Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаването на доходите - приоритет на Латвия по време на ротационното й председателство на ЕС


Президентът на Латвия Андрис Берзинш заяви, че повишаването на доходите ще бъде приоритет на страната по време на ротационното й председателство на Европейския съюз до края на юни. В интервю за "Хоризонт" държавният глава на Балтийската страна коментира още атаката срещу "Шарли Ебдо" и вариантите за постигане на мир в Украйна.

Според държавният глава на Латвия трябва да се направи всичко възможно, хората да не търсят щастието си навън:

Нашите приоритети са общи - да развиваме страните си така, че хората да живеят по-добре, да не търсят щастието в други страни, особено извън пределите на ЕС. Ще правим всичко възможно да достигнем поне средния за ЕС доход.

На въпрос за трагедията "Шарли ебдо", президентът Берзинш заявява:

Да, по-голяма трагедия от това, невинни хора да губят живота си, едва ли би могла да се случи. Нямам дори и думи за нея. Трябва да се търсят причините, за да не се повтарят такива събития. Разбира се, във всяка страна, основа за социалната стабилност е мирът.

Цялото интервю с президента на Латвия чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Икономическият министър поиска оставката на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Служебният министър на икономиката Петко Николов поиска оставката на ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум". Причината са протестни действия на служителите срещу натрупани редица проблеми и с настояване за увеличение на заплатите. Министър Николов e провел среща със служители на дружеството "Ел Би..

публикувано на 29.05.24 в 12:56

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Пропалестински протест в Лондон, 14 октомври 2023 г.

Десетки задържани на пропалестинска демонстрация в Лондон, нападнати са полицаи и медици

Във Великобритания трима полицаи бяха ранени по време на демонстрация снощи в Уестминстър, организирана от Кампанията за палестинска солидарност и други групи. Извършени са 40 ареста. Една полицайка е получила сериозна травма на лицето, след като е била ударена с бутилка, хвърлена от тълпата, съобщиха от столичната полиция...

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12

"Дейли телеграф": Кой е българският град, който процъфтява от измама с британски помощи?

Британските издания са пълни днес с информация за делото срещу петимата български граждани, обвинени в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. В две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф" запознава читателите си с всички аспекти на делото. Едната статия е озаглавена "Българският град,..

публикувано на 29.05.24 в 12:08

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26