Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща в приказката

3
Снимка: Личен архив

Концерт с неостаряващата музика на царя на шлагерите Йосиф Цанков ще звучи тази вечер в двора на къщата, където Панчо Владигеров е направил първите си стъпки в музиката.

Йосиф Цанков и големият ни класически композитор са били много близки приятели и в труден за Йожи, както са го наричали, момент единственият, който му подава ръка е Владигеров.

Паметта за своя дядо през годините пренася неговият внук, известният тромбонист Велислав Стоянов. Той е наследник на два известни български рода, а предците му са били едни от строителите на съвременна България. 

Като студент по право през 1930 г. Йосиф Цанков написва първата си песен „Ела с мен в Хаваи“. Автор е на първите български оперети, валсове, танга, фокстроти, румби. Той е главен композитор на театър „Одеон“.

При бомбардировките над София през Втората световна война обаче изгарят повечето партитури на тези произведения.

По-късно Йосиф Цанков завещава на публиката хитове като „Събота вечер“, „Обичам страстно жените“, „Керванът“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“ и много други. Част от тях ще звучат и днес в концерта на Симфониета Шумен.

Вечната музика на Йосиф Цанков ще може да се преживее от 19:05 часа в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен.

Концертът „Среща в приказката“ отдава почит към шлагерите на композитора с модерни аранжименти. Зрителите ще бъдат преведени през музикалното наследство на Йожи от внука му Велислав Стоянов.

В концерта на Симфониета Шумен участват и джаз триото – Милен Кукошаров (пиано), Атанас Попов (барабани) и Борис Таслев (контрабас), като Милен Кукошаров е автор на оркестрацията.

Чуйте още интервюто на Миглена Стефанова с Велислав Стоянов.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22

Две нови премиери

С „Опит за летене“ по Йордан Радичков Драматичният театър „Сава Огнянов“ в Русе ще открие новия театрален сезон. Премиерата е насрочена за 13 септември на Голяма сцена в Доходното здание. Режисьор е Недялко Делчев, който направи сценичния вариант и постановката на „Балкански синдром“. В „Опит за летене“ като гост участва актьорът Алексей Кожухаров,..

публикувано на 12.07.24 в 09:02
Театрално-музикален център - Разград

Възраждане на театрално-музикалния център

Театрално-музикалният център в Разград има нов директор. Временно на поста от три седмици е диригентът Левон Манукян. Той смени варненската актриса Таня Карбова, която беше пенсионирана от министъра на културата. Манукян дирижираше Разградската филхармония по времето, когато директор беше Тодор Мадолев. Той бе вторият кандидат за директорския..

публикувано на 09.07.24 в 08:15

Студио „Клин“ в киното

Сред наградените в последното издание на Международния фестивал за любителски исторически филми в Шумен и е едно ученическо студио, в което повече от 10 години децата се занимават с великото изкуство да създаваш филми, макар и къси като времетраене. Клубът по фотография, видео и кино в Професионалната гимназия по икономика в Шумен спечели..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

Цецо Елвиса тръгва на турне

В края на август и в края на септември 5 български града ще може да чуят великолепния глас на Цветелин Атанасов или Цецо Елвиса, който ще изпее най-красивите песни от 60-те и 70-те години на ХХ век в Добрич, Варна, Бургас и Пловдив.  Сред градовете, в които той и неговият бенд ще покажат шоуто „Viva Las Vegas“ е и Шумен. На 30 август в Летния театър на..

публикувано на 07.07.24 в 09:00