Все още няма яснота за съдбата на къщата с кулата в столичния кв. "Лозенец"


Социологът Първан Симеонов е инициатор на петиция в социалните интернет мрежи за запазване на къщата с кулата в квартал "Лозенец" в София. Става дума за сграда, част от културното ни наследство, сменила собствеността си и заплашена от събаряне. 

Намерихме информация от Музея за история на София, че къщата е строена през 1932 година, сгради с този тип белези са останали много малко в града. До 2008 година е имала защитен статут на паметник на културата. Не се знае защо е лишена от този статут. 

Любомир Дреков, кмет на район Лозенец, поясни, че в общината очакват отговор от Министерството на културата за проверката, назначена от Вежди Рашидов за историята на сградата и защо е без защитен статут.

Общината не се разпорежда с културното наследство. Статутът на много сгради е сменян през годините. Това означава ли, че трябва да ги заличим?!

Къщата е на улица "Джеймс Баучер" 24.

Разговорът на Надежда Цекулова с Първан Симеонов и Любомир Дреков можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка причини сериозни щети в Луковит

Щети за десетки хиляди левове е нанесла вчерашната буря в Луковит. Градът се възстановява от пораженията. Няма пострадали хора. Само за шест минути стихията е изкоренила десетки дървета, едно от тях е паднало върху лек автомобил пред сградата на общината, има и други пострадали кoли. Вятърът със сила над 120 км/час е отнесъл и много покриви на сгради,..

публикувано на 27.07.17 в 20:42

ВМА започва през септември курсове за медици, които комуникират с агресивни пациенти

През септември във ВМА ще се провеждат курсове за комуникация с агресивни пациенти. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Велислава Донкина от Центъра за психично здраве и превенция във ВМА.  Тя обясни, че ще бъдат преподавани елементи от психологията, която изучава появата на агресията. Когато пациентът изпитва болка или..

публикувано на 27.07.17 в 19:35

Антоанета Василева: Трафикантите се възползват от притъпената бдителност на хората

Затормозяването на хората на битово и икономическо ниво води до притъпяване на тяхната бдителност и критичното им мислене. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат лъжи за истина, защото им се иска да е така. Трафикантите се възползват от тази уязвимост. Това каза за..

публикувано на 27.07.17 в 19:00

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция на пътя за Карлово, на бензиностанцията в село Труд. Те са били натоварени в два буса, като сред тях има 16 деца. Мигрантите са се представили за иракчани. Заловени са в 4.30 часа сутринта. След като бъдат проверени и разпитани ще бъдат транспортирани до приемните центрове за..

публикувано на 27.07.17 в 17:00

Русенски и столични лекари обединиха усилията си, за да спасят Мишо от Русе

Преди месец "Хоризонт" излъчи първия репортаж за 7-годишния Михаил Георгиев от Русе, за когото трябваше да се осигури достъп до най-добрите специалисти по детска онкология и да продължи борбата с рака на щитовидната му жлеза. Той вече стана на 8.  Д-р Танжу Панджар от Университетската болница в Русе го е оперирал през февруари напълно..

публикувано на 27.07.17 в 16:16