Все още няма яснота за съдбата на къщата с кулата в столичния кв. "Лозенец"


Социологът Първан Симеонов е инициатор на петиция в социалните интернет мрежи за запазване на къщата с кулата в квартал "Лозенец" в София. Става дума за сграда, част от културното ни наследство, сменила собствеността си и заплашена от събаряне. 

Намерихме информация от Музея за история на София, че къщата е строена през 1932 година, сгради с този тип белези са останали много малко в града. До 2008 година е имала защитен статут на паметник на културата. Не се знае защо е лишена от този статут. 

Любомир Дреков, кмет на район Лозенец, поясни, че в общината очакват отговор от Министерството на културата за проверката, назначена от Вежди Рашидов за историята на сградата и защо е без защитен статут.

Общината не се разпорежда с културното наследство. Статутът на много сгради е сменян през годините. Това означава ли, че трябва да ги заличим?!

Къщата е на улица "Джеймс Баучер" 24.

Разговорът на Надежда Цекулова с Първан Симеонов и Любомир Дреков можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Поне една жертва има на инцидента в Торонто, при който неизвестен засега извършител прегази пешеходци на тротоар.

Двама са загиналите в Торонто. 10 пешеходци са прегазени

Най-малко двама души са станали жертва на шофьора на белия ван, който прегази между 8 и 10 души в Торонто, съобщи полицията в най-големия град в Канада. 7 души са в спешното отделение на болницата "Санибрук". Отделението е под засилена охрана. Водачът на вана е арестуван. Властите не съобщават нищо за самоличността или мотивите за действията му. Още..

обновено на 23.04.18 в 22:42

Законът за движение по пътищата се разделя на три

Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на 3 отделни закона, за да се намали броят на катастрофите и на жертвите на пътя, както и да стане ясно коя държавна институция за какво точно отговаря. Някои от готвените промени предвиждат по-строги санкции за шофьорите нарушители, задължителни колани и видеорегистратори в автобусите, въвеждане на..

публикувано на 23.04.18 в 20:40

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Програма "Хоризонт" на БНР стартира новото си предаване "Новинарски час". Всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или..

обновено на 23.04.18 в 19:39
Водопадът Гокта е притегателно място за любителите на приключенския туризъм.

Екзотика и авантюри в Перу, което не е само Мачу Пикчу

Инките, населявали преди векове земите на днешно Перу, оставят след себе си много легенди, обвиващи с мистика назъбените склонове на Андите. А над тях се извисява свещената крепост Мачу Пикчу. За консервативния турист оттук започва и тук приключва пътешествието из страната на „синовете на слънцето“, както са се наричали инките. Както..

публикувано на 23.04.18 в 19:06

Военен товарен автомобил се е обърнал тази сутрин на АМ "Тракия“ край Сливен

Военен товарен автомобил се е обърнал тази сутрин на автомагистрала „Тракия“ край Сливен, след като в него се е блъснал лек автомобил.  При катастрофата няма пострадали.  Инцидентът е станал след 10 часа днес, когато военният автомобил, движейки се в посока Бургас е бил застигнат лека кола, която го е блъска. От удара товарният автомобил се..

публикувано на 23.04.18 в 19:00