Снежина Русинова-Здравкова: За театъра с любов

Снежина Русинова - Здравкова е дъщеря на актьор и е свързала целия си живот с театъра и операта. Известна е като преводач на френскоезична драматургия. Познаваме я и като единствения преводач на тeатъра на Ерик-Еманюел Шмит - нашумелия френско-белгийски драматург, режисьор, сценарист и писател.

Снежина е много свързана и с операта. От много години тя прави титрите, благодарение на които чуждите тестове достигат до оперната публика. На нея дължим и ясната дикция на певците, които много често не говорят езика, на който е написано либретото. Затова си казахме - има ли човек, по-достоен да гостува на "Графити по въздуха" в Международния ден на театъра?

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева със Снежина Русинова - Здравкова в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за баса Михаил Попов

На 21 септември се навършват 120 години от рождението на големия български бас Михаил Попов. Повече от 40 години той беше на сцената и концертния подиум, пресъздаде целия басов репертоар в Софийската опера, а повечето му роли са и днес еталон за певческо и актьорско  майсторство. Съвсем ясно си го спомням в някои от ролите, в които съм го..

публикувано на 20.09.19 в 21:51
Квинтет

Флейтистът Мишел Мурагес: В квинтет "Мурагес" водеща е единствено страстта към музиката

Есенното издание на Десетия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" започна силно с дългоочаквано събитие - концерт на легендарния френски духов квинтет "Мурагес", в който свирят трима братя: Мишел, Паскал и Пиер Мурагес - флейтист, кларинетист и валдхорнист, обоистът Давид Валтер и най-младият член на ансамбъла - фаготистът..

публикувано на 20.09.19 в 21:02

Пенка Кунева е част от проекта "Жените воини: Гласът на промяната" в Ню Йорк

В интересен концерт тази седмица ще се включи българската композиторка Пенка Кунева, която от дълги години живее в САЩ и често работи за холивудски продукции и видеоигри. На 20 септември нейна музика ще звучи в престижната зала "Алис Тъли" на Линкълн Център в Ню Йорк, изпълнена от оркестър "Модерн" под диригентството на Ейми Андерсън.  Това е изява,..

публикувано на 20.09.19 в 20:23

"Изкуството на барока" за 13-и път

За 13-и път се открива фестивалът  "Изкуството на барока" . Четирите Вивалдиеви концерта, познати като “Годишните времена”, камерни творби от италианската музикална съкровищница ще звучат на старинни инструменти в ръцете на български и международни солисти. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и е..

публикувано на 20.09.19 в 17:31
Теодора Димова

Теодора Димова: Роднините на жертвите на комунизма са премазани

Книгата "Поразените" на Теодора Димова разказва за група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Отиват да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а..

публикувано на 20.09.19 в 11:40
Боксьорката Станимира Петрова участва във филма

Филмът "Хаштаг агресия" призовава да спре насилието

Документалният филм "Хаштаг агресия" ще бъде представен тази вечер в 18 часа в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София. 30-минутният филм с участието на млади спортисти, сред които боксьорите Даниел Асенов и Станимира Петрова, баскетболистът Асен Великов, младежки футболни национали, иска да напомни за ролята на семейството,..

публикувано на 19.09.19 в 12:41
Автентична дървена щампа за басмаджийство

Етнографският музей на открито "Етър" представя традиционни занаяти в Кюстендил

Етнографският музей на открито "Етър" в Габрово гостува на Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов" в Кюстендил с изложбата "Мозайка от занаяти". Поводът е 55-годишнината от откриването на музея "Етър". В залата на джамията "Ахмед бей" са показани над 200 експоната от традиционните занаяти, характерни за района на Централна стара..

публикувано на 19.09.19 в 10:33