Беров: Кончината на патриарха се превърна в отваряне на Кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС
Фактът на кончината на българския патриарх се превърна в отваряне на Кутията на Пандора, откъдето изскочиха греховни злини. Това е мнението на юриста Христо Беров – специалист по църковно право. В предаването "12+3" той се аргументира:

С изминаване на времето след комунизма се получи един вакуум, в който представителите на висшия клир, които управляват църквата, като че ли се отделиха от народа, от миряните, от вярващите. Това е единият от проблемите. Те отново бяха върнати чрез широката медийна презентация относно кончината на патриарха, но се отвори Кутията на Пандора, защото ние в момента сме изкушени отново да смесим понятията – църквата, която има за свой непреходен глава Исус Христос, или ерзацът, с който да заменим клира и да го поставим като глава на църквата. Изкушението е голямо, защото мирянинът се лута и не може да разбере, че това е човешката страна на църквата, това е административната й функция, която често играе лоша роля в душеспасението.

Христо Беров коментира още: Кой ще избира новия патриарх? И сред миряните има такива, които ще отидат да бъдат епархийски делегати, както и сред свещенството също ще има такива представители, т.е. у населението и у българския мирянин, който няма да стои пред урната, отново ще се създаде съмнение за честността за избора, съмнение за корумпираността. Нали разбирате кое е лошото на съмнението – това е обратното на доверието, а доверието е вярата. Това е основната брънка. Трудно е на хората, които в момента са в Светия синод, за жалост, да скъсат с времето, в което те са пораснали. Аз разбирам спора между Ролекса и Линкълна – това е както по времето на екзархията и на създаването на третата българска държава между младите и старите. Старите искат да живеят в същата структура, младите се опитват, но те нямат опитността, за да могат да се справят с новото време и те прекопирват волю или неволю грешки от старото поколение. Дали това ще продължи 30-40-50 години или ще бъде решено след няколко години, молим Господ да дава надежда на всички в България. И моля и аз Господа, надявам се и всичката останала наша молитвена общност да се концентрираме в това да наблюдаваме и да не влизаме в изкушение, за да може час по-скоро да тръгне всичко по правия път, да следваме Божията воля, а не нашите лични интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомила Кривошиева: Всичките 120 пуснати фазана в София са обречени

„И вчера получавахме сигнали за намерени мъртви или ранени птици. По около 20 сигнала се получават на ден“, заяви пред БНР Любомила Кривошиева – управител на Фондация „Дивите животни“. Преди седмица в Софийския ловен парк на свобода бяха пуснати 120 фазана. Още на следващия ден обаче 10 от тях бяха намерени мъртви, алармираха от фондацията...

публикувано на 19.12.18 в 10:17

Акценти от чуждестранния печат

Социалните реформи, обещани от консерваторите във Великобритания, са застрашени от излизането от Европейския съюз без сделка. Това пише лондонския Таймс в обширен материал за Брекзит, като според изданието торите са изправени пред това да се разделят и да загубят евентуални избори. Според Гардиън бизнесът на Острова гледа с ужас как премиерът..

публикувано на 19.12.18 в 10:02
Ценко Чоков

Съдът решава днес дали да върне Ценко Чоков в ареста

Апелативният специализиран съд решава днес дали да върне в ареста бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Преди дни той е бил видян в столично заведение, с което е нарушил  мярката си за неоклонение "домашен арест".  Чоков е с все още невлязла в сила присъда от четири и половина години затвор за ръководство на престъпна група за рекет, палежи и побой. Той е..

публикувано на 19.12.18 в 09:05

Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК

Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази теза застанаха в ефира на БНР Антон Вълев –..

публикувано на 19.12.18 в 08:17
Марк Жирардели притежава 100% от собствеността на компанията

Адвокат на "Юлен": Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик

Ако държавата не се ангажира с окончателното решение на споровете около ски зона Банско, фактът, че Марк Жирардели е мажоритарен собственик на най-известния ни зимен курорт, няма да има никакво значение. Това заяви за "Хоризонт" Петър Петров, адвокат на дружеството-концесионер и член на Управителния съвет на компанията. Кети Тренчева с още..

публикувано на 19.12.18 в 08:12