„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а специален гост в предаването за туризъм „Виа Понтика“на 24.02.2018г., бе нейният председател Соня Енилова, с която представихме най-интересното от срещата между участниците от наша страна, и Областната дирекция за култура и туризъм на Къркларели-Р.Турция, а специален гост на срещата бе и генералния консул на Р.Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе.

Ето какво каза за самия проект Соня Енилова:


Културния туризъм е основния отрасъл върху който може да се развива междусъседския туризъм и данните от анкетите във двете страни го потвърждават. В тази насока са съсредоточени и усилията на област Къркларели-Р.Турция , а директора на „Дирекция – култура и туризъм“ Нечми Хасан подчерта не само близостта на нашите райони, но и икономическите ползи от проекта:


Генералният консул на Р.Турция в Бургас също коментира представените данни, които посочват най-голям интерес във сферата на културния туризъм от страна на турските туристи. Предложи изграждането на морска свързаност между Истанбул,Бургас и Варна, разширяване на КПП Дерекьой-Малко Търново, но и посочи няколко факти,които от наша страна трябва да подобрим за да бъде достъпа по-възможен.

Ето какво каза в първото си интервю за БНР-Бургас Н.Пр.Нурай Иньонтепе – генерален консул на Р.Турция в Бургас :


А ,както и Соня Енилова потвърди – данните за ръста на българските туристи посетили Желязната църква в Истанбул след нейното обновяване са факт. Но и проблемите,които генералния консул посочи също са видни, особено с голямата липса на указателни табели, дори и само на български език, но благодарение на проекта ,това може да бъде коригирано, а ползите ще са повече от положителни, особено за развитието на целогодишен туризъм в областта:


Следват три промоционални турове , на които ще се представят конкретните обекти към които има проявен интерес за посещения,и ще участват туроператори, както и представители на медии. Ще се направи и имиджова брошура, която също да подпомогне избираните маршрути, а за всичко, което предстои да се случва по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ – очаквайте в ефира на БНР-Бургас и предаването за туризъм „Виа Понтика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните   и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и..

публикувано на 11.06.18 в 17:12

Кога „Бранша ще се управлява от – бранша“ ,ще се свика национален туристически конгрес и сформира национално-избран представителен орган и стратегия

Това са едни от най-важните   и неотложни за туризма ни въпроси,но и решения, които да създадат реална и професионална почва, върху която да се базира ясна визия , стратегия и път по който да се надгражда и развива българският национален туризъм, а не за поредна година да се тъпче на място, да се обикалят плажни ивици и мери нивото на шум, до..

публикувано на 06.06.18 в 15:13

Започна общественото обсъждане на „Балнео и Спа дестинациите в България“, а три нови компании ще предлагат страната ни за здравни почивки

Тези добри новини ,представи миналата събота председателя на Българския съюз по балнеология и спа, и вицепрезидент на европейския съюз по балнеология и спа – Сийка Кацарова в предаването за туризъм. В Сандански бе дадено началото на общественото обсъждане на „Балнео и Спа дестинациите в България“, предложени и разработени от Министерството на..

публикувано на 21.05.18 в 14:14

България с 25% спад на източен пазар през това лято!

С този голям спад започва летния сезон за пазарите в Русия,Украйна,Молдова според представителя на местните туроператори и член на Бургаската регионална туристическа камара – Иван Кирязов. След неговите посещения там, и срещите му с партньори и туристи , миналата събота сподели в предаването за туризъм на БНР-Бургас ,това което е видял, дори и в лични..

публикувано на 21.05.18 в 11:56

На Гергьовден с Георги Тръпков,на поклонение в манастира „св.Георги Победоносец“ и празника на Поморие – във „Виа Понтика“

Тази събота в предаването за туризъм „Виа Понтика“ ще ни гостува именника Георги Тръпков – едно от лицата на туризма в Поморие – председател на местната хотелиерска организация и зам.председател на БУБСПА. Ще ви представим до колко се чувстват вече ползите от полаганите усилия в развитието на целогодишния туризъм в балнео и спа – морската ни столица..

публикувано на 03.05.18 в 14:25

Мая и Станислав Иванови:„Нужни са местни патриоти,които със жар да работят за това , да поставят регионалния туризъм на международната карта“

Това е един от изводите,и част от насоките ,които споделиха в студиото на БНР-Бургас , специалните гости в предаването за туризъм“Виа Понтика“, тази събота – доц.Мая Иванова и проф.Станислав Иванов – преподаватели във „Висше училище по мениджмънт“-гр.Варна, и консултанти в туризма,чрез тяхната консултантска фирма „Зангадор“, но и учени в..

публикувано на 25.04.18 в 13:23

За културния туризъм – от единственото наше международно изложение,и за новия проект „Странджа-планината на фестивалите“-в Малко Търново

Това бе темата на предаването за туризъм ,което отбеляза две събития за миналата седмица в областта на културния туризъм – 15-то издание на международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново, което събра повече от 60 участници, включително и представители от чужбина - Унгария,Словакия,Чехия,Полша,Палестина, Азербайджан   и др.За първи път..

публикувано на 23.04.18 в 15:31