Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ:

"Март и нейният подвиг" от Надежда Титерякова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Живяла някога една майка, със своята дъщеря Март. Всеки ден жената работела на полето, където отглеждала жито, за да се изхранват. А нейното дете мечтаело да има криле или нещо, с което да може да лети, за да обикoли света.

Веднъж годишно, за нещастие на семейството, през най-късия ден идвала една голяма огнена птица, която изпепелявала житото и изчезвала. Майката се притеснявала детето ѝ да не остане гладно и винаги, когато наближавало времето на птицата, тя скривала част от житото и правела колкото може повече готови хлябове.

Когато Март пораснала, поискала да издири голямата огнена птица. Помолила майка си да ѝ приготви храна и да ѝ даде меча, който бил на баща ѝ. Той не бил обикновен - острият му връх можел да мине през всичко и да прободе всеки неприятел.

След като тръгнала, целият ден минал спокойно, но привечер излязъл силен вятър. Той не бил обикновен, а бил знак, че наблизо има харпии. Девойката се приготвила за битка и щом видяла пред себе си двете същества, лесно ги разпознала. Едната се казвала Ела, а другата – Окипета. Те били пленили един бял Пегас с красив рог и с големи, и силни бели крила. Със своите сини очи, той можел да омае всеки човек, но не и момичето - сякаш конят бил обсебен от нея. Щом видяла това, харпията Ела отново призовала силния вятър, а Окипета мигновено застанала пред Март и се опитала да я тласне назад, но тя устояла. Вече мислела защо харпиите са излезли от ада, в който живеели - дали се е случило нещо или пък момичето било пред входа на тъмната гора, в която живеела огнената птица. Силният вятър вилнеел и ѝ пречел да вижда, но изведнъж спрял, харпиите изчезнали, а тя седяла на земята невредима. Някой ѝ бил помогнал, но кой? Пегасът стоял като опитомен пред момичето, което го харесвало.

Изведнъж пред нея се появила фея в зелена рокля с пусната руса коса, висока колкото едно петгодишно дете. Тя била закрилница на Март. Обяснила ѝ, че ще трябва да мине през подводния свят, за да стигне в отвъдния, за битката с най-големия си враг. И тя изчезнала без следа, както и дошла.

Момичето останало объркано. Къде има подводен свят, питало се то, или пък отвъден? Не ѝ оставало друго, освен да продължи пътя си със своя приятел Пегас. От умора Март задрямала върху гърба му, а щом се събудила, видяла, че се намира в океан, дишайки под водата. Момичето се учудило, но си спомнило за думите на феята и заплувало в океана.

Изведнъж усетила присъствието на някой, който я примамвал с пеенето си. Това била сирена, която омайвала момичето и то отивало към смъртта си. Наблизо минавала една мъдра морска костенурка и щом видяла момичето, което го дебнела смъртта, се запътила да го спаси. Ударила с опашка близо до сирената и тя спряла да пее, момичето се събудило от унеса и видяло чудовището. Тогава Март извадила своя меч и побързала да го прободе, но то успяло да избегне нападението ѝ. Сирената хванала костенурката с готовност да я убие, но Март успяла да я прободе, преди да загине някой. Тя и костенурката се сприятелили и морското животно я извадило на брега. Там я чакал Пегас с багажа ѝ, все едно, някой бил измислил всичко това предварително. Момичето се сбогувало с костенурката и продължило по пътя си със стария си другар.

Вечерта тя не искала да заспива, да не би пак да попадне някъде, но умората надделяла и скоро затворила очи. Когато се събудила, до нея стояли Пегас и нейната фея закрилница. Наблизо имало гробища и духове, явно този път били попаднали в отвъдния свят. Странно било, че героите били още живи, но тогава феята казала, че имат едно денонощие време да се измъкнат или ще останат тук завинаги. Момичето се стреснало, но нямало време за губене и се качило на Пегас, а той излетял и се опитал да надуши огнената птица. Тримата потеглили и скоро стигнали до едно дърво. Това било Дървото на живота. Когато се доближили до него, пред тях излязла една огнена птица. Тя била Огнен феникс, който се приближал към него, умирал. Март била чела за него и знаела какво може. Започнала да разпитва птицата защо изпепелява житото, а птицата отговорила, че имала такава клетва, от която не можела да се откаже. Единственият начин да се освободи от нея, бил фениксът да бъде убит и от него да излезе нова птица, която ще живее нов живот. Но не се давала така лесно, защото след като го убие някой добър човек, той щял да получи три желания. Март решила, че може да хвърли меча си, който щял да убие птицата, но трябвало да го направи така, че летящото създание да не я види.

