Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино в длан

Снимка: mkino.org

"Ако още не сте заснели вашия филм, не губете време. Вземете мобилния си телефон или таблет и направете кратък филм на тема, която ви вълнува или се възползвайте от възможността да създадете 5-минутен филм в новата ни категория.

"Филми за деца (или с участието на деца)." Това приканват от сайта си организаторите на киноконкурса ,,Кино в длан“.

Срокът за прием на филми в VI-то издание на фестивала "Кино в длан" е удължен до 20 декември 2022. Тази година има и нови категории на конкурса за филми, заснети с мобилен телефон.

А те са филми за деца (или с участието на деца) и филми на тема, свързана с приключения, спорт или екстремни преживявания. Това каза за Радио Шумен доц. Александър Донев, дългогодишен председател на журито на фестивала.

Още подробности по темата чуйте в интервюто на Жулиета Герова с доц.Донев.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Байрам и Леля Байрамогуларъ отново в Шумен

Байрам и Леля Байрамогуларъ са солисти на концерта на Симфониета Шумен на 2 февруари. Диригент ще бъде Калина Василева. Публиката ще чуе първо изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, увертюрата "Отвличане от сарая" и Симфония 35 "Хафнер" от  Моцарт, както и Концертино за флейта, обой и оркестър от Фр...

публикувано на 01.02.23 в 14:27

Изложба на мира

Изложба на детски рисунки от цял свят в подкрепа на мира в Украйна ще бъде представена на 3 февруари, петък, от 17,30 часа в изложбената зала на 1 етаж в ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Творбите са част от артистичния проект „Аз рисувам МИРА“ на Детската художествена школа на Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа“ в Херсон, който..

публикувано на 01.02.23 в 14:00

Български филм и дискусия

Филмът "Докато Ая спеше" ще бъде прожектиран в петък в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Организирана е и среща с актьора Стефан Денолюбов и с драматурга Николай Гундеров. Проявата е организирана от Катедрата по журналистика и масови комуникации във висшето училище. Проявата е в рамките на семинар със студенти от..

публикувано на 31.01.23 в 17:22

Злато за "Арапи"

Със златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се завърна кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак. Това съобщи за Радио Шумен Милко Стоянов, ръководител на самодейците. Те са получили отличието в категорията за поддържане на местите традиции. 35 души от състава са представили сурвакарския обичай „Арапи“,..

публикувано на 30.01.23 в 16:16

Шуменска дива на световната сцена

24-годишната шуменска оперна певица Александрина Михайлова завърши преди година 17-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Александрина бе избрана след сериозни прослушвания сред певци от цял свят. Младата шуменка се занимава с музика повече от 14 години. Свири от много малка на пиано, пяла е в шуменския хор,,Бодра песен”, пет години е изучавала и..

публикувано на 30.01.23 в 12:58

Изложба на Биляна Васкова

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще открие от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Цялото това богатство..

публикувано на 30.01.23 в 10:47

"Сонетът" на Кукления театър в Русе

Поетично-визуален спектакъл "Сонетът" е третата премиера за творческия сезон на трупата на Кукления театър в Русе.   Сц енарият е изграден върху сонети и цитати от сонети на класически автори, сред които Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир. Има и много творби, написани от артистите. Спектакълът е реабилитация на сонетната..

публикувано на 28.01.23 в 10:18