираните спектакли в „Друмевите театрални празници“ в Шумен са били разнообразни като драматургичен материал и жанрово представяне, заяви на заключителната пресконференция днес председателят на журито проф. Пенко Господинов. Според него, по общото мнение на всички участници в журито и тази година не е имало непоставен текст за пиеса, който..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

Награди за най-добрите

Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов си поделиха Наградата за мъжка роля за участието им в спектакъла "Ботушът" в тридесет и третото издание на фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен, съобщава БТА. За женска роля беше отличена Гергана Змийчарова за спектакъла "Гимнастика за бременни".  Наградата за сценография беше присъдена..

публикувано на 17.05.24 в 08:19
Неда Соколовска

Безводието влиза в театъра

В последния ден от фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде показано и представление, резултат от творческата лаборатория на режисьорката Неда Соколовска. Темата, която тя е избрала за документалния си спектакъл, е „Без вода“. В дните на фестивала актьори от шуменския театър събираха обществени реакции по проблема и личните..

публикувано на 16.05.24 в 15:32