София е домакин на форум за икономическото и социалното сближаване на Западните Балкани

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави:

„Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е първата такава от 15 години. Декларацията, която е одобрена вече от всички 28, която ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, освен ясната политическа подкрепа за европейската им перспектива, е придружена от анекси към нея, допълнения, които са свързани с конкретни резултати за гражданите на тези държави. Убедена съм, че лидерите ще вземат решения, които гражданите на страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“.

Коментара си Захариева направи по време на конференция, посветена на икономическото и социалното сближаване в региона, а във форума на високо равнище участват представители на европейски и български институции, на граждански организации от всички държави от Западните Балкани, дипломати и експерти.

Конференцията се провежда в навечерието на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Тя се фокусира върху теми като европейската перспектива на региона и процеса на икономическото и социалното сближаване. Акцент се поставя и върху правата и овластяването на уязвимите групи в държавите от региона.

Форумът се организира от Европейския икономически и социален комитет и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия.

По-късно през деня вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме главния заместник помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милърд, с която ще обсъдят теми от международния дневен ред, сред които сигурност и отбрана, енергийни и икономически въпроси.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата.  Събитието започна с..

публикувано на 22.04.18 в 18:30

София – световна столица на изкуството от хартия

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA ) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала. Засега такъв фестивал се провежда само в България, като „гостува” с изложби и в други държави. Даниела..

публикувано на 13.04.18 в 11:05
Зорница Русинова

Очаква се ЕП да приеме Директивата за дългосрочно командированите работници до края на годината

В рамките на Българското европредседателство се постигна предварително съгласие между страните-членки как да се промени Директивата за дългосрочно командированите работници. Компромисът би трябвало да сложи край на по-ниското заплащане на източноевропейците. Европейската комисия отвори за ревизия Директивата за командированите работници преди 3..

публикувано на 29.03.18 в 16:21

Повече средства за цифровизация на икономиката в европейския бюджет, поиска Мария Габриел

Повече средства за цифровизация на европейската икономика в многогодишната финансова рамка след 2020 година, поиска българският еврокомисар  Мария Габриел  по време на международна конференция, посветена на високите технологии в София, като част от програмата на Българското европредседателство. Развитието на икономиката в новото бъдеще – цифровата..

публикувано на 26.03.18 в 16:43

Туристическа седмица под знака на Българското европредседателство

Настоящата седмица ще премине под знака събития, свързани с туризма и с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На 13 ще се проведе неформална среща на министрите на туризма от Европейския съюз, последвана от среща на високо ниво „Туризъм и икономически растеж“. От 14 до 16 февруари започва и 35-то издание на..

публикувано на 12.02.18 в 12:29