Липсват пари за трайна консервация и реставрация на крепостта Трапезица

Евреи са живели през XIII век в крепостта Трапезица във Велико Търново. До тази хипотеза стигат археолозите, които преди броени дни приключиха с разкопките и проучванията в три от кварталите във втората след Царевец цитадела в старопрестолния град...

публикувано на 12.11.19 в 09:55
Етнографската къща в Асеновград посреща годишнината си реновирана

Вграждат капсула на времето за годишнина на Етнографската къща в Асеновград

С празнична програма ще бъде отбелязана 30-годишнината на Етнографската къща в Асеновград. Актьорите от самодейния театър "Театрална работилница за мечти" ще представят кратък етюд, с който ще пренесат присъстващите в средата на 19 век, когато..

публикувано на 11.11.19 в 11:18
Н. Пр. Кристоф Айххорн

Н. Пр. Кристоф Айххорн: Основната дума за Европа е свобода

„България и Германия споделят общ исторически опит – свободата. Преди 30 години, на 9 ноември, падна Берлинската стена, слава Богу. Преди 30 години стотици хиляди българи бяха на улицата и какво искаха? Свобода. За себе си, за децата си, свобода..

публикувано на 11.11.19 в 11:18
Посетители пред картина на Лионел Файнингер от 1921 г., част от колекция, посветена на школата Баухаус

Школата Баухаус и нейните следи в България

Нов български университет днес е домакин на международната конференция „Векът на Баухаус“. Конференцията се провежда по проект „Един век школата Баухаус“. Събитието се организира във връзка с едновековния юбилей от основаването на..

публикувано на 11.11.19 в 10:15

Иван Сираков – от подземния свят на лагерите към блясъка на кристалите

В третия сезон на поредицата „Отворени досиета“ на БНТ на 10 ноември следобед ще бъде представен филмът „Иван Сираков – да оцелееш като син на бивш човек“. Сценарият е на Христо Христов. Режисьор е Николай Василев, който в този сезон на..

публикувано на 08.11.19 в 15:11

Боряна Карагьозова: Масово вземаме ирационални решения

„Обикновено вземаме ирационални решения. След това много бързо си даваме своето обяснение защо сме взели това решение, за да не изглеждаме пред себе си ирационални.“ Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Боряна Карагьозова, която представи..

публикувано на 08.11.19 в 14:19

Венцислав Димов: Социализмът носи патоса на късната модерност

„Потопено наследство – село на дъното на язовира: миграция и памет“ - това е една от темите в  Международната конференция „(Пре)осмисляйки социализма: знание, памет и забрава за социалистическото минало“. Паметта на селото, което се оказва на..

публикувано на 07.11.19 в 15:59

Новите библиотеки: технологии и традиция

Съвременната библиотека трябва да бъде място за образование, информация и комуникация за всеки. Така смята  Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България".  Фондацията организира конференцията..

публикувано на 07.11.19 в 13:39

Ремонтите в Александровска няма да се отразят върху болничните дейности

Болничните дейности в Александровска болница няма да пострадат от предстоящите ремонти на лечебното заведение. Това увери в интервю за "Хоризонт" директорът на болницата доц. Костадин Ангелов. Целта на ръководството на болницата е да се прави ремонт в..

публикувано на 07.11.19 в 12:04

Социологическо проучване улавя страховете на българите за донорството

74% от българските граждани или близо три четвърти биха потърсили възможност за трансплантация, ако това е шанс за лечение за тях или техен близък. На този фон обаче делът на готовите лично да станат донори е двойно по-нисък.  35 на сто заявяват, че..

публикувано на 05.11.19 в 13:53