Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституцията влиза в НС

Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала. Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Промените предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Предвижда се още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство. Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство. 

Промените в основния закон се разглеждат на 3 четения. За да бъдат приети, те трябва да бъдат подкрепени от поне 3/4 от всички народни представители, тоест 180 депутати.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи за хепатит

Кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С организира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград. Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 29 юли до 2 август в сградата на инспекцията, съобщават от институцията.  На място ще бъдат предоставени и информационни материали..

публикувано на 27.07.24 в 16:50

Само един кандидат за директор на МБАЛ Шумен

Д-р Димитър Костов е единственият кандидат за директор на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на лечебното заведение. Това става ясно след резултатите от първи етап на конкурса, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.  Кандидатът за независим член е..

публикувано на 27.07.24 в 14:00

Община Върбица поиска отново отделяне от ВиК Асоциацията

Отделяне от ВиК Асоциацията и от ВиК Шумен поискаха отново от община Върбица и заявиха готовност да създадат общинско водоснабдително дружество. Това съобщават от пресцентъра на общината. Искането идва след поредния етап от преговорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по проекта промени в Закона за ВиК.  Аргументите..

публикувано на 27.07.24 в 12:40

Остава затруднено движението по пътя Шумен - Радко Димитриево

Все още е затруднено е движението по пътя Шумен - с. Радко Димитриево, предаде репортер на Радио Шумен.Н а разклона за село Дибич се извършва ремонт на пътя. Движението се регулира и е еднопосочно. Налага се изчакване от всяка страна. 

публикувано на 27.07.24 в 12:24

Турнир по риболов на язовир Кюлевча

Спортен турнир по риболов направи Организацията на глухите в Шумен. В него се включиха 24 участници от Шумен, Бургас, Добрич, Стара Загора и Горна Оряховица. Уменията си по риболов участниците мериха на язовир Кюлевча. Надпреварата е организирана с подкрепата на община Шумен и „Алкомет“. 

публикувано на 27.07.24 в 11:28

Фестивал на българската кухня

Фестивал на българската кухня организират за първи път днес / 27.07/ в село Каспичан от Народното читалище „Хр.Ботев 1896“ в селото. Фестивалът е с конкурсен характер, без възрастови ограничения . Участниците ще представят по две характерни за техния регион гозби, а акцент в програмата е приготвянето на част от ястията на живо.  На заявилите да..

публикувано на 27.07.24 в 09:44

Ремонтират спортни площадки

С близо 360 000 лева, отпуснати от държавата, ще бъдат ремонтирани спортни площадки в Община Ветово. Това стана ясно от проведената среща между кмета на Мехмед Мехмед и областния управител на област Русе Драгомир Драганов.  Отново с държавни пари в размер на 360 000 лева се реконструира напълно спортната площадка в Сеново. Община Ветово пък е..

публикувано на 27.07.24 в 09:29