До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 20-ТИ ОКТОМВРИ

Когато говорим за детска красота е наистина трудно да се степенува. И все пак някои го правят. Така се случи и в Русия, където обявиха 6-годишната Алина Якупова за най-красивото дете в света. С това вероятно са съгласни и нейните близо 30 хил. последователи в Instagram. Момиченцето е от Москва и е модел буквално откакто се е родила. Работи с..

публикувано на 20.10.19 в 09:17

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18 - ти октомври

Както се казва, какво ли не прави човек за пари…Способен е да се събужда преди обед, да ходи на рбота и даже е в състояние и да работи… Е, добро утро в последния работен ден от седмицата, прекрасен петък е и дори и гларусите се ослушват за някой бонус. Освежаваме утрото и от в ефира на БНР Бургас, ето и акцентите ни до 10: Има ли риба в..

публикувано на 18.10.19 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 17 ОКТОМВРИ!

Няма такава нощ или проблем, които да не могат да бъдат победени от изгрева и надеждата! След първото кафе светът идва на фокус, а сетивата се събуждат за живот-изпитано и проверено. Ето и акцентите в ефира на БНР-Бургас:  Новата система за сметосъбиране, която се въвежда в Бургас, е темата на фокус днес. Промяната започна с мащабна подмяна на..

публикувано на 17.10.19 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 16 - ти октомври

Нали знаете, че щастието не е нищо друго, освен добро здраве и лоша памет! В този ред на мисли да започнем сряда на чисто, а аз ви обещавам да не говорим за футбол… Добро утро на кафе и смислен разговор в ефира на БНР Бургас, ето и акцентите ни до 10: В темата ни днес ще ви обърнем внимание към едно ново изискване, което Евроейската..

публикувано на 16.10.19 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 15 ОКТОМВРИ!

Англичаните изтръпнаха, друг път не видели футбол да играят живи с умрели! Само една от горчивите закачки, които от снощи се въртят във фейсбук по повод големия резил, който брахме насред столицата. Отново български футболисти зарадваха запалянковците. Този път английските. Англия ни намачка здраво и за малко да спрат мача заради расизъм...

публикувано на 15.10.19 в 07:11

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14 - ти октомври

Добро утро и попътен вятър в понеделник - 14-ти октомври. Успешна седмица пожелаваме от ефира на БНР Бургас и подсилваме с приятна компания и свежа музика, ето и акцентите ни до 10: В темата ни днес: Фекални води се изливат в обработваемите земи на местността „Брястите“, твърдят собственици на имоти там. Проверяваме сигнала...

публикувано на 14.10.19 в 07:02

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 10 - ти октомври

Рано пиле, рано пее…Добро утро в четвъртък! Утрото е най-красивата част от деня. Не я пропускайте! Да ви е усмихнато събуждането, че уикендът е само на един ден път от тук. Ето и акцентите ни в сутрешния ефир на БНР Бургас до 10: В темата ни днес: В сезона на есенните обещания - какво очакват да бъде направено гражданите от бургаските..

публикувано на 10.10.19 в 06:49