Симеон Николов: Ердоган ще увеличи съсредоточената в ръцете му власт

Снимка: БГНЕС

Реджеп Таийп Ердоган ще увеличи съсредоточената в ръцете му власт, след като беше избран за президент. Голямо значение има кой ще бъде министър-председател. Ако това е досегашният министър на външните работи Ахмед Давутоглу, ще бъдем свидетели на продължаване на т. нар. "неоосманистка политика", а ако бъде заместник на партията, той ще бъде до голяма степен безгласна буква и Ердоган ще налага волята си.

Това каза за предаването "12+3" директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. Според него ПСР на Ердоган има малък шанс да спечели достатъчно места в Мелиджаса, за да може да промени конституцията и да съсредоточи повече политическа власт в ръцете на новия президент. В Турция обаче остава разделението между светската прослойка и консервативните мюсюлмани, допълни той.

Във външнополитически аспект Николов очаква Ердоган да продължи настъпателната си политика в защита на Турските интереси без оглед на съюзниците си в НАТО и потенциални партньори в ЕС.

Външната политика ще продължи в същия дух на Балканите. Особеното на личност като Ердоган е, че понякога реагира емоционално непремерено и предизвиква проблеми. Спомнете си проблема с Израел, когато САЩ трябваше да ги помиряват и израелците да искат извинение от Ердоган за убитите. Ето и тези изявления в Босна и Херцеговина за 100-те милиона турци, които щял да изпрати и т. н. Непремерени изявления, които внасят напрежение в международната политика в стремеж да се демонстрира независимостта и силата на Турция. А Турция действително отива към израстване като регионална сила, с която ще трябва да се съобразяваме.


Свързани новини

Реджеп Ердоган по време на предизборно събитие

След победата на президентските избори Ердоган обеща "нов социален процес на помирение"

Турското правителство започва да евакуира ранени палестинци от Ивицата Газа за лечение в Турция, обяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган след победата си на президентските избори. След като разбра, че е спечелил изборите, той отиде да се помоли в..

обновено на 11.08.14 в 12:13