Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти и родители: Когато едно семейство загуби дете, трябва да споделя с хора, преживяващи същото

Снимка: БГНЕС

Когато загубиш дете, не трябва да се затваряш вътре в себе си заедно с мъката си, а да разговаряш за чувствата си с хора, които изпитват същата загуба. Това е начинът за справяне с голямата болка – заедно с други, които не само да те разбират, но и да те подкрепят. Групите за емоционална подкрепа са правилното място. Това единодушно обясниха специалисти и родители.

След тежка загуба, когато участваш в група с хора със сходни преживявания като твоите, водена от професионалист, можеш да получиш нужната подкрепа. Това има добър ефект в процеса на скърбене, особено когато става дума загуба на бебе. Целта не е да се спре скърбенето, а да се получи една подкрепа в този труден момент. Най-важното нещо е хората да се почувстват разбрани и да усетят, че техните чувства наистина са значими и че имат право на своето страдание. Това каза в предаването "Хоризонт до обед“ психологът Елена Кръстева.

В началото, когато загубихме детето си, си мислихме, че ще се справим сами и че сме силни, но състоянието на съпругата ми започна да се влошава и тя спря да вижда смисъл в съществуването. Тогава се свързахме с Елена. Тогава стартира и групата за емоционална подкрепа и това ни помогна много. За кратък период съпругата ми възвърна желанието си за живот, сподели Андрей Нонев.

Групата е едно място, което ти дава спокойствие, усещаш подкрепата на останалите и знаеш, че те са изпитали същото, каквото и ти. Това ни сближава и ни кара да изпитваме грижа едни към други. Винаги, когато се събираме, всички с голямо желание отиваме. Това е времето, което отделяме за себе си, обясни Росица Нонева. 

Мъката и отчаянието в такива моменти те завладява толкова много, че ти дори не можеш да се движиш. Много често хората около теб в медицинските отделения ти казват – не се притеснявай, ти ще имаш друго дете. Да имаш дете не е като да отидеш до магазина и да си купиш хляб. Мъката не можеш да се сложи в едно чекмедже и да забравиш. Хората около нас в стремежа си да ни предпазят от това да страдаме, те ни вкарват в един кръг, където ние сме много уязвими. В такова състояние бях, преди да вляза в самата група. Тогава отворих това чекмедже и извадих мъката, каза Руслана Бояджиева, която също е майка, загубила детето си.

Д-р Бояна Петкова от фондацията "Макове за Мери" обясни, че родители, преживели загуба, се страхуват от това да се обадят и да потърсят помощ, защото ги плаши неизвестността, а това не трябва да е така.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ливански работник отглежда от платформа повредени от израелски въздушен удар жилищни сгради в Бейрут, 31 юли 2024 г.

Най-малко 6 жертви при израелски удар по жилищна сграда в Ливан

Най-малко 6 души бяха убити и още трима са ранени при израелски удар по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан, съобщи рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. През последните седмици напрежението в региона се покачи след смъртоносния ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за..

публикувано на 17.08.24 в 09:15
Камала Харис

Камала Харис очерта приоритетите си, ако спечели Белия дом

В първата си голяма реч като кандидат на демократите за президент в град Роли в Северна Каролина, посветена на икономиката, вицепрезидентката на САЩ Камала Харис очерта предложенията си, които планира да реализира, ако спечели Белия дом, предаде Ройтерс. Предложенията включват намаляване на данъците за повечето американци, забрана на..

публикувано на 17.08.24 в 09:03

Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии...

публикувано на 17.08.24 в 08:51

Пет пожара в защитените територии на България от началото на годината

От началото на годината са възникнали пет пожара в защитените територии на България. Четири от тях са потушени. Това са пожарът в „Национален парк Рила“, който е на малка площ от около 150 кв.м.; два в Централен Балкан със значителни площи - от порядъка на 800 декара, и един в „Национален парк Пирин“ на площ от 8 декара. Единственият незагасен..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Започва военното учение "Тракийско лято"

Ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка "Тракийско лято" започва днес.  Тя ще се проведе в районите на авиобаза в Крумово, летище Пловдив, Чешнегирово.  Заради тренировката ще има временно затворени райони от въздушното пространство, казват от Министерството на отбраната.  В учението ще участват и формирования от..

публикувано на 17.08.24 в 08:33

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и Катар в Доха. Намерението е те да бъдат обсъдени през следващите дни и да бъдат окончателно договорени..

публикувано на 17.08.24 в 08:21
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили..

публикувано на 17.08.24 в 08:05