Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Иван: Обект на европейски санкции ще са и фирми и институции от Руската федерация

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още не е ясно какъв ще е обхватът на последното решение на Европейския съвет да се затегне режима на санкции срещу Русия, защото не се знае колко далеч ще са готови да стигнат отделните страни-членки. Основната промяна е, че вече обект на санкции ще са и фирми и институции от Руската федерация. В зависимост от това какви и кои компании ще попаднат в списъка, който трябва да бъде приет до края на юли, ще зависи и конкретния политически и икономически ефект.

Това заяви за предаването "Събота 150" по Хоризонт румънският дипломат Пол Иван – анализатор в базирания в Брюксел Център за европейска политика.  Според него, решенията ЕК да преразгледа всички програми  за партньорство с Русия, а Европейската инвестиционна банка да не финансира проекти там засега са политически сигнали:

Това също са много важни решения, но аз ги виждам повече като политически сигнали, които се добавят към вече съществуващия режим на санкции. Те ще имат някакъв ефект, но той ще е доста ограничен. Сериозно въздействие ще има включването в списъка на определени, стратегически руски компании. Аз обаче не очаквам ЕС да санкционира кампании като „Роснефт”, както направиха Съединените щати, или „Газпром”, защото с тях търгуват много от страните-членки и те също ще понесат щети. Всичко обаче зависи от развитието на събитията в Източна Украйна в следващите дни. Очаквам  свалянето  на малайзийския Боинг да привлече още повече вниманието на страните-членки към ситуацията там, както и да ускори усилията за търсене на решение. Това е нещо, което определено влошава общата среда, и може би ще мотивира по-твърди мерки.

Мерките, предприети  от САЩ и тези, които предвижда ЕС са сравними, но ЕС ги въвежда по-бано, защото трябва да постигне съгласие между всичките си страни-членки смята Иван: Запитан дали в ЕС няма страни, които няма да се съгласни да се наложат наистина тежки санкции на Русия той каза:

Вече беше постигнато съгласие за доста неща, въпреки, че има няколко приятелски към Русия страни, които традиционно поддържат добри отношения с нея. Самия факт, че бяха наложени няколко кръга санкции, доказва, че ЕС може да взема външнополитически решения и да санкционира дори важни съседи като Русия. Не смятам, че каквото и да става в Украйна, винаги ще има кой да се противопостави на наистина твърди мерки. Санкциите ще зависят от поведението на Русия, и ако то излезе извън определени граници, ще има и подобаващо затягане на санкциите на базата на единодушно решение.

Решението на Eвропейския съвет тази седмица е някъде по средата между втората и третата фаза, защото ако има руски компании в списъка на санкционираните, това ще има и икономически ефекти. Това не са секторни санкции, те наистина не засягат цели отрасли на икономиката, но ще окажат своето въздействие. Истината е, че страните от ЕС не направиха достатъчно ясно разграничение какво води до преминаване от един етап на санкции към следващ. Имаме решение на външните министри от март, в което се казва, че към третия, най-сериозен етап от санкциите, ще се пристъпи ако Русия продължи да дестабилизира Украйна. Очевидно през последните месеци е налице продължаваща дестабилизация, но страните-членки още не са готови да стигнат толкова далеч. Последното решение на Европейския съвет се доближава към това, но аз очаквам движението в тази посока да е бавно и постепенно. Може би на определен етап ще видим мерки, които засягат цели сектори от руската икономика, но това няма да стане например с три големи стъпки – очаквам да се случи с по-голям брой малки крачки в тази посока. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39