Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключиха проверките на машините

Снимка: БГНЕС

Екипите на Министерството на електронното управление приключиха проверките и дейностите по удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване. 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е получил уверение от експертите, че препоръката в доклада ще бъде за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация. 

Министерството на електронното управление е в непрекъсната връзка с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, като е създадена оперативна организация процедурата да бъде завършена в рамките на днешния ден.




По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията на крак за вота

Засилено полицейско присъствие преди и по време на втория тур на изборите ще има в Шуменско. Целта е да не се допускат нарушения, свързани с изборното законодателство.  След анализ са изведени невралгични точки и полицейски екипи са на обход. Директорът на областната дирекция Георги Гендов инспектира изведените като приоритетни за контрол места. Срещна..

публикувано на 03.11.23 в 18:59

112 300 бюлетини под охрана

Пристигнаха бюлетините за втория тур на местните избори в Шуменско, съобщиха от Областната администрация. Получени са общо 112 300 бюлетини.  С тях ще се гласува за кмет на община в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан и за кмет на кметство в общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево.  Предстои бюлетините и останалите изборни книжа и..

публикувано на 03.11.23 в 14:29

Балотажи в 7 общини

Над 174 000 бюлетини за изборите в неделя ще бъдат доставени днес в областната управа в Русе. Те ще бъдат посрещнати на място от представители на Областната администрация и общинските избирателни комисии от региона. Създадена е организация веднага след разтоварването бюлетините да бъдат предоставени на общините. Сигурността на бюлетините и..

публикувано на 03.11.23 в 14:22

ЦИК подготвя машините

Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в неделя. Второ денонощие техниците на "Сиела Норма" инсталират устройствата и качват на тях кандидатските листи. С машини ще се гласува в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет.  По план транспортирането на машините трябва да започне още днес към..

публикувано на 03.11.23 в 13:08

Последен ден от предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл.    На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано..

публикувано на 03.11.23 в 12:01

МВР в готовност за втори тур

В дните преди втория тур на местните избори в Областните дирекции на МВР в региона е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. На желаещите ще им бъде издадено удостоверение, с което да гласуват.  Документът ще служи..

публикувано на 03.11.23 в 09:08

И машини на балотажите

Официално на балотажите на кметските избори в неделя ще може да се гласува и с машини. Това стана ясно късно снощи, след като в Централната избирателна комисия е постъпил доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски. ЦИК предвижда машини за гласуване на втория тур на..

публикувано на 03.11.23 в 08:59