Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Снимка: БТА


Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. 


Това е среща, която ни дава възможност да обърнем поглед назад, да направим равносметка на изминалия път и ясно да си кажем, че чрез действията си в настоящето даваме конкретна форма на бъдещето, смята българският еврокомисар:

"Затова и аз с екипа ми с нетърпение очакваме утре лидерската среща и потвърждение на това, което успяхме да инициираме още през февруари месец  - тогава за първи път в стратегия на Европейския съюз беше включен цифров дневен ред. Тази програма обаче трябва да се изпълва с конкретика и аз с екипа ми сме работили от много, много месеци, така че да предложим нещо много конкретно като действие и за гражданите, и за бизнеса, и за правителствата.

Цифровизацията -  това означава повече свързаност. Затова една от най-важните ни стъпки, върху които сме се съсредоточили, това е намаляването на цените на роуминга.  Знаете, че от месеци водя нелеки разговори с операторите, а след утрешния ден ще мога да ви споделя конкретни резултати. 

Междувременно това не изчерпва цялата тема -  искаме и там да има безплатен безжичен интернет, искаме и там да има цифровизация на бизнеса, искаме също да им помогнем в реформите, които са необходими за електронно управление, искаме да се инвестира в дигитална инфраструктура, защото широколентовият интернет и достъпът до него е този, който след това ще създаде условия за развиване на услуги, на нови продукти".

"Това са големите очаквания за тази среща - да се потвърди перспективата за страните, но веднага да се очертаят и конкретните стъпки, носещи полза на хората" , обобщи комисар Габриел, подчертавайки, че тези реформи ще се случват заедно с процеса по присъединяване, който е по-продължителен и тежък. Защото след утрешната подкрепа, която еврокомисарят очаква, предстои нова среща по време на Дигиталната асамблея в София от 25-и до 29-и юни, организирана от Европейската комисия. Това е годишна среща на най-високо ниво на Европейския съюз по политиките в дигиталната сфера.

В заключение Мария Габриел отговори на политическия въпрос колко близо са държавите от Западните Балкани до реалната интеграция в Еврообщността:

"Толкова близо, колкото всяка една от тях продължава с реформите, които да са необратими, спазвайки ценностите, които ни обединяват, за да сме всички едно европейско политическо семейство. А това, което ние даваме в момента, е една протегната ръка, казвайки:  Вратата е отворена. Това е двустранен процес и е много важно, че по време на Българското председателство това успя да се случи  - Европейският съюз ясно да каже, че перспективата е европейска, интеграцията е тук, отворена като възможност, но този процес остава базиран на заслугите на държавите". 

"Това е едно от големите постижения на Българското председателство  - не да впише темата Западни Балкани само като краткосрочен приоритет, поставяйки го в центъра на председателството, но така задавайки параметрите на темата, преминавайки от върховенство на закона, през теми като дигитализацията, да покаже, че става въпрос за дългосрочен приоритет за Европейския съюз, става въпрос за собствената ни стабилност и сигурност. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше изключително ясен, като каза: "Стабилност и сигурност на Балканите, означава стабилност и сигурност за Европа". 


Повече по темата чуйте от звуковия файл .


Още от категорията

Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Австрийското..

публикувано на 30.06.18 в 14:35

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления -..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави: „Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е..

публикувано на 15.05.18 в 15:03

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата.  Събитието започна с..

публикувано на 22.04.18 в 18:30