Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Волов – 147 години безсмъртие

147-ата годишнина от гибелта на Панайот Волов ще бъде отбелязана днес в Шумен. За втора поредна година това ще се случи с факелно шествие, което ще тръгне в 20:00 ч. от къщата музей на революционера, ще мине по пешеходната зона на града и ще завърши пред паметника на Волов на площад „Оборище“, където в 20:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя.

В инициативата на шуменския клон на дружество „Традиция“ може да се включи всеки, като за желаещите да участват са осигурени факли.


Самата къща музей на улица „Цар Освободител“ №16 ще работи до 20:00 ч. при свободен вход. Посетителите ще могат да разгледат дома, в който е отраснал Панайот Волов. Това е най-старата запазена сграда в Шумен. Тя е превърната в музейна експозиция през 1966 година, дотогава там са живели родственици на Панайот Волов.


В старинната част се вижда как е изглеждал битът на обикновените шуменци от онова време, като повечето експонати са принадлежали на семейството на революционера.

В по-новата сграда е подредена фото-документалната изложба, която с голяма достоверност разкрива стореното от шуменеца за Освобождението. Сред най-ценните реликви е пушката на Панайот Волов, с която той, като главен апостол, обявява началото на въстанието в Панагюрище на 20 април 1876 г.


Панайот Волов умира на днешната дата през 1876 година, едва на 26 години. Той е ранен и при опит да преплува река Янтра се удавя. Символичният му гроб е в Пантеона на възрожденците в Русе. А край лобното му място, в близост до моста на Колю Фичето в Бяла, е издигнат паметник. 

Как в родния град на революционера се пази паметта за Панайот Волов и какво не знаем за него за живота му извън борбата за Освобождение, разказва уредникът на къщата музей Милена Андреева в разговор с Десислава Спирдонова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Село възроди църква на век

Жителите на търговищкото село Стража с лични усилия, материали и собствен безвъзмезден труд успяха да върнат към живот 100-годишната си църква „Света Параскева“. Години наред храмът, вдигнат пак с труда на местните жители през 1923 г., е бил затворен, ремонтът му се точел, глътнал доста средства и зациклил. Миналата година обаче всичко започнало..

публикувано на 08.06.23 в 12:28

Плиска става музикална столица

Фестивал на талантливите деца ще се проведе в Плиска като част от инициативите за популяризиране на първата българска столица и на България.   Организаторите са от екипа на „Клуб Плиска представя“ - сдружение, което стана двигател за побратимяването на първата българска столица с първата столица на Италия - Корфинио. Целта е чрез това партньорство да..

публикувано на 07.06.23 в 08:33

Гласовете на победителите

Ученици от IX основно училище „Панайот Волов“ в Шумен спечелиха две първи места в националното състезание по пожароприложен спорт в курорта "Аблена". Възпитаниците на Слави Димов за пореден път се поздравиха с победа. Те заслужиха приза в надпревара с още 27 отбора от цялата страна. Чуйте репортаж на Радослав Генчев, който беше снощи на..

публикувано на 06.06.23 в 11:52

Ще пея и ще шофирам

"Качвам се в колата, пускам си музиката, започвам да пея и карам, където си искам" - за това си мечтае вече щастливата Миглена Стоянова от град Каспичан, която спечели безплатен шофьорски курс. И е съвсем близо да го сбъдне. Жестът, за който Радио Шумен ви разказа, е на автомобилния инструктор и учител по физическо възпитание в СУ "Трайко..

публикувано на 05.06.23 в 08:14

Рекорден брой регистрирани

Рекорден брой тютюнопроизводители са се регистрирали в регистъра според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. На фона на 3443 регистрирани стопани през 2022 г, тази година са се вписали 7374 земеделски стопани. Това каза за Радио Шумен Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България...

публикувано на 02.06.23 в 14:55

Истории от Дома в Черни връх

Това е история за хора, които са досущ като нас, но ги приемаме различно. 65 съдби в Дома за възрастни хора с психични разстройства в смядовското село Черни връх. Домът е построен преди 69 години. Разположен е в подножието на Провадийското плато на територията на бившия манастир „Св. Иван Рилски”. Днес там живеят жени с диагноза шизофрения...

публикувано на 02.06.23 в 12:35

Паметник на Ботев с дарения на ученици

С тържество пред бюст-паметника на Христо Ботев учителите и учениците от Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт ще отбележат патронния празник на училището, Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това каза за Радио Шумен директорът на гимназията Машка Крумова...

публикувано на 02.06.23 в 10:07