Ана Боянова получава наградата "Блага Димитрова"

Тази вечер в Музикалното училище "Любомир Пипков" в София Ана Боянова ще получи наградата "Блага Димитрова" за автобиографичния си роман "Да се родиш виновен". Наградата се връчва всяка година на жена-писател за творба, публикувана предходната година. 

В романа авторката описва трудното си детство без майка, самотата, мизерията, както и поуките и растежа на духа. Отраснала без родители, под грижите на баба си, малката Ана намира утеха в музиката, в книгите, а несгодите каляват характера й и оформят мирогледа й.

Какво е изречението, което си е приготвила, ако има щастието да види майка си след толкова години, възможна ли е прошка, как да престанем да търсим извинение за всичките си житейски неприятности в трудното си детство, какво е здравословното отношение към материалния свят - отговор на тези въпроси Ана Боянова дава в интервюто на Светлана Дичева в предаването "Графити по въздуха".
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сам Шепърд

"Онзи в мен" на Сам Шепърд с корица на Теодор Ушев

Романът "Онзи в мен" на актьора, режисьор, писател, носител на "Пулицър", Сам Шепърд вече е и в България. У нас книгата излиза с корица на художника Теодор Ушев. "В романа Шепърд описва последните години от живота си, когато деменцията вече го е превзела. Затова книгата е фрагментарна. Героят е наясно със състоянието си, но не спира да живее живота си..

публикувано на 26.03.19 в 18:06

Нина Цончева: Гримът помага на актьора да развие своя персонаж

27 март е Международен ден на театъра.  Почти всяка постановка в театъра е свързана с предизвикателства за гримьора, разказва в предаването "Нощен хоризонт"  гримьорът в Театър София  Нина Цончева.  „Правим и много прически в епохи, когато някое представление е в конкретна епоха и трябва всички дами да изглеждат в този стил. За други..

публикувано на 26.03.19 в 15:32
Георги Стоянов в студиото на БНР

Законът на джунглата от 90-те години в "Блъф" на Георги Стоянов

В началото на 90-те години в Одеса, царува законът на джунглата. Властта е разпределена между престъпни групировки, които си оспорват територии и водят постоянни войни помежду си. В смутните години след разпадането на Съветския съюз умните и смелите преуспяват, стига да нямат излишни морални задръжки. Дебютният роман "Блъф" на Георги Стоянов..

публикувано на 26.03.19 в 15:24

Пламен Петков: Чипровските килими имат бъдеще

От три месеца общините Чипровци и Георги Дамяново работят по спечелен  проект на социалното министерство за възраждане на занаятите. В социалното предприятие за килимарство са заети  25 души. "Те са назначени за това да се обучават на килимарство нови хора, които ще са заети една година. След това от тях най-добрите ще останат 12 месеца и..

публикувано на 26.03.19 в 13:03

Следващата седмица започва фестивалът за документални филми, посветени на изкуството

Четвъртият фестивал за документални филми, посветени на изкуството, ще започне следващата седмица. От 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат прожектирани общо 85 документални филми в рамките на фестивала „Мастер оф арт“. Това е единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство, а..

публикувано на 25.03.19 в 18:34