Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" по БНР Бургас на 08 февруари:

Ето какви са акцентите в седмичното обзорно предаване на БНР Бургас "Ден до пладне" днес: Темата за психичното ни здраве е все по-актуална. Кои са факторите, които повлияват негативно, разговаряме с д-р Георги Гребенаров, от Центъра за психично здраве в Бургас. Защо общините работят в условията на оскъдни средства и капиталовите им програми са..

публикувано на 08.02.25 в 09:00

Булевард Демокрация на 7-ми февруари

Психичното здраве и зачестилите случаи на инциденти с хора с психични проблеми дава начало и на днешното ни предаване. Психотерапевтът Ваня Чечева коментира че вербална или физическа агресия най-често водят сензитивните хора в кабинетите на специалистите. Още в първия час на предаването. Във втория коментираме призивите за бойкот на хранителните..

публикувано на 07.02.25 в 15:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 7 ФЕВРУАРИ!

Ако на сърцето ти е топло, а в душата ти е ясно - прогнозата няма значение… Добро утро в петък - денят, който дава крила! Отваряме широко прозорците към 7-ми февруари и от ефира на БНР – Бургас, ето акцентите в програмата ни до 10.00 ч.: В минутите след 8.00 ч. ще се фокусираме върху проблемите с водата в боляровското село Стефан..

обновено на 07.02.25 в 06:57

"Булевард Демокрация" 6 февруари

Темите в празничния за Бургас 6 февруари: Навършват се 147 години от Освобождението на морския град. Как бургаската общественост чества събитието ще чуем от Нина Рангелова. По повод годишнината в града гостува изложбата  „90 години в 90 снимки. Паметникът на свободата - път във времето“.Тя е на Националния паметник музей „Шипка-Бузлуджа“. Бургас е..

публикувано на 06.02.25 в 14:34

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 6 ФЕВРУАРИ:

Най-хубавата част на бъдещето е, че идва всеки ден. Добро утро в четвъртък! Посрещнете го с усмивка и вяра, че хубавото предстои.  Бургас празнува днес 147 години Свобода, а историята помни мразовития 6 февруари 1878 година, когато местното население с радост посрещат „летящия“ отряд на полк. Лермонтов.   Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс..

публикувано на 06.02.25 в 06:30

Булевард Демокрация на 5-ти февруари

Тежкото ежедневие, проблемите, стресът, както и употребата на упойващи вещества влияят негативно върху психичното здраве на хората. Виждаме го от случаите в последните дни. Как да разпознаваме различните видове зависимости ще коментира в първия час д-р Георги Гребенаров, от Центъра за психично здраве в Бургас. Около 800 дка. от Природен парк "Сините"..

публикувано на 05.02.25 в 14:55

Добро утро с БНР-Бургас на 5 февруари!

„Всяко утро е времето, в което започваме живота си отново.” Добро утро на 5 февруари с тази мисъл на писателя Паулу Коелю, в която има необходимата доза оптимизъм да отворим очи за радостите и болките на света и хората около нас. Заедно влизаме в делника със сутрешния екип на БНР-Бургас- Петя Янакиева, новинар тази сутрин е Ивайло Пеев, на..

публикувано на 05.02.25 в 07:00