Беров: Кончината на патриарха се превърна в отваряне на Кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС
Фактът на кончината на българския патриарх се превърна в отваряне на Кутията на Пандора, откъдето изскочиха греховни злини. Това е мнението на юриста Христо Беров – специалист по църковно право. В предаването "12+3" той се аргументира:

С изминаване на времето след комунизма се получи един вакуум, в който представителите на висшия клир, които управляват църквата, като че ли се отделиха от народа, от миряните, от вярващите. Това е единият от проблемите. Те отново бяха върнати чрез широката медийна презентация относно кончината на патриарха, но се отвори Кутията на Пандора, защото ние в момента сме изкушени отново да смесим понятията – църквата, която има за свой непреходен глава Исус Христос, или ерзацът, с който да заменим клира и да го поставим като глава на църквата. Изкушението е голямо, защото мирянинът се лута и не може да разбере, че това е човешката страна на църквата, това е административната й функция, която често играе лоша роля в душеспасението.

Христо Беров коментира още: Кой ще избира новия патриарх? И сред миряните има такива, които ще отидат да бъдат епархийски делегати, както и сред свещенството също ще има такива представители, т.е. у населението и у българския мирянин, който няма да стои пред урната, отново ще се създаде съмнение за честността за избора, съмнение за корумпираността. Нали разбирате кое е лошото на съмнението – това е обратното на доверието, а доверието е вярата. Това е основната брънка. Трудно е на хората, които в момента са в Светия синод, за жалост, да скъсат с времето, в което те са пораснали. Аз разбирам спора между Ролекса и Линкълна – това е както по времето на екзархията и на създаването на третата българска държава между младите и старите. Старите искат да живеят в същата структура, младите се опитват, но те нямат опитността, за да могат да се справят с новото време и те прекопирват волю или неволю грешки от старото поколение. Дали това ще продължи 30-40-50 години или ще бъде решено след няколко години, молим Господ да дава надежда на всички в България. И моля и аз Господа, надявам се и всичката останала наша молитвена общност да се концентрираме в това да наблюдаваме и да не влизаме в изкушение, за да може час по-скоро да тръгне всичко по правия път, да следваме Божията воля, а не нашите лични интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Триста нови случая на деца с аутизъм за година

Триста нови случая на деца с аутизъм се откриват на година в България, сочат данните на специалистите. В столичната Александровска болница вече приключи работата по проект за ранна диагностика на децата с аутизъм чрез прилагане на международни методи. Ранна диагностика на деца с нервнопсихични разстройства е целта на проекта, каза проф.Надя Полнарева,..

публикувано на 25.04.17 в 13:21

Семейство от великотърновското село Хотница гледа китайските "императорски гъби" шийтаке у нас

Все повече българи се ориентират към здравословното хранене. Част от него са азиатските гъби шийтаке. Наричат ги още императорски гъби и имат 3000-годишна история, през която се превърнали в лечебно средство за дълголетие. Днес за тази гъба се казва, че помага при диабет и се бори против злокачествените клетки в организма, яде се по време и след..

публикувано на 25.04.17 в 12:53

Авария на главен водопровод остави без вода част от Хасково

Авария на главен водопровод остави без вода четири големи квартала на Хасково. Вече се работи по отстраняването й, съобщиха от ВиК.  Областният град е на прага на воден режим заради изключените помпени станции, където бяха открити наднормени количества уран и алфачастици.  Въпреки, че няма официално обявено ограничение за водоподаването, много от..

публикувано на 25.04.17 в 12:51

Българка, която се занимава с маркетинг изкачи връх в Непал на 5550 метра

Алпинистът Атанас Скатов ще опита да постави рекорд, като за по-малко от едно денонощие изкачи Еверест и съседния осемхилядник в Хималаите - връх Лхотце. Лина Филипова, която се занимава с маркетинг, е една от малкото жени, изкачили се до Базовия лагер заедно с д-р Скатов. Т. нар."трекинг до Базовия лагер" за двата върха, е нещо, което мнозина..

публикувано на 25.04.17 в 12:47

Дафина Тончева от Пазарджик сега е успешен инвеститор в САЩ

След като завършва компютърни науки в Харвард, Дафина Тончева прави успешна кариера в една от най-големите софтуерни компании. Интересите на Дафина обаче са в света на инвестициите и след 4 години в Microsoft тя започнала отново да учи - в Станфорд. Първият ѝ работен ден в инвеститорските среди в "страната на мечтите", както сама я нарича, е..

публикувано на 25.04.17 в 12:39