Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен вдъхновява млади автори

Снимка: Радио Шумен

Днес е вторият ден от четиридесет и петото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Организатор на събитието е Шуменският университет ,,Епископ Константин Преславски“. Днешният творчески ден продължи с поетически пленер ,,Писане от натура“. Негов модератор бе проф. Пламен Дойнов. 



Талантливите младежи преминаха през местността ,,Кьошковете“, Арменската църква и архитектурно-историческия комплекс „Безистена“ в Шумен. На творческата разходка бе и Жулиета Герова. Чуйте репортажа ѝ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16

Работодатели саботират преговорите

Работодателски организации саботират преговорите за нов колективен договор в сектор „Здравеопазване“, алармират от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.От КНСБ предупреждават, че подготвят ефективни протести ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл..

публикувано на 13.05.24 в 15:28

Василена в служба на хората

Тя е кмет на село Панайот Волов, но не се счита за началник, нещо повече, 36-годишната Василена Симеонова казва, че е един работник, който иска да направи мястото, където живее по-хубаво. Амбицията ѝ е за една година всички тревни площи в шуменското село да придобият приличен вид, тъй като са занемарени от години. Василена е..

публикувано на 13.05.24 в 09:18

Професията, за която трябва сърце

12 май е Световният ден на медицинската сестра. Той се отбелязва от  1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.  Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.   „Три пъти по- малко от стандартите са медицинските сестри в България в момента. Професията става „изчезващ вид“...

публикувано на 12.05.24 в 09:00

Награди, които окриляват

Днес, в Деня на Шумен, жителите на десетият по големина град в България празнуват. А творците му и заслужили общественици с принос за развитието на града бяха отличени.  "Наградата ме окрилява. Наградата ни кара да мислим, че има смисъл да творим за този град. Отличията трябва да ни обединяват, не да ни разделят. И занапред Шумен ще бъде моя кауза и..

публикувано на 11.05.24 в 14:55

Започват Друмевите празници

Най-престижният фестивал за българска драматургия открива своето 33-то издание се открива днес, 11 май от 18:00 часа. В конкурса участват 15 спектакъла, 6 са в съпътстващата програма, ще има 2 изложби и два видеозаписа на представления.  Селекционерът Елена Ангелова е трябвало да избира между 42 заглавия, създадени през миналата и началото на..

публикувано на 11.05.24 в 09:30