Д-р Илко Семерджиев: Някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство

Снимка: БГНЕС

Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи. Това каза в предаването „12+3“ д-р Илко Семерджиев, бивш член на УС на БЛС и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство. Нека да видим числата, защото те са фактите, които ни дават основание да правим изводи за актуализация или за липса на актуализация. До момента Министерството на финансите се е отчело за първото 4-месечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв. В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ, Закона за държавния бюджет, където се казва, че единият буфер, максимален ангажимент за разходи, е 194 млн., а вторият – за нови разходи до края на годината, 188, т.е. това са 382 млн. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Когато имате деклариран дефицит от 172 млн. лв., екстраполиран до края на годината до 328 млн., а имате 382 млн. неизползвани – за какво говорим. Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките – там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК. Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка. В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене.

През 2011-а разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн., посочи Семерджиев. Той подчерта, че навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%. Експертът направи и друго сравнение – през 2000-ната г. имахме около 1 млн. хоспитализации, миналата година са били 2 млн. Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ:

48,5% са хоспитализациите по спешност тази година, това полугодие. От тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика. /…/ Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете – през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване и се чувства застрашен тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Тази паника наподобява банковата паника.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33