„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а специален гост в предаването за туризъм „Виа Понтика“на 24.02.2018г., бе нейният председател Соня Енилова, с която представихме най-интересното от срещата между участниците от наша страна, и Областната дирекция за култура и туризъм на Къркларели-Р.Турция, а специален гост на срещата бе и генералния консул на Р.Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе.

Ето какво каза за самия проект Соня Енилова:


Културния туризъм е основния отрасъл върху който може да се развива междусъседския туризъм и данните от анкетите във двете страни го потвърждават. В тази насока са съсредоточени и усилията на област Къркларели-Р.Турция , а директора на „Дирекция – култура и туризъм“ Нечми Хасан подчерта не само близостта на нашите райони, но и икономическите ползи от проекта:


Генералният консул на Р.Турция в Бургас също коментира представените данни, които посочват най-голям интерес във сферата на културния туризъм от страна на турските туристи. Предложи изграждането на морска свързаност между Истанбул,Бургас и Варна, разширяване на КПП Дерекьой-Малко Търново, но и посочи няколко факти,които от наша страна трябва да подобрим за да бъде достъпа по-възможен.

Ето какво каза в първото си интервю за БНР-Бургас Н.Пр.Нурай Иньонтепе – генерален консул на Р.Турция в Бургас :


А ,както и Соня Енилова потвърди – данните за ръста на българските туристи посетили Желязната църква в Истанбул след нейното обновяване са факт. Но и проблемите,които генералния консул посочи също са видни, особено с голямата липса на указателни табели, дори и само на български език, но благодарение на проекта ,това може да бъде коригирано, а ползите ще са повече от положителни, особено за развитието на целогодишен туризъм в областта:


Следват три промоционални турове , на които ще се представят конкретните обекти към които има проявен интерес за посещения,и ще участват туроператори, както и представители на медии. Ще се направи и имиджова брошура, която също да подпомогне избираните маршрути, а за всичко, което предстои да се случва по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ – очаквайте в ефира на БНР-Бургас и предаването за туризъм „Виа Понтика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 23-ТИ СЕПТЕМВРИ

„Дизайнерите искат от мен да се обличам като Пролетта, във вълнисти, бухнали тоалети. А аз не се чувствам като Пролет. Чувствам се като топла, червена Есен.", казва великата Мерилин Монро. Честита ни първа есен и както казва една друга вдъхновяваща мисъл: „Дойде ли септември, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете в парка."..

публикувано на 23.09.18 в 11:37

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти септември

Научно е доказано, че жените прекарват едни 30% от деня в размисли какво да облекат и как да го съчетаят. Истината е, че понякога, просто се нуждаем от малко вдъхновение и…прогнозата за времето! Е, за нея поне вече сме спокойни, няма да останем без прогноза. Това ни донесе новината, че Националния институт по метеорология и хидрология и..

публикувано на 19.09.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти септември

Добро утро във вторник 18-ти септември, нов ден, нов късмет, ново начало…Но нали знаете, че всичко ново е добре забравеното старо, така че, да живеем за мига! Ако този миг за вас е закуска с кафе, насладете му се! Противно на общоприетото според най-новите изследвания обилната закуска допринася за отслабването. Полезното с приятното..

публикувано на 18.09.18 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: От празничен по-празничен е понеделникът! Започваме седмицата най-напред с трите неща, които никога не бива да забравяме – Вяра, Надежда и Любов! Днес честваме трите сестри мъченици и тяхната майка София, а   едновременно с това  и деня на столицата ни. Понеделнишкото утро идва и с трепетно..

публикувано на 17.09.18 в 07:01

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ч:

Здравейте в поредната септемврийска неделя. Време е за релакс и сладки приказки! Това е ден, в който трябва да успеете качествено да си починете -  вижте се с приятели, направете нещо различно, помързелувайте. А ако случайно ви се струва, че всичко около вас напоследък се обърква, това значи, че нещо хубаво търси място да влезе в живота ви!..

публикувано на 16.09.18 в 10:41

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти септември

„Отива си лятото, идва есента…“, го усещаме вече и по дългите ръкави рано сутрин…В същото време, ако не използвзате уикенда за варене на компоти или печене начушки, имате последни шансове да посъберете още малко тен по плажовете... Добро утро в петък, 14-ит септември и успешно завършване на седмицата!   По-важното и интересно от деня забъркваме..

публикувано на 14.09.18 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 13-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Знаете ли каква е ползата от ранното ставане? Освен, че усещаме по-сладък аромата на първото кафе, първи научаваме за събитията, случили се, докато сладко сме спали… Всичко по-важно, интересно и любопитно от 13-ти септември – четвъртък, очаквайте и в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какви са..

публикувано на 13.09.18 в 06:53