До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаквайте в "Акценти" на 25 септември!

Здравейте във вторник, 25 септември! Утрото ухае на надежда, живот и....ароматно кафе! Слагаме край на почивката и сме готови за изненадите на делника – той е тук динамичен и забързан, посрещнете го с усмивка! Ето и акцентите в сутрешната ни програма: -  В рубриката ни „Чуй, Европа!“ ще говорим за борбата в двойния стандарт в храните..

публикувано на 25.09.18 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 23-ТИ СЕПТЕМВРИ

„Дизайнерите искат от мен да се обличам като Пролетта, във вълнисти, бухнали тоалети. А аз не се чувствам като Пролет. Чувствам се като топла, червена Есен.", казва великата Мерилин Монро. Честита ни първа есен и както казва една друга вдъхновяваща мисъл: „Дойде ли септември, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете в парка."..

публикувано на 23.09.18 в 11:37

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти септември

Научно е доказано, че жените прекарват едни 30% от деня в размисли какво да облекат и как да го съчетаят. Истината е, че понякога, просто се нуждаем от малко вдъхновение и…прогнозата за времето! Е, за нея поне вече сме спокойни, няма да останем без прогноза. Това ни донесе новината, че Националния институт по метеорология и хидрология и..

публикувано на 19.09.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти септември

Добро утро във вторник 18-ти септември, нов ден, нов късмет, ново начало…Но нали знаете, че всичко ново е добре забравеното старо, така че, да живеем за мига! Ако този миг за вас е закуска с кафе, насладете му се! Противно на общоприетото според най-новите изследвания обилната закуска допринася за отслабването. Полезното с приятното..

публикувано на 18.09.18 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: От празничен по-празничен е понеделникът! Започваме седмицата най-напред с трите неща, които никога не бива да забравяме – Вяра, Надежда и Любов! Днес честваме трите сестри мъченици и тяхната майка София, а   едновременно с това  и деня на столицата ни. Понеделнишкото утро идва и с трепетно..

публикувано на 17.09.18 в 07:01

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ч:

Здравейте в поредната септемврийска неделя. Време е за релакс и сладки приказки! Това е ден, в който трябва да успеете качествено да си починете -  вижте се с приятели, направете нещо различно, помързелувайте. А ако случайно ви се струва, че всичко около вас напоследък се обърква, това значи, че нещо хубаво търси място да влезе в живота ви!..

публикувано на 16.09.18 в 10:41

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти септември

„Отива си лятото, идва есента…“, го усещаме вече и по дългите ръкави рано сутрин…В същото време, ако не използвзате уикенда за варене на компоти или печене начушки, имате последни шансове да посъберете още малко тен по плажовете... Добро утро в петък, 14-ит септември и успешно завършване на седмицата!   По-важното и интересно от деня забъркваме..

публикувано на 14.09.18 в 06:51