Беров: Кончината на патриарха се превърна в отваряне на Кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС
Фактът на кончината на българския патриарх се превърна в отваряне на Кутията на Пандора, откъдето изскочиха греховни злини. Това е мнението на юриста Христо Беров – специалист по църковно право. В предаването "12+3" той се аргументира:

С изминаване на времето след комунизма се получи един вакуум, в който представителите на висшия клир, които управляват църквата, като че ли се отделиха от народа, от миряните, от вярващите. Това е единият от проблемите. Те отново бяха върнати чрез широката медийна презентация относно кончината на патриарха, но се отвори Кутията на Пандора, защото ние в момента сме изкушени отново да смесим понятията – църквата, която има за свой непреходен глава Исус Христос, или ерзацът, с който да заменим клира и да го поставим като глава на църквата. Изкушението е голямо, защото мирянинът се лута и не може да разбере, че това е човешката страна на църквата, това е административната й функция, която често играе лоша роля в душеспасението.

Христо Беров коментира още: Кой ще избира новия патриарх? И сред миряните има такива, които ще отидат да бъдат епархийски делегати, както и сред свещенството също ще има такива представители, т.е. у населението и у българския мирянин, който няма да стои пред урната, отново ще се създаде съмнение за честността за избора, съмнение за корумпираността. Нали разбирате кое е лошото на съмнението – това е обратното на доверието, а доверието е вярата. Това е основната брънка. Трудно е на хората, които в момента са в Светия синод, за жалост, да скъсат с времето, в което те са пораснали. Аз разбирам спора между Ролекса и Линкълна – това е както по времето на екзархията и на създаването на третата българска държава между младите и старите. Старите искат да живеят в същата структура, младите се опитват, но те нямат опитността, за да могат да се справят с новото време и те прекопирват волю или неволю грешки от старото поколение. Дали това ще продължи 30-40-50 години или ще бъде решено след няколко години, молим Господ да дава надежда на всички в България. И моля и аз Господа, надявам се и всичката останала наша молитвена общност да се концентрираме в това да наблюдаваме и да не влизаме в изкушение, за да може час по-скоро да тръгне всичко по правия път, да следваме Божията воля, а не нашите лични интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Известният журналист Ахмет Шък (в средата), който миналия месец бе освободен под гаранция, получи присъда от 7,5 години затвор.

Турски съд праща в затвор журналисти от опозиционен вестник

Турски съд осъди 14 журналисти и шефове в опозиционния в. „Джумхуриет“ за това, че помагали на поставени извън закона „терористични“ организации, като оневини трима от подсъдимите, съобщи Ройтерс. Съдът в Силиври, край Истанбул, даде късно в сряда присъди от две години и половина затвор до седем години и половина на служителите на..

публикувано на 26.04.18 в 12:09
Индийци около смачкания училищен автобус, блъснат от влак на неохраняем жп прелез в щата Утар Прадеш.

13 деца загинаха при катастрофа на влак с училищен автобус в Индия

Най-малко 13 деца са убити, а пет други са ранени, след като влак се сблъска днес с малък училищен автобус в северна Индия, предаде БГНЕС. Учениците, всички на възраст под 10 години, пътували към училището си в щата Утар Прадеш, когато пътнически влак се сблъсква с автобуса на неохраняем железопътен прелез. Ударът вдигнал автобуса на..

публикувано на 26.04.18 в 11:36

СОС избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район "Младост"

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район "Младост".  Владимир Клисуров заяви, че е длъжен да се съобрази с решението на Столичния общински съвет, но призна, че не се чувства компетентен по всички въпроси, които засягат районната администрация в „Младост“. Затова заедно със..

обновено на 26.04.18 в 11:13
Плевен

Призове в седем категории ще бъдат връчени по проекта „Младите лидери на Плевен“

Призове в седем категории ще бъдат връчени по проекта „Младите лидери на Плевен“ за първи път тази вечер. Номинациите са в седем области за постижения, допринесли за развитието на региона. За първи път Плевен избира своите млади лидери, като всеки имаше право да аргументира номинация. Единственото ограничение беше възрастта - от 16 до 33..

публикувано на 26.04.18 в 10:39

В света 200 млн. души страдат от остеопороза, а 400 млн. са диабетиците

Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният и добър контрол на диабета по-рядко води до фрактури, сочат изследванията на ендокринолозите у нас.  За профилактика на остеопорозата огромна роля има физио- и кинезитерапията.        Добрият контрол на кръвната захар при диабетици е основна превенция на диабетна остеопороза,..

публикувано на 26.04.18 в 10:33