Всеки пети у нас с епизод на психично разстройство

Всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство. Това сочат данните от последното епидемиологично проучване за психичното здраве у нас ЕПИБУЛ. Едва една четвърт от тези 20 на сто обаче са пациентите, потърсили помощ или насочени към психиатър.
Изследването показва още, че когато има нужда от помощ, българинът най-често тропа на вратата на личния си лекар. Затова и в рамките на проект "Подобрени услуги за психично здраве" специалистите планират да обучат личните ни лекари как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.
В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници от трите региона, в които има най-много опити за самоубийства Югозападен, Южен централен и Северен централен. Много често пациентът отива в кабинета на личния лекар с общи оплаквания. С това обучение целим да улесним джи-питата да направят разлика кога става дума за физическа болест и кога за психично страдание, обясни д-р Румяна Динолова от Националния център за обществено здраве и анализи:
Когато пациентът отиде в кабинета, казва например имам затруднения в дишането, изпотявания, стягане в гърдите, изтръпване на ръцете. Не се храня добре, отслабнал съм, не мога спя. На моменти получавам силна болка в лявата страна и се страхувам, че получавам инфаркт. Личният лекар би трябвало да го разпита този човек това задушаване например свързано ли е с физическо натоварване? Тези моменти на изпотяване и болка все в лявата страна ли са, или понякога и отдясно? Като изтръпва лявата ръка, изтръпва ли и дясната? А краката? 
Само една четвърт от преживелите някое от честите психични разстройства стигат до психиатър. Останалите или получават лечение на физическите си симптоми, или не получават никаква медицинска грижа. 
Целта на проекта е общопрактикуващите лекари, които най-често се срещат с такива пациенти, да започнат да ги разпознават. Очаква се това да повлияе и с намаляване на броя опити за самоубийства. Проучванията на психиатрите сочат, че около 70% от всички посегнали на живота си до две седмици преди това са посетили лекар. 
Репортажа на Надежда Цекулова можете да чуете от звуковия файл.