Изведнъж се появила морската костенурка, заобиколена с вода. Момичето се учудило от тази гледка и в същия момент се сетило за план. Заедно с Пегас щели да отидат зад гърба на птицата, докато костенурката залива Огнения феникс с вода и тогава Март щяла да хвърли меча, който да го прободе. Създанията се съгласили, а феята дала щит и броня на животните, които да ги предпазват от силния огън. Първата част от плана станала, но когато Пегас и момичето застанали зад гърба на птицата, опашката на врага ударила двамата борци. Пегас бил добре, но бронята му била унищожена и бил наранен, а и момичето не се чувствало добре. Тогава феята дала цялата си мощ на детето и с едно минаване през тялото с острието Март разсякла птицата на две парчета. От тялото излязъл нов Огнен феникс, но с добри намерения. Проклятието било победено. Момичето получило три желания и то поискало Пегас да оздравее, феята да оживее, а за себе си пожелало да знае езика на животните. Всичко това щяло да се сбъдне, след като се прибере у дома.

Всички се върнали в обикновения свят. Там феята изчезнала, костенурката се прибрала в океана, а Март и Пегас се прибрали заедно в дома на детето. Там майката се зарадвала на завръщането на дъщеря си и на смелия ѝ подвиг.  С радост се съгласила да живеят заедно с Пегас. Всеки ден момичето летяло с него и обикаляли света. Семейството заживяло щастливо и спокойно за вечни времена.



АвторНадежда Титерякова – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
Учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Стефан Генчев, водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката „Мисия Добро“ ще ви срещнем с Анна Йончева, фотограф, който реализира редица благотворителни..

публикувано на 12.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 12 МАЙ!

Джентълмените не говорят за пари, а елегантните жени – за цени… Е, красотата няма цена, казват още дамите, които не излизат от бутиците, а модата и елегантната визия е във фокуса ни в неделния следобед в ефира на БНР – Бургас, с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Как се..

публикувано на 12.05.24 в 09:28

"Ден до пладне" на 11 май:

Днес е Светла събота, а православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, но светският празник у нас е прието да се отбелязва на 24 май. „Странно как, народът все бачка на тръстиката, политиците са винаги горе на черешата, а като цяло, сме под кривата круша. Страната прилича на обран бостан, никой в Европа не ни бръсне за слива,..

публикувано на 11.05.24 в 09:01

Булевард Демокрация на 10-ти май

В първия час на предаването един казус свързан с лечението на пациент в бургаска болница и онлайн рецепта за лекарства видима само в болничната аптека, гледните точки след малко. В Св. Влас се провежда конгрес на украинските жени, за проблемите им и как се адаптират у нас ще чуем повече в последния час.  Мотосезонът се открива днес в Ямбол..

публикувано на 10.05.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 10 МАЙ:

Понякога трябва да се отпуснете и да оставите живота да се случва. Петък е подходящият ден за това! Добро утро в най – обичания делник от седмицата. Екипът ни днес – звукорежисьор е Стефан Генчев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   Автомобилни..

публикувано на 10.05.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 9-ти май

Акценти в предаването "Булевард "Демокрация" на 9-ти май: За първа година Бургас празнува летен Никулден. За проявите и традициите свързани с този ден ви разказваме след малко. Освен това 9 май е и Денят на Европа. И днес българи и руснаци почетоха паметта на жертвите от Втората Световна война.  Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се..

публикувано на 09.05.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 9 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 9 МАЙ! Празници на хоризонта! Всички обичаме месец май. Пролет, свежо, зелено, слънце през облаците и най-вече месец на празници и повече почивни дни. Добро утро на 9-ти май! На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. През 2008 година 9 май става и..

публикувано на 09.05.24 в 06:54