Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Помощи за още хора с ТЕЛК

Снимка: Община Шумен

Актуализирани са списъците на хората с изтекъл срок на ТЕЛК или НЕЛК решения, които, според промени в Закона за здравето, трябва да получат прекъснатите социални помощи и финансова подкрепа. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен Мартина Драгнева.

"В рамките на тази седмица получихме втори списък от Министерството на здравеопазването - актуализиран с нови лица, който спешно обработихме и от 20 март хората, които получават помощите си по пощата, да заповядат да си получат средствата. На тези, които ги получават по банков път, ще им бъдат преведени след 20 март", каза тя.

Списъците на хората, чиито средства се изплащат чрез "Български пощи", ще бъдат в пощенските клонове до 29 март, уточни Мартина Драгнева. Тя допълни, че ако хората не успеят да получат парите си до тази дата, те ще им бъдат изплатени през април.

За да имат право на възобновяване на плащанията, хората с увреждания трябва да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на срока на експертното си решение, да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпределят машините за гласуване

252 машини за гласуване са получени в Шумен, които ще бъдат разпределени в секции на територията на областта. Устройствата ще бъдат доставени и монтирани по утвърден график днес, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Доставката им се осъществява с предварително наети транспортни средства. Машините ще се доставят по 9 направления в населените..

публикувано на 01.04.23 в 10:48

Над 400 полицаи охраняват изборите

Над 400 служители на МВР ще се грижат в област Шумен за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите. Повече от 300 са служителите, които ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност до края на изборния ден на 2 април...

публикувано на 01.04.23 в 09:10
Село Струйно, Шуменско

Спират камиони в Шуменско

Заради блокадата в Русе e създадена временна организация на територията на Областната дирекция на МВР. В посока Русе се спират тежкотоварните автомобили над 12 тона на три точки в община Шумен. Пропускат се автомобили с живи товари и ADR. След изтегляне на колоната ще започне поетапно пропускане на тежкотоварни автомобили.

публикувано на 31.03.23 в 16:19

Промени в движението

Въвеждат се промени в движението във връзка с автомобилното състезание „Планинско изкачване, Шумен - 2023“, което ще се състои следващата събота и неделя, 8 и 9 април. За осигуряване на безопасни условия за провеждане на ралито ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Георги С. Раковски“ от ул. „Райна Княгиня“ до входа на „Шуменско пиво“ за..

публикувано на 31.03.23 в 15:35

Забраняват паленето на стърнища

Във връзка с повишаване на опасността от пожари на територията на община Шумен със заповед на кмета Любомир Христов се въвеждат превантивни мерки за опазване на земеделските земи и горските площи. Забранява се изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, паркирането на моторни превозни средства и..

публикувано на 31.03.23 в 15:14

Представят програма "Околна среда"

Новата оперативна програма „Околна среда“ ще бъде представена в Шумен през следващия месец. Това обяви областният управител проф. Христо Христов, който е член на Националния контролен съвет на програмата. На 19 април в града ще пристигнат експерти от екоминистерството, които ще представят възможностите за финансиране по различните оси...

публикувано на 31.03.23 в 14:52

Временно затворен участък

Временно се затваря за движение на автомобили ул. „Хараланка Българанова“ в Шумен в участъка от ул. „Ален мак“ до ул. „Марица“ поради извършване на строително-ремонтни работи и подмяна на канализационната мрежа. Обходният маршрут е от ул. „Ален мак“ по ул. „Еделвайс“, ул. „Петко Българанов“, ул. „Алеко Константинов“...

публикувано на 31.03.23 в 14:08