Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецакция срещу търговия с вот

7
Снимка: ОДМВР Силистра

Мащабна специализирана полицейска операция се провежда днес в област Силистра. Тя е насочена към противодействие на престъпленията, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите и опазването на обществения ред. На възлови места са изградени КПП за проверки на хора и превозни средства.

Контролната дейност на полицията е насочена към рискови населени места. Проверяват се магазини, заложни къщи, пунктове за метали и за дърва, чрез които евентуално може да се осъществи контролиран вот.

През първите три дни на тази седмица от служители на Областната дирекция на МВР в Силистра са извършени проверки на 375 моторни превозни средства, на 24 места, за които има информация, че в тях се извършва търговия с вот, на 13 заложни къщи, магазини и фирми за бързи кредити, както и на 42 души от активния криминален контингент. Установени са трима обявени за общодържавно издирване, 2 души са задържани, разкрити са 7 престъпления. 
По време на първия тур на местните избори е работено по 12 сигнала, свързани с изборни нарушения. Резултатите са докладвани в Районната прокуратура. Образувани са 3 досъдебни производства във връзка с нарушения на изборното законодателство.

По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията на крак за вота

Засилено полицейско присъствие преди и по време на втория тур на изборите ще има в Шуменско. Целта е да не се допускат нарушения, свързани с изборното законодателство.  След анализ са изведени невралгични точки и полицейски екипи са на обход. Директорът на областната дирекция Георги Гендов инспектира изведените като приоритетни за контрол места. Срещна..

публикувано на 03.11.23 в 18:59

112 300 бюлетини под охрана

Пристигнаха бюлетините за втория тур на местните избори в Шуменско, съобщиха от Областната администрация. Получени са общо 112 300 бюлетини.  С тях ще се гласува за кмет на община в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан и за кмет на кметство в общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево.  Предстои бюлетините и останалите изборни книжа и..

публикувано на 03.11.23 в 14:29

Балотажи в 7 общини

Над 174 000 бюлетини за изборите в неделя ще бъдат доставени днес в областната управа в Русе. Те ще бъдат посрещнати на място от представители на Областната администрация и общинските избирателни комисии от региона. Създадена е организация веднага след разтоварването бюлетините да бъдат предоставени на общините. Сигурността на бюлетините и..

публикувано на 03.11.23 в 14:22

ЦИК подготвя машините

Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в неделя. Второ денонощие техниците на "Сиела Норма" инсталират устройствата и качват на тях кандидатските листи. С машини ще се гласува в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет.  По план транспортирането на машините трябва да започне още днес към..

публикувано на 03.11.23 в 13:08

Последен ден от предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл.    На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано..

публикувано на 03.11.23 в 12:01

МВР в готовност за втори тур

В дните преди втория тур на местните избори в Областните дирекции на МВР в региона е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. На желаещите ще им бъде издадено удостоверение, с което да гласуват.  Документът ще служи..

публикувано на 03.11.23 в 09:08

И машини на балотажите

Официално на балотажите на кметските избори в неделя ще може да се гласува и с машини. Това стана ясно късно снощи, след като в Централната избирателна комисия е постъпил доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски. ЦИК предвижда машини за гласуване на втория тур на..

публикувано на 03.11.23 в 08:59