София е домакин на форум за икономическото и социалното сближаване на Западните Балкани

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави:

„Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е първата такава от 15 години. Декларацията, която е одобрена вече от всички 28, която ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, освен ясната политическа подкрепа за европейската им перспектива, е придружена от анекси към нея, допълнения, които са свързани с конкретни резултати за гражданите на тези държави. Убедена съм, че лидерите ще вземат решения, които гражданите на страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“.

Коментара си Захариева направи по време на конференция, посветена на икономическото и социалното сближаване в региона, а във форума на високо равнище участват представители на европейски и български институции, на граждански организации от всички държави от Западните Балкани, дипломати и експерти.

Конференцията се провежда в навечерието на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Тя се фокусира върху теми като европейската перспектива на региона и процеса на икономическото и социалното сближаване. Акцент се поставя и върху правата и овластяването на уязвимите групи в държавите от региона.

Форумът се организира от Европейския икономически и социален комитет и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия.

По-късно през деня вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме главния заместник помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милърд, с която ще обсъдят теми от международния дневен ред, сред които сигурност и отбрана, енергийни и икономически въпроси.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Австрийското..

публикувано на 30.06.18 в 14:35

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления -..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата.  Събитието започна с..

публикувано на 22.04.18 в 18:30