Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменец на училище в САЩ

7
Снимка: Личен архив/ Стефан Калинов

Български ученици отново ще имат възможност да учат и да живеят в САЩ в продължение на една учебна година. Това става възможно благодарение на програмата за обмен на ученици Кенеди-Лугар, или накратко – програмата YES. Тя е насочена към гимназисти, като им осигурява стипендия, обучение в държавно училище, като през тази една учебна година те живеят в американско приемно семейство.


Тази година онлайн апликацията за кандидатстване за стипендията на програмата ще бъде отворена до 24 октомври. Кандидатите трябва да са родени между 1 януари 2007 г. и 15 юли 2009 г. тази есен те трябва да са ученици в IX или X клас, да имат добър или по-висок успех, да владеят английски език да могат да получат международен паспорт и да отговарят на изискванията за издаване на американска виза. След потвърждаването на акаунта в платформата, апликацията може да се попълни в 10-дневен срок.

Един от участниците в тази програма е Стефан Калинов от XI „а“ клас на шуменското Средно училище „Сава Доброплодни“, финалист на програмата YES през учебната 2022/2023 г.


Със Стефан Калинов разговаря Росица Арабаджиева.
 


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За и против кръговото

Близо година и половина след като на едно от шуменските кръстовища загуби живота си 22-годишната Светомира, това кръстовище бе обезопасено. Стана под влияние на силния обществен натиск за цялостна промяна в инфраструктурата на Шумен и вземане на мерки за ограничаване на скоростта в този участък – кръговото кръстовище между двата хипермаркета по бул..

публикувано на 28.02.24 в 16:25

Деца в розови фланелки

В Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка ученици от Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра организираха флашмоб на градския площад. Силистренци получиха розови балони и позитивни послания, за да бъдем по-добри. Още от репортажа на Незабравка Кирова.

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Поскъпват такситата в Силистра

С нови цени на таксиметровите услуги се сдобиха силистренци. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб. Какво наложи промяната в тарифите чуйте от репортажа на..

публикувано на 28.02.24 в 13:05

Домашен уют в социален център

Дневният център за пълнолетни хора с различни тежки множествени увреждания в Шумен започва да функционира като държавно делегирана дейност от есента на миналата година. Той се намира на партерния етаж на блока на булевард "Мадара" 15. Освен че предлага дневна грижа, обучение и придобиване на различни умения на хора с интелектуални увреждания, Центърът..

публикувано на 28.02.24 в 12:38

Безплатни очни прегледи

Безплатни прегледи за глаукома сред пенсионери ще се проведат в Разград на 15 март. Предварителното записване става в пенсионерските клубове.  Прегледите ще бъдат направени от офталмолога с разградски корени д-р Мартин Литев в Очния комплекс "Д-р Ангелина Миткова".  Проектът се осъществява с помощта на община Разград. Поводът за прегледите е..

публикувано на 28.02.24 в 08:28
Георги Георгиев - кмет на Нови пазар

Пари за спорт в Нови пазар

600 000 лева за ремонт на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“ в Нови пазар е отпуснало Министерството на образованието и науката. Съфинансирането от общината е   131 000 лева.  Средствата са по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г...

публикувано на 27.02.24 в 08:44

Българският правопис на 79

79 години от въвеждането на реформата на българския правопис през 1945 г.   се навършват точно днес. Поддръжниците й я определят като съобразена с еволюцията на българската писменост. Критиците пък я наричат просъветска и наложена от идеологически подбуди. Първият официален български правопис е въведен с наредба от министъра на народното..

публикувано на 27.02.24 в 08:35