Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Страновълшебниците" от Теодора Димова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Всяко голямо междучасие в нашето училище се превръща в гладиаторска битка. Чуват се викове, тропане, шум, сякаш цяла римска конница препуска по коридора.

     В тази суматоха, моят най-добър приятел ме спъна случайно. Откараха ме в болница и това беше последното, което си спомням. Щом се събудих, видях семейство феи, големи колкото дланта ми, които започнаха да се представят една по една и да обясняват нещо. Нищо не разбрах, защото бях замаяна от удара. Моите родители ме отведоха вкъщи, а  феичките  тръгнаха тайнствено с мен. Докато  пътувахме, те се преобразяваха на раница, телефон, химикалка и какво ли още не, за да не ги забележат родителите ми. Беше чудновато. Щом пристигнахме, реших да проверя дали могат да изпълняват желания. Поисках да съм супер умна. Те вдигнаха пръчки, размахаха ги и това се случи. Станах супер умна, но бързо се отказах, защото чак пък толкова не исках да се набивам на очи. Те отново вдигнаха пръчки и си останах такава, каквато съм и сега. Събудих се на следващия ден и тръгнах към училище. Видях моята приятелка и реших да ѝ споделя за феичките или както аз ги наричам страновълшебници, защото вършат странни неща. Моята приятелка очевидно не ми повярва. Помисли си, че си измислям, за да привлека внимание. В едно от междучасията отидох да пия вода. Чудите се защо ви занимавам с това? Ами сега ще ви разкажа. От чешмата се търкулнаха страновълшебниците и ме укориха, че разкривам тайната ни.

     Прибрах се вкъщи и с тревога се сетих, че бащата на моята най-добра приятелка е учен-изследовател и много лесно може да се добере до тях. Побързах да съобщя на феичките, но ме посъветваха да не правя нищо. Още на следващия ден изследователят ме изчака след училище и започна да  разпитва за тези мои странни приятели. Явно искаше да узнае повече за тях. Прибрах се радостна, че съм опазила тайната.

     Реших най-накрая да изпробвам техните сили. Пожелах в града да има безброй бащи като моя. Изпълниха го, но ето ти нова беда - не можах да открия своя. След много усилия го намерих. Замислих се защо  ми беше нужно да искам това от тях? Хрумна ми, че тези бащи са отлични приятели на децата без семейство.

     Така, сторих добро на самотните деца. Бащите вече имаха за кого да се грижат, а децата бяха истински щастливи. 


Автор: Теодора Димова

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АПРИЛ!

Дойде това време, което всеки усеща според собствените си разбирания. Едни вече се опитват да носят къщи гащи, защото един път като е станало почти 30 градуса и вече няма връщане назад, други се уплашиха от прогнозите и върнаха зимните якета и шапките, а сутринта в автобуса бяха пуснали и парното. Стартираме с 13 градуса. Добро утро във вторник!..

обновено на 23.04.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 22 април

Темите в предаването: "Възраждане" е готово с листата за парламентарните избори, които влизат в бургаската листа, ще чуем от Калина Енчева. Има ли случаи на коклюш в Бургас, колко са и има ли карантина за учениците, интервю на Нина Рангелова с д-р Мирослава Киселкова от РЗИ. Ще спрат ли археологическите..

публикувано на 22.04.24 в 14:30