Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат закрит басейн в Шумен

9
Снимка: Община Шумен

"Една от задачите, които общинската администрация си беше поставила е да модернизира спортните бази в Шумен", заяви днес кметът на общината Любомир Христов при представяне на проекта за закрит плувен басейн. По думите му досега са изградени две нови зали и един тренировачен терен за футбол, направен е ремонт на зала "Плиска".

"Шуменци от години желаеха да имат плувен басейн", каза още Любомир Христов и прогнозира, че новата придобивка ще е готова до средата на следващата година. Комплексът ще се намира на бул. "Ришки проход" в непосредствена близост до настоящия общински открит басейн „Аква свят“. Изграждането му ще струва 9 млн. лв., обясни още кметът.

Сбъдната мечта нарече строителството на нов басейн дългогодишният треньор по плуване м.с. Николай Стоянов.



В триетажната сграда със застроена площ от 3 100 кв. метра ще има два басейна. Първият ще е с размери 33x25 метра с 8 коридора и максимална дълбочина от 2 метра. Той ще се използва за тренировки и състезания по водна топка и спортно плуване.

Вторият басейн е по-малък - 16x12,5 метра и дълбочина от 0,85 до 1,25 метра. В него ще се организира учебна дейност по плуване, както и водна рехабилитация.

За публиката ще има 140 места в подвижни трибуни, обясни архитект Стоян Петков, ръководител на екипа, който е изготвил проекта.



До басейна ще бъдат създадени 47 места за паркиране, а в близост има други 60. Направено е лого, в който е вграден Комплекса "Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

На покрива ще има слънчеви панели, които ще помагат за отопляването на водата. Тя ще може да се загрява до температури от 28 градуса на големия и 32 на малкия. Двата басейна ще имат отделни системи за филтрация и автоматизирани системи, които сами ще вземат проби и ще дозират препаратите, коментира инж. Добриян Ситронов.

Изграждането на басейна в Шумен ще бъде със средства на общината, каза кметът Любомир Христов. Ще се търси финансиране и от Министерството на младежта и спорта. Намеренията на администрацията е плувният комплекс да бъде готов до средата на 2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокират път заради безводие

Жители на каолиновското село Тъкач протестираха тази сутрин пред сградата на ВиК – Шумен заради продължаващата криза с водата. Стигна се и до напрежение. Въпреки, че населеното място е на режим от началото на юли, във високите части водата не достига. Протестиращите настояват още и старото водохранилище в края на Тъкач да бъде пуснато в..

публикувано на 15.07.24 в 14:31

Жътвата е към своя край

За земеделските кооперации в Силистренско жътвата на ечемик, пшеница и рапица е към своя край. Добивите не са от най-добрите, изкупните цени също, макар и с по-ниска себестойност заради нормализиране цените на торовете. Съобщава се за среден добив от 500 до 700 кг от декар, но са били години, когато се е стигало и до 900 кг, по данни на..

публикувано на 15.07.24 в 09:08
Евро 2024

Европейското по футбол в историята

Тази вечер е финалът на Европейското първенство по футбол в Германия. До спора за трофея достигнаха Испания, която е единственият тим, успявал да защити титлата си,  и Англия – родината на футбола, която никога не е печелила шампионата на Стария континент.  Това е 17-ото издание на форума, който дължим на френския деятел Анри Делоне. Идеята си той..

публикувано на 14.07.24 в 11:58

Кой ще вземе ДПС?

Още двама депутати днес напуснаха ПГ на ДПС. Това са Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов. Така депутатите, напуснали или изключени от групата, са вече 24. В парламента от ДПС остават 23 народни представители.  Какво мислят шуменци за трусовете в ДПС, кой ще надделее - Пеевски или Доган, каква ще бъде развръзката от тежката политическа криза в партията, която..

публикувано на 12.07.24 в 14:54

Мечтата на Толга

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри за агросектора с всяка година става все по-сериозен, най-вече при агрономи и трактористи. Това каза Толга Мехмед от кубратското село Звънарци, който е само на 17 години.  Той учи специалността „техник-растениевъд“ в професионалната гимназия в Кубрат. Освен, че работи усилено на полето, успешно участва и в..

публикувано на 12.07.24 в 08:37

Разрушители стават строители

Младежката сфера в Шумен   - артистично пространство от дърво, винил и мебели от палети, има всички шансове да посрещне своя 6-и рожден ден основно ремонтирана и обновена. Реконструкциите се налагат, защото макар, че е любимо място за концерти и други арт прояви на младите хора, сферата често става обект на вандалски актове. Парадоксалното..

публикувано на 12.07.24 в 08:26

ДПС на две

Продължават трусовете в ДПС, а ние продължаваме да питаме за измерението на конфликта в движението. След като снощи почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и на още петима души от ръководството на партията, днес парламентарната група изключи още 17 депутати, включително и другия председател Джевдет Чакъров, а малко по-късно още..

публикувано на 11.07.24 в 15:34