Таня Михайлова и Джан Йен: България е много активен член на мрежата Азия - ЕС

България е много активен член на мрежата Азия - ЕС и тя има много добри специалисти и учени, които могат да бъдат използвани за развиването на отношенията между двата континента. Това казва изпълнителният директор на влиятелната неправителствена организация "Азия - ЕС" Джан Йен. Отношенията на Европа и Азия по отделно са много активни със САЩ, но не и по между им, казва още Джан Йен, който предлага двата съседни континента да работят активно по между си:

Таня Михайлова

Пред ЕС и Азия днес има много предизвикателства и повечето то тях са в сферата на социално-икономическите предизвикателства, както и в отношенията между хората и обществата. Усещането ми е, че двете общества не се познават и разбират добре. След създаването на фондацията "Азия - ЕС" имаме известен прогрес в тази област. Виждаме като цяло Европа, че има отношения със САЩ, както и подобен процес на сериозни отношения между Азия и САЩ. Затова смятам, че трябва още по-категорично да работим за сближаване на отношенията ни и това е същността на действията на фондацията.

България има много дълбока история и много сериозни институции. В същото време имате и много образовани експерти и учени. Ние искаме да работим с тях и да развиваме отношенията ни в бъдеще. Вашите висши държавни служители дават ясни сигнали, че през 2017-а година ще ни подпомогнат в организирането на семинар в България в областта на правата на човека, каза още Джан Йен.

Фондацията "Азия - ЕС" работи в т.нар. "третия стълб" във взаимоотношенията между Европа и Азия. Тя е създадена, за да подпомогне този стълб, поясни директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Интервютата чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33