Международен фестивал за поп и рок музика „София” – 2014


Ежегодно за празника на София- „Вяра, надежда, любов“, в столицата се провежда Международен фестивал за поп и рок музика „София” – 2014. В Конкурсната вечер и Гала Концерта на 18-ти септември в зала 1 на НДК ще участват: Маргарита Хранова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Красимир Аврамов, Силвия Кацарова, Дани Милев, Христо Деянов & Skiller, Джина Иванова, Мартина Иванова, Румяна Коцева и Деян Неделчев, Боян Михайлов, Константин Белчев, Славена Даскалова, Sunnie, Stereorush, Малин Иванов, Група Нормално, Яна Овчарова, групите Спринт и Импулс. Песните, достигнали финала на Конкурса за нова българска поп и рок песен „София” – 2014, могат да се чуят в сайта на фестивала- sofiasong.bg. Освен три награди, присъдени от компетентно жури, публиката също ще избере своята песен- фаворит. Тя ще се определи от зрителите в залата, слушателите на БНР, БГ Радио, Радио „Зорана” и зрителите на БНТ чрез дарителски SMS-и, като за съответната песен ще се гласува на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и номер на избраната песен на цена 1.20 лв. с ДДС. Събитието и тази година ще подкрепи Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри за разкриване на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в „будна кома” в Панчарево. Още подробности за фестивала от един от организаторите- Пейо Пеев от група „Спринт“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за баса Михаил Попов

На 21 септември се навършват 120 години от рождението на големия български бас Михаил Попов. Повече от 40 години той беше на сцената и концертния подиум, пресъздаде целия басов репертоар в Софийската опера, а повечето му роли са и днес еталон за певческо и актьорско  майсторство. Съвсем ясно си го спомням в някои от ролите, в които съм го..

публикувано на 20.09.19 в 21:51
Квинтет

Флейтистът Мишел Мурагес: В квинтет "Мурагес" водеща е единствено страстта към музиката

Есенното издание на Десетия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" започна силно с дългоочаквано събитие - концерт на легендарния френски духов квинтет "Мурагес", в който свирят трима братя: Мишел, Паскал и Пиер Мурагес - флейтист, кларинетист и валдхорнист, обоистът Давид Валтер и най-младият член на ансамбъла - фаготистът..

публикувано на 20.09.19 в 21:02

Пенка Кунева е част от проекта "Жените воини: Гласът на промяната" в Ню Йорк

В интересен концерт тази седмица ще се включи българската композиторка Пенка Кунева, която от дълги години живее в САЩ и често работи за холивудски продукции и видеоигри. На 20 септември нейна музика ще звучи в престижната зала "Алис Тъли" на Линкълн Център в Ню Йорк, изпълнена от оркестър "Модерн" под диригентството на Ейми Андерсън.  Това е изява,..

публикувано на 20.09.19 в 20:23

"Изкуството на барока" за 13-и път

За 13-и път се открива фестивалът  "Изкуството на барока" . Четирите Вивалдиеви концерта, познати като “Годишните времена”, камерни творби от италианската музикална съкровищница ще звучат на старинни инструменти в ръцете на български и международни солисти. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и е..

публикувано на 20.09.19 в 17:31
Теодора Димова

Теодора Димова: Роднините на жертвите на комунизма са премазани

Книгата "Поразените" на Теодора Димова разказва за група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Отиват да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а..

публикувано на 20.09.19 в 11:40
Боксьорката Станимира Петрова участва във филма

Филмът "Хаштаг агресия" призовава да спре насилието

Документалният филм "Хаштаг агресия" ще бъде представен тази вечер в 18 часа в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София. 30-минутният филм с участието на млади спортисти, сред които боксьорите Даниел Асенов и Станимира Петрова, баскетболистът Асен Великов, младежки футболни национали, иска да напомни за ролята на семейството,..

публикувано на 19.09.19 в 12:41
Автентична дървена щампа за басмаджийство

Етнографският музей на открито "Етър" представя традиционни занаяти в Кюстендил

Етнографският музей на открито "Етър" в Габрово гостува на Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов" в Кюстендил с изложбата "Мозайка от занаяти". Поводът е 55-годишнината от откриването на музея "Етър". В залата на джамията "Ахмед бей" са показани над 200 експоната от традиционните занаяти, характерни за района на Централна стара..

публикувано на 19.09.19 в 10:33