Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Промените в НПК дават изключително големи правомощия на прокуратурата

Снимка: www.csd.bg
Във връзка със законодателните промени в Гражданско-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат да се даде възможност на прокуратурата да разваля съмнителни сделки, Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че и Конституцията дава правомощия на прокуратурата да влиза в дела, когато са в интерес на държавата.

Според него промените в Наказателно-процесуалния кодекс обаче противоречат на Конституцията, защото се дават изключително големи правомощия на държавното обвинение.

Прокуратурата все още не е доказала своята ефективност, когато става дума да се увеличават правомощията ѝ, заяви Марков:

Не виждам какво би възпрепятствало прокуратурата при така разписания текст на законопроекта да се намесва и да спира всякакви възможни сделки, което определено е намеса, която няма своето основание нито в Конституцията, нито в демократичния ред, който претендираме, че имаме в държавата.


Анализаторът посочи и друг притеснителен факт: Дават се изключително много правомощия на един силно централизиран орган, в който много голям дял от решенията и управлението се носят от един-едиствен човек, какъвто е главният прокурор.

Цялото интервю с Димитър Марков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Промените в ГПК и НПК ще допринесат за гарантиране интересите на държавата по сделката с LIC33

В края на работния ден вчера в Народното събрание бяха внесени два законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Това са поправките, добили популярност през последните дни, с краткото..

публикувано на 01.04.15 в 09:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18