Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаталното кръгово да се преработи

4
Снимка: ЕЦТП

Кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до магазин „Пратикер“ в Шумен, където преди година в катастрофа загина Светомира Станчева, трябва да бъде преработено. Това е заключението на инж. Иван Табаков, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. По думите му, кръстовището е опасно, маркировката и поставените пътни знаци на него са сгрешени. Становището си той изрази по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, което се проведе днес.  

Според експерта, проверка на фаталното кръгово кръстовище е извършена през март. Тя е показала, че геометрията на кръстовището не отговаря на необходимите изисквания, а самото то трябва да бъде заменено със светофарна уредба. Няма го стандартното за кръговите кръстовище преминаване със завиване. 

"Тук транспортните потоци преминават направо, без да извършват каквато и да е друга маневра, което е недопустимо“, посочи инж. Табаков. 

Според пътния експерт, кръговото кръстовище не изпълнява основната си задача да пренасочва потоците от автомобили и да накара водачите да намалят скоростта. Освен това водачите трудно разпознават, че им предстои кръгово кръстовище. Липсва и анализ на базата, на който да се избере решение за кръстовището.

Според старши експерта по транспорт на община Шумен Владимир Събев, кръстовището ще бъде променено по начин, определен в Генералния план за организацията на движението в община Шумен, който се изработва в момента. По думите му, общината е възложила на фирма да го изготви. Срокът за предаване на предварителния Генерален план е края на ноември. 
Комисията по безопасност на движението разгледа също искане с 50 подписа на жители на кв. „Дивдядово“ за поставяне на изкуствени неравности на бул. „Велики Преслав“. Решението и на този въпрос ще се търси отново чрез Генералния план за организацията на движението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК авария в Шумен

В момента авария на ул. „Поп Андрей“ в Шумен остави без вода част от   улиците „Владайско въстание“, „Ивайло“ и „Априлско въстание“.  От ВиК заявяват, че водоподаването ще бъде възстановено след приключването на ремонтните работи и не се ангажират с краен срок

публикувано на 07.08.24 в 13:49

Трима в битка за обществен посредник

Дияна Стефанова получи най-висока оценка след събеседването между комисията за избор на обществен посредник на община Шумен и кандидатите за поста. Стефанова, която има юридическо и икономическо образование, заслужи единствената оценка над 5. Тя има 5,37. Втора бе класирана Таня Иванова–Христова, която има професионален опит в журналистиката и..

публикувано на 07.08.24 в 12:03
ВиК - Шумен

Шумен отново денонощие без вода

Шумен отново ще остане едно денонощие без вода заради включване на част от новоизграден довеждащ водопровод. Това ще стане утре - 8 август, съобщават от ВиК - Шумен. Присъединяването към помпена станция „1300“ и пречиствателната станция за питейни води ще бъде изпълнено от фирмата строител на Лот 3 в присъствието на представители на водното..

публикувано на 07.08.24 в 11:04

Кражба от незаключен дом

23-годишен е задържан в ареста заради кражба, съобщават от шуменската полиция. Откраднато е портмоне с 500 лева и лични документи от незаключен апартамент на ул. „Тракия“ в Шумен. Това става вчера следобед. В хода на проведените мероприятия е установен извършителят на деянието – 23-годишен мъж от Шумен  Задържан е за срок до 24 часа. Образувано..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Пожарната в акция

Затворена бе част от шуменската улица „Климент Охридски“ в отсечката от булевард „Славянски“ до улица „Цар Иван Александър“.  Причината е, че пожарен екип провежда акция по изправяне на кръста, стоящ на един от позлатените куполи на храма „Свети Три Светители“. Религиозният символ бе наклонен от силен вятър.  С помощта на автомеханична стълба ст. инсп...

публикувано на 07.08.24 в 09:57

Ограничено движение по "Хемус"

Движението по автомагистрала „Хемус“ в района на Каспичан ще бъде ограничено днес от 10:30 ч. до 18:00 ч. заради подмяна на стълбове на електропровод. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Спирането на движението ще се извършва на интервали от 15 минути, за да не се образуват колони от автомобили. Трафикът ще се регулира от екипи на..

публикувано на 07.08.24 в 08:54

Трима с хепатит

74 души са се изследвали за хепатит по време на кампанията на Регионалната здравна инспекция в Шумен, информират от службата.  16 от желаещите са направили това в лабораторията на РЗИ. Там няма регистрирани положителни резултати.  Останалите са изследвани от мобилен екип, който през изминалата седмица е бил в община Каспичан. Трима души са..

публикувано на 07.08.24 в 08:49