До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 16-ТИ ДЕКЕМВРИ

Жив корал - това е цветът на 2019 г. Той е определен на базата на актуални социални, икономически и природни явления. Жизнерадостният коралов нюанс със златист оттенък ще ни кара да бъдем оптимисти, смятат специалистите. Но, докато дойде ред за този топъл прасковен цвят – коледно червеното ще е на мода, поне през най-празничния период от..

публикувано на 16.12.18 в 09:41

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 13-ти декември

"Кафето и любовта са най-хубави, когато са горещи", казва една етиопска поговорка. В хладното декемврийско утро на четвъртък, ако имате нужда от горещо събуждане - мястото е сутрешният ефир на БНР Бургас! Да усмихнем 13-ти декември - свежа музика, приятна компания и най-важното от деня събираме във времето до 10.00 ч. В темата ни..

публикувано на 13.12.18 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа:

Във вторник облечете червено или лилаво, ако искате да ви върви както в любовта, така и в работата, съветват експерти. Каквото и да изберете обаче по-важното е да ви стопли, в декемврийския делник съветваме ние… Добро утро от ефира на БНР Бургас!   Акцентите ни до 10: В рубриката ни „Чуй Европа – предизвикай промяната“, днес се..

публикувано на 11.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 10-ти декември

Понеделник е и седмицата отваря очи с   делничен ритъм…Това обаче е само привидно. След като всички елхи по малки и големи населени места грейнаха, някои започнаха да пекат сладки през уикенда, докато други попрекалиха с глювайна…е, замириса на празници! И ако магията е в очакването, нека започнем 10-ти декември с идеята, какво ли хубаво..

публикувано на 10.12.18 в 07:04

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 – 15 Ч.

Какво по – хубаво от това да си направиш чаша ароматен чай с резенче лимон, да добавиш курабийки с канела и джинджифил и да намериш време за почивка в неделния ден! Важно е да не забравяме, че радостта е в малките неща, които пък са в основата на голямото щастие! За това предлагаме приятна компания и сладки приказки в ранния следобед! -..

публикувано на 09.12.18 в 12:44

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 6-ти декември

Много, много отдавна в град Патара живял един боголюбив мъж на име Николай. След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не го знаят тези, на които правел благодеяния. Бог за неговите добри дела го удостоил да стане пастир (епископ) на Мир-Ликийската църква. Всички хора го обичали и..

публикувано на 06.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 4-ти декември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Bapвapa вapи, Caвa пeчe, Hиĸoлa ядe c гoлямaтa лъжицa и гocти гoщaвa. Taзи пoгoвopĸa e мнoгo paзпpocтpaнeнa в Бългapия, ĸoгaтo зaпoчнe пocлeдния мeceц нa гoдинaтa – дeĸeмвpи. Добро утро във вторник на 4-ти декември, когато отбелязваме Света мъченица Варвара! B нapoднитe пpeдcтaви Bapвapa и..

публикувано на 04.12.18 в 07:06