„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а специален гост в предаването за туризъм „Виа Понтика“на 24.02.2018г., бе нейният председател Соня Енилова, с която представихме най-интересното от срещата между участниците от наша страна, и Областната дирекция за култура и туризъм на Къркларели-Р.Турция, а специален гост на срещата бе и генералния консул на Р.Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе.

Ето какво каза за самия проект Соня Енилова:


Културния туризъм е основния отрасъл върху който може да се развива междусъседския туризъм и данните от анкетите във двете страни го потвърждават. В тази насока са съсредоточени и усилията на област Къркларели-Р.Турция , а директора на „Дирекция – култура и туризъм“ Нечми Хасан подчерта не само близостта на нашите райони, но и икономическите ползи от проекта:


Генералният консул на Р.Турция в Бургас също коментира представените данни, които посочват най-голям интерес във сферата на културния туризъм от страна на турските туристи. Предложи изграждането на морска свързаност между Истанбул,Бургас и Варна, разширяване на КПП Дерекьой-Малко Търново, но и посочи няколко факти,които от наша страна трябва да подобрим за да бъде достъпа по-възможен.

Ето какво каза в първото си интервю за БНР-Бургас Н.Пр.Нурай Иньонтепе – генерален консул на Р.Турция в Бургас :


А ,както и Соня Енилова потвърди – данните за ръста на българските туристи посетили Желязната църква в Истанбул след нейното обновяване са факт. Но и проблемите,които генералния консул посочи също са видни, особено с голямата липса на указателни табели, дори и само на български език, но благодарение на проекта ,това може да бъде коригирано, а ползите ще са повече от положителни, особено за развитието на целогодишен туризъм в областта:


Следват три промоционални турове , на които ще се представят конкретните обекти към които има проявен интерес за посещения,и ще участват туроператори, както и представители на медии. Ще се направи и имиджова брошура, която също да подпомогне избираните маршрути, а за всичко, което предстои да се случва по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ – очаквайте в ефира на БНР-Бургас и предаването за туризъм „Виа Понтика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 17-ТИ МАРТ

Казват, че красотата е в очите на този, който я вижда! А дали вие сте способни да видите вашата? Не забравяйте, че всяка жена е красива, просто някои демонстрират самочувствие, а други – не! За женската природа и как я виждат мъжките очи ще стане дума днес времето за сладки приказки и уикенд релакс - „Ева в неделя“.   До три следобед ефира..

публикувано на 17.03.19 в 11:25

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти март

Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете - минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът, който спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките, те спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим - цяла зима. Добро утро на 14-ти март, когато отбелязваме световен ден на съня! Но колкото и..

публикувано на 14.03.19 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 11-ти март

Е, човек и добре да живее, в един момент идва …понеделник! Добро утро и успешна нова седмица и бъдете сигурни, че всичко ще изглежда далеч по-хубаво след първото кафе… Свежо и приятно начало на 11-ти март поставяме и в ефира на БНР - Бургас.   Акцентите до 10.00 ч.: В темата ни днес - Кои са новите специалности, за които ще могат..

публикувано на 11.03.19 в 06:46

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 10-ТИ МАРТ

В деня на прошката, да пречистим душите си и да ги изпълним с мир и любов! Радвайте се на пролетния неделен следобед, има с какво да го захаросаме още и в ефира на БНР – Бургас. Това е времето за сладки приказки и уикенд релакс - „Ева в неделя“.   До три следобед ефира на БНР – Бургас  очаквайте: Претендентките за короната "Мисис Бургас"..

публикувано на 10.03.19 в 11:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 8-ми март

Добро утро и честит 8-ми март! Вълшебен ден, който превръща най-обикновения карамфил в прекрасна роза, а розата в чудна орхидея, поне що се отнася до цените им…Но, всъщност, не нужен ден за купуване на рози, парфюми и други подаръци. Не е енобходим специален ден, в който да показваме любовта и уважението към майките, приятелките, съпругите и..

публикувано на 08.03.19 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 7-ми март

Четвъртък е и слънцето бърза да изгрее на нашата улица! Добро утро на 7-ми март, свежо и приятно събуждане предлагаме в ефира на БНР - Бургас.   Акцентите до 10.00 ч.: В темата ни днес - първият в региона крематориум да бъде изграден в Община Камено. Това планира инвеститор, който планира да вложи 8 милиона лева и да разкрие 35 работни..

публикувано на 07.03.19 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 28-ми февруари

Ако работата днес ви се вижда в повече, отложете малко и за 29-ти февруари… Още в древността Александрийските астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно 365, а 365,242 дни. По този начин за четири години се навърта още едно денонощие. Подобно натрупване с годините обаче би довело до изместване на сезоните. Ако всяка..

публикувано на 28.02.19 в 07:00