Беров: Кончината на патриарха се превърна в отваряне на Кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС
Фактът на кончината на българския патриарх се превърна в отваряне на Кутията на Пандора, откъдето изскочиха греховни злини. Това е мнението на юриста Христо Беров – специалист по църковно право. В предаването "12+3" той се аргументира:

С изминаване на времето след комунизма се получи един вакуум, в който представителите на висшия клир, които управляват църквата, като че ли се отделиха от народа, от миряните, от вярващите. Това е единият от проблемите. Те отново бяха върнати чрез широката медийна презентация относно кончината на патриарха, но се отвори Кутията на Пандора, защото ние в момента сме изкушени отново да смесим понятията – църквата, която има за свой непреходен глава Исус Христос, или ерзацът, с който да заменим клира и да го поставим като глава на църквата. Изкушението е голямо, защото мирянинът се лута и не може да разбере, че това е човешката страна на църквата, това е административната й функция, която често играе лоша роля в душеспасението.

Христо Беров коментира още: Кой ще избира новия патриарх? И сред миряните има такива, които ще отидат да бъдат епархийски делегати, както и сред свещенството също ще има такива представители, т.е. у населението и у българския мирянин, който няма да стои пред урната, отново ще се създаде съмнение за честността за избора, съмнение за корумпираността. Нали разбирате кое е лошото на съмнението – това е обратното на доверието, а доверието е вярата. Това е основната брънка. Трудно е на хората, които в момента са в Светия синод, за жалост, да скъсат с времето, в което те са пораснали. Аз разбирам спора между Ролекса и Линкълна – това е както по времето на екзархията и на създаването на третата българска държава между младите и старите. Старите искат да живеят в същата структура, младите се опитват, но те нямат опитността, за да могат да се справят с новото време и те прекопирват волю или неволю грешки от старото поколение. Дали това ще продължи 30-40-50 години или ще бъде решено след няколко години, молим Господ да дава надежда на всички в България. И моля и аз Господа, надявам се и всичката останала наша молитвена общност да се концентрираме в това да наблюдаваме и да не влизаме в изкушение, за да може час по-скоро да тръгне всичко по правия път, да следваме Божията воля, а не нашите лични интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пациенти страдат от липсващо лекарство за кучешка тения

Отново липсващо лекарство, този път за лечение на кучешка тения. Медикаменът се покрива от Здравната каса, но поради производствени проблеми липса от месеци.  Васил Василев е с кучешка тения от няколко години:  От Ловеч съм, на 61 години, с кучешка тения. С нищо не са ме лекували досега. Само операции. Това е защото лекарството го няма сега ...

публикувано на 28.07.17 в 15:41

Българче се роди по време на полет от Богота до Франкфурт

Българче се роди по време на полет от Богота до Франкфурт, съобщиха от германската авиокомпания.  38-годишната майка е родила преждевременно със съдействието на екипажа и трима лекари, които са пътували в самолета.  Раждането е протекло без усложнения, а капитанът е направил междинно кацане в Манчестър, за да се окаже помощ на малкия Николай и..

публикувано на 28.07.17 в 15:23

Работник е загинал, а друг е ранен при трудова злополука край гара "Тодор Каблешков"

29-годишен работник е загинал, а друг е ранен при трудова злополука край гара "Тодор Каблешков“ в района на пловдивското село Златитрап. Около 10.00 часа при строеж на надлез се е срутила 20-тонна конзолна греда. Единият мъж е загинал на място, другият е откаран в болница. Спряно е движението на всички влакове по направлението София -..

обновено на 28.07.17 в 15:16

Калоян Топалов се съмнява, че преместването на делата за корупция, се основава на специален анализ

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов изрази съмнение, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция се преместват от Градския в Специализирания наказателен съд, се основава на някакъв специален анализ.  С влизането в сила на измененията ще се наложат промени в и Софийския градски съд , каза още той...

публикувано на 28.07.17 в 14:54

Сметната палата установи провал на електронното здравеопазване

Сметната палата установи "10-годишен провал на електронното здравеопазване". Това е изводът, обобщен от самите одитори в доклада им за въвеждането на електронни услуги в здравната система от 1-ви януари 2012-а до 30-и юни 2016-а година.  В останалите европейски държави електронните услуги в сферата на здравеопазването се развиват много бързо, докато в..

публикувано на 28.07.17 в 13:07