Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Злото куче" от Ася Иванова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

„Що е злото, ако не е добро, изтерзано от глад и жажда?”

 Халил Джубран

Слънцето бе залязло преди час и звездите вече блестяха на небето. Минавах покрай къщата на съседа и силният кучешки лай ме накара да замръзна на мястото си. Знаех, че в двора на къщата има завързано зло куче. Но лаят не дойде оттам. Дойде точно зад мен!

Отивах при Ирен, най-добрата ми приятелка, която живееше зад ъгъла, на същата улица. Бях си забравила телефона у тях, когато ѝ гостувах този следобед. Никак не ми се излизаше от вкъщи, но сякаш не можех да оцелея до сутринта без мобилния си.

Обърнах се бавно и застанах пред белгийската овчарка. От каишката на врата ѝ се спускаше дебела верига, стигаща до земята. Дори на светлината, идваща от единствената лампа на улицата, виждах, че кучето ми се бе озъбило насреща. Бях чувала съседа да го нарича Фурия, когато крещеше, задето лаело. Фурия изръмжа и пристъпи към мен с лай. Аз отстъпих крачка назад. Знаех, че ако побягна, ще ме догони веднага и вероятно ще ме ухапе. А можеше и да ме разкъса безмилостно! Но знаех и друго. Ако го направеше, щеше да е защото ме е взела за заплаха, каквато всъщност не бях. Наоколо беше тихо. Ако извиках, все някой щеше да ме чуе. Но ме беше страх, че ако изпищя или направя по рязко движение, ще провокирам кучето. Отказвах да се паникьосам и после да съжалявам. Наведох се и коленете ми се опряха в плочките на тротоара. Когато вдигнах поглед, се озовах очи в очи с Фурия. Черните ѝ мънистени очи ме гледаха над озъбената ѝ муцуна. Стоеше на метър от мен, но вече не пристъпваше заплашително.

Преглътнах страха и паниката си. Протегнах бавно ръка напред. Сърцето ми бумтеше в гърдите и сякаш се опитваше да изскочи, да избяга надалеч.

Фурия, за моя изненада, се отдръпна стреснато назад, клатейки глава. Не помръднах. Знаех какво означаваше това и не можех да повярвам, че се е случвало на моята улица. Фурия спря да клати глава и след минута – две се приближи бавно до ръката ми. Видях, че е затворила уста, скривайки заплашителните си зъби. След няколко секунди твърдата козина докосна протегнатата ми ръка и аз се усмихнах леко. Кучето искаше да бъде погалено, но  отстрани дойде силен вик. Фурия подскочи назад.

Съседът ми – възрастен мъж на малко повече от петдесет години. Имаше оплешивяла глава, гладко избръснато лице и шкембе, което вървеше пред него. Той тръгна заплашително към мен и Фурия, размахвайки дървен кол. Кучето заотстъпва уплашено назад. Очевидно се беше освободила от веригата, на която той я държеше, и не искаше да се връща в този затвор. И аз не исках де се върне при този човек, който я биеше. Как да не искаше да ме нападне, като досега бе видяла само лошо от хората?!

Съседът ми взе един камък от земята и го метна към Фурия. Кучето се отдръпна на косъм и камъкът мина точно до нея.

– Недей! – Изкрещях.

Но мъжът не ме послуша, а се засмя.

– Нищо ѝ няма. Ето, – подаде и на мен камък – удари я и няма да те закача!

Пред очите ми падна тъмна завеса. Исках да убия този човек с голи ръце. Затворих очи и вдишах, за да се успокоя. Не можех да действам първично като него. Но онова което виждах, когато затворех очи, бе страха който излъчваше Фурия.

Отворих очи и сграбчих камъка от ръката на мъжа. Захвърлих го в краката му.

– Защо е нужно да я биеш? – Исках да прозвуча нормално, но гласът ми беше по-висок от надигналия се в гърлото ми гняв.

Мъжът ме изгледа отвисоко.

– За да ме слуша!

Това бяха думите му преди да тръгне към бедното създание, свило се в сенките на пътя. Нямаше много какво да направя в тази ситуация, без да си навлека неприятности. Трябваше да си тръгна. Но аз не го сторих.

Изтичах по улицата, изпреварвайки мъжа и застанах между него и Фурия.

– Махни се от пътя ми, момиче – каза през зъби той.

– Защо? И мен ли ще удариш? – Отвърнах предизвикателно аз.

По лицето на мъжа се изписа гняв. Фурия стоеше зад мен и с периферното си зрение виждах как продължаваше да отстъпва назад. Ако избягаше сега, знаех че скоро щеше да се върне на единственото място, на което бе намирала храна  досега – при своя насилник.

– Това – разтворих ръце посочвайки ситуацията – не е правилно. Защо ти е куче, което биеш и не пускаш да се разходи на повече от два метра на верига?

Мъжът ме гледаше няколко секунди преди да отговори през зъби:

– Злото куче гони хората от дома ми.

Не си направих труда да сдържа горчивия смях, който се изтръгна от гърлото ми. Та нали именно той с поведението си бе предизвикал Фурия да бъде зла?!

– Ти – направих крачка към него с блеснали от гняв и неприязън очи, – нямаш – още една крачка, – право – вече стоях на половин метър от него – да биеш кучето си за щяло и нещяло. – Последните думи излязоха от устата ми като шепот, но знаех че ги е чул.

Пресегнах се и изтръгнах пръчката от ръката му. Захвърлих я на земята и го погледнах в очите. Беше по-висок от мен и все пак ме гледаше сякаш бях обезумял психопат.

– Махай се от погледа ми! – Извиках.

Мъжът замахна с ръка, сякаш искаше да ме удари. Но после поклати глава и се изсмя. Реши да се предаде. Заръси цветущи псувни и се обърна да се прибира в къщата си.

Извърнах се бавно и видях Фурия да ме гледа с очакване. Нямах представа дали разбираше какво се случваше. Искрено се надявах да дойде с мен вкъщи, за да я нахраня и да измисля какво ще я правя. За моя изненада, когато тръгнах бавно заднешком, привиквайки я, Фурия пое несигурно към мен.

Вече не се интересувах от забравения ми телефона у Ирен. Нито от това, че на сутринта щях да се изправя пред последствията от действията си срещу гневния съсед. В онзи миг ме интересуваше само кучето. То беше изстрадала душа, жадна за малко любов и внимание.

Дадох си сметка, че злото е добро, измъчвано от глад и жажда!



АвторАся Иванова - 10 клас
Детска писателска работилница
НЧ „Изгрев 1909” - гр. Бургас
ръководител: Боян Боев


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Честита Цветница! Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев водещ е Стефка Бакърджиева.    В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за благотворителната кампания в помощ на 6 –..

публикувано на 28.04.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 28 АПРИЛ!

Цветята са усмивката на земята! Честит имен ден на всички, които носите имена на цветя! Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница! А още цвят в неделния следобед добавяме и в ефира на БНР - Бургас с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Специалната ни Ева днес също носи..

публикувано на 28.04.24 в 10:00

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50