„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а специален гост в предаването за туризъм „Виа Понтика“на 24.02.2018г., бе нейният председател Соня Енилова, с която представихме най-интересното от срещата между участниците от наша страна, и Областната дирекция за култура и туризъм на Къркларели-Р.Турция, а специален гост на срещата бе и генералния консул на Р.Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе.

Ето какво каза за самия проект Соня Енилова:


Културния туризъм е основния отрасъл върху който може да се развива междусъседския туризъм и данните от анкетите във двете страни го потвърждават. В тази насока са съсредоточени и усилията на област Къркларели-Р.Турция , а директора на „Дирекция – култура и туризъм“ Нечми Хасан подчерта не само близостта на нашите райони, но и икономическите ползи от проекта:


Генералният консул на Р.Турция в Бургас също коментира представените данни, които посочват най-голям интерес във сферата на културния туризъм от страна на турските туристи. Предложи изграждането на морска свързаност между Истанбул,Бургас и Варна, разширяване на КПП Дерекьой-Малко Търново, но и посочи няколко факти,които от наша страна трябва да подобрим за да бъде достъпа по-възможен.

Ето какво каза в първото си интервю за БНР-Бургас Н.Пр.Нурай Иньонтепе – генерален консул на Р.Турция в Бургас :


А ,както и Соня Енилова потвърди – данните за ръста на българските туристи посетили Желязната църква в Истанбул след нейното обновяване са факт. Но и проблемите,които генералния консул посочи също са видни, особено с голямата липса на указателни табели, дори и само на български език, но благодарение на проекта ,това може да бъде коригирано, а ползите ще са повече от положителни, особено за развитието на целогодишен туризъм в областта:


Следват три промоционални турове , на които ще се представят конкретните обекти към които има проявен интерес за посещения,и ще участват туроператори, както и представители на медии. Ще се направи и имиджова брошура, която също да подпомогне избираните маршрути, а за всичко, което предстои да се случва по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ – очаквайте в ефира на БНР-Бургас и предаването за туризъм „Виа Понтика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 13-ти декември

"Кафето и любовта са най-хубави, когато са горещи", казва една етиопска поговорка. В хладното декемврийско утро на четвъртък, ако имате нужда от горещо събуждане - мястото е сутрешният ефир на БНР Бургас! Да усмихнем 13-ти декември - свежа музика, приятна компания и най-важното от деня събираме във времето до 10.00 ч. В темата ни..

публикувано на 13.12.18 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа:

Във вторник облечете червено или лилаво, ако искате да ви върви както в любовта, така и в работата, съветват експерти. Каквото и да изберете обаче по-важното е да ви стопли, в декемврийския делник съветваме ние… Добро утро от ефира на БНР Бургас!   Акцентите ни до 10: В рубриката ни „Чуй Европа – предизвикай промяната“, днес се..

публикувано на 11.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 10-ти декември

Понеделник е и седмицата отваря очи с   делничен ритъм…Това обаче е само привидно. След като всички елхи по малки и големи населени места грейнаха, някои започнаха да пекат сладки през уикенда, докато други попрекалиха с глювайна…е, замириса на празници! И ако магията е в очакването, нека започнем 10-ти декември с идеята, какво ли хубаво..

публикувано на 10.12.18 в 07:04

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 – 15 Ч.

Какво по – хубаво от това да си направиш чаша ароматен чай с резенче лимон, да добавиш курабийки с канела и джинджифил и да намериш време за почивка в неделния ден! Важно е да не забравяме, че радостта е в малките неща, които пък са в основата на голямото щастие! За това предлагаме приятна компания и сладки приказки в ранния следобед! -..

публикувано на 09.12.18 в 12:44

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 6-ти декември

Много, много отдавна в град Патара живял един боголюбив мъж на име Николай. След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не го знаят тези, на които правел благодеяния. Бог за неговите добри дела го удостоил да стане пастир (епископ) на Мир-Ликийската църква. Всички хора го обичали и..

публикувано на 06.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 4-ти декември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Bapвapa вapи, Caвa пeчe, Hиĸoлa ядe c гoлямaтa лъжицa и гocти гoщaвa. Taзи пoгoвopĸa e мнoгo paзпpocтpaнeнa в Бългapия, ĸoгaтo зaпoчнe пocлeдния мeceц нa гoдинaтa – дeĸeмвpи. Добро утро във вторник на 4-ти декември, когато отбелязваме Света мъченица Варвара! B нapoднитe пpeдcтaви Bapвapa и..

публикувано на 04.12.18 в 07:06

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти ноември

В утрото на четвъртък не разчитайте на топли обещания…Докато едни чакат 13-та заплата, а други вече са я похарчили по време на Черния петък, зимата започна да се промъква...Добрата новина е, че все пак идва с магията за Коледа, украсената къща, семейния уют, сакралното, подаръците и…е, нали за това е голямото тичане. И ако магията е в..

публикувано на 29.11.18 в 07:04