„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а специален гост в предаването за туризъм „Виа Понтика“на 24.02.2018г., бе нейният председател Соня Енилова, с която представихме най-интересното от срещата между участниците от наша страна, и Областната дирекция за култура и туризъм на Къркларели-Р.Турция, а специален гост на срещата бе и генералния консул на Р.Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе.

Ето какво каза за самия проект Соня Енилова:


Културния туризъм е основния отрасъл върху който може да се развива междусъседския туризъм и данните от анкетите във двете страни го потвърждават. В тази насока са съсредоточени и усилията на област Къркларели-Р.Турция , а директора на „Дирекция – култура и туризъм“ Нечми Хасан подчерта не само близостта на нашите райони, но и икономическите ползи от проекта:


Генералният консул на Р.Турция в Бургас също коментира представените данни, които посочват най-голям интерес във сферата на културния туризъм от страна на турските туристи. Предложи изграждането на морска свързаност между Истанбул,Бургас и Варна, разширяване на КПП Дерекьой-Малко Търново, но и посочи няколко факти,които от наша страна трябва да подобрим за да бъде достъпа по-възможен.

Ето какво каза в първото си интервю за БНР-Бургас Н.Пр.Нурай Иньонтепе – генерален консул на Р.Турция в Бургас :


А ,както и Соня Енилова потвърди – данните за ръста на българските туристи посетили Желязната църква в Истанбул след нейното обновяване са факт. Но и проблемите,които генералния консул посочи също са видни, особено с голямата липса на указателни табели, дори и само на български език, но благодарение на проекта ,това може да бъде коригирано, а ползите ще са повече от положителни, особено за развитието на целогодишен туризъм в областта:


Следват три промоционални турове , на които ще се представят конкретните обекти към които има проявен интерес за посещения,и ще участват туроператори, както и представители на медии. Ще се направи и имиджова брошура, която също да подпомогне избираните маршрути, а за всичко, което предстои да се случва по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ – очаквайте в ефира на БНР-Бургас и предаването за туризъм „Виа Понтика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Новосъздадения „Бургаски черноморски туристически район“ – с основна цел да представя региона зад граница

Това подчерта в студиото на БНР-Бургас носителят на идеята и двигател за обединяването на общините от южното Черноморие в обособен туристически район - Живко Табаков – общински съветник от реформаторския блок,председател на постоянната комисия по туризъм в Об.Съвет – Бургас, и член на консултативния съвет по въпросите на туризма към кмета на община..

публикувано на 23.03.18 в 17:01

„Тур Странджа“ от край до край – 170км пеша или на велосипед!

Изборът е ваш, а предложението е на клуба за приключения сред природата „Зелена Странджа“,които представиха най-новият си и най-дълъг маршрут от началото на Странджа при гр.Елхово, до края и на морския бряг при Ахтопол, или Резово. Цели 170км избор за приключения, разходки, каране на велосипед и разглеждане на природни и археологически..

публикувано на 21.03.18 в 11:30

Парола: „Уикенд в Пловдив“ !

Тази парола можете да използвате, ако сте решили да се включите в първото издание на събитието организирано от сдружение „Съвет по туризъм“ на Пловдив – „Уикенд в Пловдив“. Една чудесна идея, която ви представихме миналата събота в предаването за туризъм на БНР-Бургас“Виа Понтика“ с председателя на сдружението инж.Любозар Фратев. Това е и добър..

публикувано на 09.03.18 в 19:30

„Кукерландия“- 2018-та! Повече участници, повече сцени и много емоции с българските и чужди състави от 22 до 25 февруари в гр.Ямбол

„Кукерландия“- 2018-та! Повече участници, повече сцени и много емоции с българските и чужди състави от 22 до 25 февруари в гр.Ямбол Така на кратко може да се опише предстоящото 19-то издание на международния маскараден фестивал „Кукерландия‘ в гр.Ямбол, но това съвсем не е всичко, защото интереса за поредна година   се увеличава, както от..

публикувано на 20.02.18 в 12:34

Тодоровден – на паркура в Бургас! И на интересни занимания в конната база на Сливен! За празника ,конния спорт и туризъм – във „Виа Понтика“

В края на първата седмица от великия пост е Тодорова събота, или Тодоровден, а по народна традиция се отдава и почит към едно от най-важните за нашите предци животни – конят ! Както знаете почти навсякъде се организират състезания или т.нар. „кушии“ , а в повечето конни бази от рано отварят вратите за вас, за да можете да се докоснете по-близо..

публикувано на 20.02.18 в 11:49

Всичко за „Ваканция и Спа Експо“- 2018г.Най-голямото ни туристическо събитие! И в памет на Стефан Шарлопов, който българския туризъм загуби преди дни

Тази събота в предаването за туризъм „Виа Понтика“ ще ви представим най - важното наше събитие в туризма – 35-то издание на Международната туристическа борса“Ваканция/Спа Експо“,която събира участници и представители на туристическия бизнес от цял свят. Тя започва от 14 до 16 февруари. в Интер Експо Център –гр.София. Събитието се провежда..

публикувано на 09.02.18 в 14:37

На ски – във Врачанския Балкан, на „Ком“ и на новата писта „Кулиното“ над гр.Разлог – една по-различна емоция със сняг, природа и по-достъпни цени

След чудесните предложения миналата събота за ски дестинации по-близки и по-достъпни от големите ни зимни курорти – продължаваме по билото на Стара планина, малко по-далеч, но все така на красиви, интересни и омайващи с атмосферата си места ,където също можете да карате ски и сноуборд, или да се запишете на ски училище, да се разхождате и..

публикувано на 02.02.18 в 11:52