Все още няма яснота за съдбата на къщата с кулата в столичния кв. "Лозенец"


Социологът Първан Симеонов е инициатор на петиция в социалните интернет мрежи за запазване на къщата с кулата в квартал "Лозенец" в София. Става дума за сграда, част от културното ни наследство, сменила собствеността си и заплашена от събаряне. 

Намерихме информация от Музея за история на София, че къщата е строена през 1932 година, сгради с този тип белези са останали много малко в града. До 2008 година е имала защитен статут на паметник на културата. Не се знае защо е лишена от този статут. 

Любомир Дреков, кмет на район Лозенец, поясни, че в общината очакват отговор от Министерството на културата за проверката, назначена от Вежди Рашидов за историята на сградата и защо е без защитен статут.

Общината не се разпорежда с културното наследство. Статутът на много сгради е сменян през годините. Това означава ли, че трябва да ги заличим?!

Къщата е на улица "Джеймс Баучер" 24.

Разговорът на Надежда Цекулова с Първан Симеонов и Любомир Дреков можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествено отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Честваме Деня на Независимостта на България. Празникът се отбелязва в цялата страна, като център на тържествата е Велико Търново, където преди 109години княз Фердинанд прочита манифеста за отхвърляне на васалната зависимост от Османската империя. В  страропрестолния град с военен ритуал на крепостта "Царевец" беше издигнато националното знаме..

публикувано на 22.09.17 в 11:15

Местен празник и кулинарна изложба "Есен в буркани" край село Осен

Край търговищкото село Осен днес започва празникът с изложба на местните читалища, който тази година  носи любопитното название   "Есен в буркани". Организаторите ще зарадват посетителите с  много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се,  и народни танци и музика: Р азликата е, че тази година темата е с надслов "Есен в буркани". Ще има..

публикувано на 22.09.17 в 11:13

Доц. Ивайло Христов: Обявяването на Независимостта свидетелства за решимостта на младата тогава Трета българска държава

Смятам, че постепенно започваме да осъзнаваме и да разбираме какъв е този празник, защото той е свидетелство за решимостта, енергията и импулсите на младата тогава Трета вече българска държава и може да служи като пример и образец и за днешния политически елит - да отстоява интересите, независимостта и свободата на своето Отечество. Това отбеляза в..

обновено на 22.09.17 в 10:47

Христо Раянов: Абсурдите вдъхновяват сатирата

Христо Раянов , докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни предавания и сериали и автор на книгата "Ами ако? България на три морета" гостува в "Хоризонт" в Деня на независимостта със своето чувство за хумор и с впечатляващото си усещане за парадокси, които съществуват, които можеха да се случат и които сами си създаваме, а после се..

публикувано на 22.09.17 в 10:18

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Днес се навършват 109 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската..

обновено на 22.09.17 в 10:10