Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Австрийското председателство ще работи за един силен Европейски съюз, заяви канцлерът Себастиан Курц. По думите му Австрия е страна, която изгражда мостове.

България обеща на Австрия подкрепа по време на председателство. Премиерът Бойко Борисов очаква приемственост между завършващото българско и започващото австрийско председателство. Борисов посочи нуждата от единство: „Нашето лого беше „Съединението прави силата“, символиката във вашето лого на австрийското председателство е „Европа, която защитава“, а ние можем да се защитаваме само когато сме единни“.

Българският премиер благодари за конструктивния диалог в Съвета, който е дал възможност да се насочи вниманието върху Балканския регион. Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион, каза той и подчерта, че срещата на върха за Западните Балкани в София през май е изиграла много важна роля в този процес.

Австрийското председателство започна със среща на върха. Премиерите на България и Австрия и председателя на съвета на Европейския съюз бяха посрещнати на 1830 метра надморско равнище. Тримата проведоха кратки разговори на работна закуска.

Основен приоритет на консервативното австрийско правителство е сигурността в Европа, което включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване на охраната на външните граници. По тази тема е предвидена извънредна среща на върха в края на септември. Австрия ще работи за изграждане на по-ефективен Европейски съюз, който трябва да се откаже от ненужните директиви и да засили интеграцията във външната политика и в отбраната. Виена ще продължи да работи за интеграцията на страните от Западните балкани - район към който Австрия има траен политически и икономически интерес.

Във втората половина от председателството си Австрия ще настоява за среща на върха ЕС-Африка. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц преди да приеме днес от българския си колега Бойко Борисов ротационното председателство в Съвета на ЕС.

„Вероятно през есента ще организираме среща на върха между ЕС и северноафриканските държави“, съобщи снощи Курц.

„Освен това обмисляме идеята, отделни страни от ЕС да водят преговори с държави извън съюза, но с отношение към миграционния проблем, от името на целия съюз. А причината е, че с тях някои членки на ЕС имат исторически обусловени тесни контакти. Ако подкрепим тази инициатива, включително и финансово, мисля, че можем да имаме успех“, обясни австрийският канцлер пътя, по който трябва да се създадат приемателни центрове за бежанци извън ЕС.

Курц още веднъж подчерта, че квотното разпределение на мигрантите е било неправилно решение.

„Решението е охрана на границите. Отдавна настояваме за този обрат, който се случи в Брюксел. Все още има държави, които не са съвсем убедени и мога само да се надявам, че няма да подкопаят този важен обрат в миграционната политика“, каза той.

Освен миграцията, третото австрийско европредседателство ще постави акцент върху преговорите за следващата многогодишна финансова рамка и Брекзит.

Специалният ни пратеник в Австрия Весела Владкова се срещна във Виена с журналисти и разговаря с тях за настроенията в страната.

Разследващата журналистка Нина Хорачек, шеф репортер на седмичника „Фалтер”, коментира, че „приемането на нови страни в ЕС за австрийците в момента изобщо не е на дневен ред“. „Нещо повече - дори управляващата коалиция не е единодушна по въпроса. Канцлерът Курц подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани,но крайнодясната Партия на свободата е категорично против“, каза тя.

На фона на бежанската тема, която се превърна в най-дълбоката пропаст между страните от ЕС, Западните Балкани остават важни за Австрия, опонира Александра Демцисин, главен редактор „ЕС” в австрийската агенция АПА.

По въпроса с мигрантите Щефан Фосперник, главен редактор „Външна политика” в агенция АПА, коментира: „Ако човек само слуша канцлера, няма причина да не се съгласи с него. Проблемът е, че действията му не съответстват на изговорените намерения. От една страна иска да хвърля мост между страните в ЕС, които са на непримирими позиции. От друга страна обаче следва личната си амбиция и с прикрити ходове разклаща позициите на европейските си партньори“.Още от категорията

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления -..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави: „Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е..

публикувано на 15.05.18 в 15:03

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата.  Събитието започна с..

публикувано на 22.04.18 в 18:30