Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Бялата кокошка" (по действителен случай) от Елена Дякова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имам бегли спомени за тази кокошка, но ги имам. Останалото е от видеоклипчета и разкази на покойния ми дядо.

По думи на дядо ми, тази кокошка просто се доближила до мен, когато за пръв път съм влязла в курника (тогава съм била двегодишна) и някак оттогава, съм я опитомила.

Във видеоклипчето, баба ми е хванала кокошката (която незайно защо съм оставила без име и съм я определяла само по цвят, вероятно, защото е била единствената бяла кокошка) и ми я дава. Всъщност я слага между коленете ми, защото не мога да я хвана с малките си ръчички. Кокошката преспокойно можеше да избяга, но тя си седеше. Даже аз я побутвах леко, но като направи крачка, някак ми е идвало на ум да се пресегна, да я хвана и да я придърпам при себе си. Този “метод“ го повторих няколко пъти, като в последния, несъзнателно съм хванала горкото животно за гушата и то естествено, тръгва назад и се опитва да се отскубне. Аз стискам с някаква Херкулесова сила, дошла от не знам къде, но в крайна сметка бялата кокошка се измъкна и се скри някъде из курника. Аз съм протегнала ръчичка и съм започнала да скимтя, но баба ми е казала, да се опитам сама. Била съм на две, но явно съм разбирала и съм тръгнала да се поклащам след птицата. Това е от чужди източници. Нататък вече е от лично мои спомени.

Всяко лято, преди да започна училище, прекарвах при дядо ми. По цяла седмица седях при него, само в събота и неделя се прибирах в града. Беше хубаво при дядо. Имаше правило, само аз да взимам яйцата на кокошките. Нямахме петел, защото последния нападаше дядо постоянно и му беше раздрал кръста. Интересното е, че когато аз влизах, този петел не ми правеше нищо. Тогава бях убедена, че моята кокошка му е казала да не ме закача, защото съм добро и послушно дете. Естествено, осъзнавам, че сега това не е възможно (дали), но действително нямам друго обяснение.

Имаше дни, в които по цял ден седях в курника, гушнала бялата кокошка, и давайки ѝ смески от ръката ми. Понякога ме е клъввала и наистина не е шега работа кокошия клюн, но понеже това беше моята кокошка, беше ѝ простено. Имахме още девет кокошки. Дядо казваше, че моята е най-силната (така и не разбрах откъде знае). Той ми обясняваше, че когато няма защитник (петел), една от кокошките получава задачата да брани останалите, по-слаби. Гордеех се, че моята бяла другарка, беше с такава отговорна задача. Сега си спомням, че държах да ям само яйцата на бялата кокошка, на никоя друга, затова специално ги отбелязвахме или отделяхме. Много исках птицата ми да си има пиленца, но дядо казваше, че не може вече да гледа пилци. Ставаше ми мъчно, че кокошката ми няма да има дечица, но това се оказа добре, защото като всичко живо на този свят, кокошката ми умря, но не от обикновена смърт.

Бях на четири или пет, не съм сигурна, но помня нощта, в която бялата кокошка умря с чест. Имах ужасния навик да седя до осем вечерта будна (тогава това беше голямо провинение) и дори дядо ми, който рядко повишаваше тон, вече ми се караше. Заведе ме в стаята, в която обикновено спях, зави ме с одеяло, понеже беше есен (не беше студено, но нали съм била малка). Дядо ме остави да заспивам сама, защото той имаше още малко работа. Помня, че гледах през прозореца голямата луна и се чуваше само песента на щурците.

Не зная към колко се събудих от кудкудякане. Тогава още се разсънвах, търках очи, когато чух изстрел. За малко дете това беше хем любопитно, хем страшно. Съвсем скоро след изстрела някой започна да слиза по стълбите (спях в мазата, която всъщност можеше да се нарече долен етаж ) и естествено инстинктът на малките хлапета ме осени (завих се презглава и се направих на умряла ). Човекът дойде при мен, очевидно да види дали съм жива (или заспала) и после си тръгна. Тогава изобщо не ми дойде на ум, че това е дядо. Мислех го за лошия чичко от филмите, които аз не можех да гледам.

На сутринта, след като се облякох и приготвих (обличах се светкавично между другото ), потърсих дядо. Той беше в кухнята и пушеше. Гледаше ме доста сериозно. Аз, мислейки, че е разбрал, че бях стъпкала едно от цветята, без да искам, ще ми се скара, но не. Той съвсем откровено и ясно ми каза: ,,Ели, твоята кокошка полетя на небето“. Нямах бегла представа какво се е опитвал да ми каже, но реших, че приятелката ми се е научила да лети. Тогава дядо продължи: ,,Нощес е дошла една лисица...“. Само като чух лисица, вече схванах какво е станало. Дядо не успя да довърши, защото започнах да плача. Той ме прегърна и ми обясни, че трябва да се гордея, защото бялата ми кокошка се е сбила с лисицата и е успяла да защити другите кокошки, но не и самата себе си. Дядо ми беше застрелял лисицата, която тъкмо тръгвала с моята, убита кокошка. Аз не можех да повярвам и изтичах до курника, за да проверя. За жалост беше истина. Имаше доста перушина, малко рижа кожа и червена почва. Другите кокошки си седяха до мястото, където обикновено снасяха и бяха почти притиснати една о друга.Сигурно лисичата миризма ги е карала да седят така, не знам. Дядо ми предлагаше да се сприятеля с друга кокошка, но аз категорично отказвах.

Бях малка, но бях вярна на приятелите си. Моята кокошка ме научи на вярност и приятелство. Дано да съм се научила и на героизъм и чест, защото точно това е демонстрирала тя, в този неин обречен бой.



АвторЕлена Дякова - 15 г.
ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Пета езикова гимназия - гр. Варна
Преподавател: Радослава Вълева


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00