До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти юни

Според повечето хора лятото идвало, не когато стане топло, а когато имаш пари и отпуска… Е, не зебравяйте все пак, че в отпуск излизат само тези, които работят. А ние съчетаваме полезното с приятното в ефира на БНР – Бургас, усмихваме отпускарски 19-ти юни, сряда от сутрешния ефир, като не забравяме и актуалните теми. Във времето до 10.00..

публикувано на 19.06.19 в 06:57

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти юни

Утринната роса се образувала от сълзите на хората, които отивали насила на работа… Но не и тези, за които ваканцията започва от днес! Както се казва, понеделниците ги обичаме най-много само когато сме в отпуск. Но, дори и да сте от работещите, в първия делник на новата седмица, от днес, ние от БНР Бургас навлизаме в сезона на лятното..

публикувано на 17.06.19 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 16-ТИ ЮНИ

Ако сте високи стройни и красиви младежи - не ходете на плажа. Дайте шанс и на другите… Шегата настрана, но слънцето в неделя следобед отново препълни плажовете. „Ева в неделя“ също слага сламената шапка, слънчевите очила и се готви за уикенд релакс. Ето какво сме ви приготвили до три следобед в ефира на БНР – Бургас : Специалната ни..

публикувано на 16.06.19 в 11:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти юни

Хората цяла година очакват да дойде лятото и цяла седмица, за да стане петък. Е, лято е, петък е! Добро утро, усмихваме 14-ти юни и от сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какво ви предлагаме във времето до 10: В темата ни днес, проверяваме ще има ли достатъчно спасители по Черноморието ни и това лято. Започваме с неохраняемите плажове. В..

публикувано на 14.06.19 в 06:54

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 13 ЮНИ!

Защо промените в Закона на устройството на Черноморското крайбрежие, които днес ще гласуват депутатите, взривиха недоволството на еколози и къмпингари-събеседник по темата на деня в сутрешния блок след 8 часа ще е Тома Белев. Български младежи създадоха икономичен велосипед, задвижван със слънчева енергия, с максимална скорост 45 км в час...

публикувано на 13.06.19 в 07:09

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 12-ти юни

И докато се обърнем, седмицата преполовила! Добро утро на 12-ти юни! Вдишваме от свежия му въздух и събираме добри идеи за събуждане в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какво ви предлагаме във времето до 10: Слънчев бряг открива днес 60-ти юбилеен сезон. Миналото и настоящето на най-големия ни черноморски курорт проследяваме в „Темата на..

публикувано на 12.06.19 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС НА 11 ЮНИ ОТ 7 ДО 10 ЧАСА!

"Няма такава нощ или проблем, които да не могат да бъдат победени от изгрева и надеждата,” е казал английският философ Бърнард Уилямс. Уви, това не важи за българския национален отбор по футбол, който снощи бе покосен от футболния „титан”  Косово с гол в 93-тата минута и така с резултат 2:3  класирането ни на европейското по футбол догодина стана..

публикувано на 11.06.19 в 07:15