До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 21 АПРИЛ

Магистър-фармацевтът Надя Йорданова е специалната ни Ева днес. Авторката на блога Инфармация и книгата „Как да избираме козметика”  разбива митовете на индустрията за ботокс и лифтинг ефекта на кремовете. На Цветница ви срещаме и с майсторката на бижута от цветя Десислава Бонева Откритието на шоуто „Като две капки вода” този сезон Стефан Илчев за..

публикувано на 21.04.19 в 13:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА!

Сговорни и компромисни заставаме пред петъка и се надяваме той да ни отвърне със същото и да ни отведе по-бързо до почивните дни. Пожелаваме ви един симпатичен ден, без изненади и без стрес. Делничните ни маршрути тази сутрин ни отвеждат до НОИ-Бургас. Порталът на една от най-посещаваните институции в града от тази седмица посреща с табелата „тук не е..

публикувано на 19.04.19 в 07:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти април

Пролетта е тук и дори сутрешното задръстване от „Меден рудник“ до центъра в Бургас не може да я спре! Добро утро на 18-ти април, започваме цветно, въпреки дъждовната прогноза за четвъртък.  Eто и акцентите от сутрешния ефир на БНР - Бургас, във времето до 10ч.: Темата ни днес - 9 месеца след масовото избиване на животни в боляровска община, животновъди..

публикувано на 18.04.19 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА!

Събудете сетивата си, стройте мислите си и давайте да скачаме в новия ден, че задръстване ни чака-ще има ли днес проблеми с придвижването на живеещите от „Меден рудник” заради ремонта на изхода на комплекса проверяваме на живо от горещите точки след 8 часа.  Ще ви поканим на благотоврителен Великденски базар от името на Движение на българските майки...

публикувано на 17.04.19 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 15-ти април

Казват, че парите не купуват щастие. С тях обаче може да се купи членска карта за фитнес. Ново изследване на специалисти показва, че физическите упражнение са по-важни за психичното здраве от парите, пише в. "Дейли стар". Е, ако вашият спорт през уикенда е бил единствено на масата пред телевизора, добре дошли в делничната надпревара,..

публикувано на 15.04.19 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 11-ти април

Началото на работния ден в голяма търговска банка. Чистачката плахо чука на вратата на директора: - Г-н директор, искам да ви помоля, ако е възможно, да ми оставите ключа от трезора. - Лельо Пенке, как така ще ти оставя ключа от трезора?! - Ами добре. Щом не може – не може. Обаче да знаете, че вече ми писна да отключвам с кламер, за да измия пода..

публикувано на 11.04.19 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 9-ти април

Щастието имало "идеална" температура и тя е 14 градуса, твърдят експертите. Синоптиците пък ни ги обещават за днес, така, че ако това ще ни направи по-щастливи, има ли значение, че е дъждовно… Добро утро във вторник и желязната логика на позитивното събуждане! Още споделени мисли, хубава музика и най-актуалното очаквайте от ефира на БНР-Бургас..

публикувано на 09.04.19 в 06:57