Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщане във времето

Соня Любомирова - първата вляво
Снимка: Радио Шумен/ Архив

Продължаваме да се връщаме назад с 50 години в историята на Радио Шумен, за да разкажем как е създадено, какво е било и как Радиото се е вписало в живота на различни хора с различни професии. А историята на музикална редакция е една съществена част, без която хрониките няма да са пълни.

Соня Любомирова е един от двамата музикални редактори, които започват тази история още преди старта на излъчванията на Радио Шумен на 1 февруари 1973 г. Търсим, разбира се и личния отпечатък, затова разговорът с нея е хем дълъг, хем документален, хем интересен и любопитен и започва от там: "Ако трябва да се върнем с 50 години назад във времето и в годините, в които е работила в Радио Шумен, кои са нещата, които са най-важни и най-ценни, за да бъдат разказани?".

 Този въпрос е за един първите музикални редактори в ефира на Радио Шумен.

Интервю на Розалина Чернева със Соня Любомирова, музикален редактор от 1973 г.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново в Радио Шумен

15 бивши колеги, повечето от които пенсионери, се завърнаха днес в Радио Шумен. Сред тях бяха водещите Елка Сукурова, Дора Кабакчиева и музикалният редактор Петромил Кулев. Срещата на радиоветераните е една от инициативите, с които празнуваме 50-годишния юбилей на Радио Шумен. „22 години го вървях този път до радиото и винаги съм хвърчала от..

публикувано на 26.05.23 в 13:34

Първият фонотекар на Радиото

С удоволствие ще ви потопим в историята на Вашето 50-годишно Радио Шумен заедно с Паунка Стоянова. Тя е сред неговите създателите, живата история на прохождането му. Става част от екипа на Радиото още през 1972 г., когато то не е проговорило. Сред първите десет назначени е, заедно с говорителите Димитър Минев и Златка Раева, музикалният редактор..

публикувано на 23.04.23 в 09:45
Архив

Завръщане на Петко Табаков

Музикалният редактор Петко Табаков е работил само 5 години в Радио Шумен, но всички колеги, които са били заедно с него пазят светли спомени. Наричат го визионер с огромно обаяние и интелигентност. Днес музикантът живее в предградие на Сан Франциско, където се чувства у дома си и рядко се връща в България. Рядко дава и интервюта. „Когато бях..

публикувано на 13.03.23 в 08:55

Радиото като отдаденост

Още една от личностите, оставили част сърцето си в Радио Шумен, е музикалният редактор Стефка Макавеева. След покана на нейната състудентка от Държавната консерватория Румяна Константинова и спечелен конкурс тя влиза в Радиото, за да остане 8 години между 1985 и 1993 г. По това време начело на медията е нейният втори директор Марин Калинов. Преди..

публикувано на 25.02.23 в 12:48
Елка Сукурова

22 години радио магия

По повод 50-тата годишнина на  Радио Шумен продължаваме с поредицата от интервюта с колеги, работили през годините в него.  Представяме Ви още един радио глас, който е отдал 22 години на радио магията. Новинар, водещ на предаване в четвъртък, перфекционист, разпознаваем глас и личност в ефира – Елка Сукурова. Жулиета Герова ви среща с..

публикувано на 13.02.23 в 08:36

Изписаха и второто талисманче на Радиото

Изписаха и второто бебе, което се роди на 1 февруари и стана талисманче на Радио Шумен. Малкият Айтач тежи 3 950 гр. и е висок 53 см. Родителите му са от дуловското село Поройно. Семейството ще остане около месец в Шумен, за да са под лекарско наблюдение майката и бебето и след това ще отпътуват. Най-щастлив днес беше Гьоксун – 3 годишния..

публикувано на 11.02.23 в 14:09

42 години в едно интервю

В юбилейната ни рубрика ,,50 години Радио Шумен – точно и навреме“  ви срещаме с един от първите колеги, назначени на работа в Радиото. Това е Нели Дацкова. 42 години, събрани в едно интервю. Разказ за емоциите и първия сигнал на 1 февруари 1973 година – официалното откриване на Радиото. Интервю на Жулиета Герова с Нели Дацкова...

публикувано на 07.02.23 в 13:08