Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многократно намалява отпадането на ромски деца от училищата, предлагащи интеркултурно образование

С. Георгиева: На децата трябва да дадем корени и криле

Във Велико Търново започна двудневна Национална научно-практическа конференция на тема "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище", в която участват над 100 педагози. Форумът е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който от 2013 година  работи в 170 училища у нас по програма за отпадане на този проблем. Мониторингът показва, че най-добре работещите училища са снижили отпадането на деца до половин процент при стартове между 2,8-3,4%.

Преди да работим по програмата, имаше доста деца, които отпадат от училище поради това, че за тях образованието не е ценност. Имаше ранни бракове и по други такива социални причини. След включването в програмата, имаме родители роми в родителския комитет, включително и в училищното настоятелство, което страшно много ни помага.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ директорът на СОУ „Христо Смирненски“ в град Койнаре Даниела Цоневска . В учебното заведение се обучават около 350 ученика в дневна форма, като около 60% от тях са с различен етнос от българския.

Най-хубавото от цялата програма е, че успяхме да заинтригуваме родителите за това, че ние не сме техни врагове, а техни съмишленици. Работим в посока откриване на талантите на децата, защото много от децата от различен етнос имат таланти, които са в съвсем различна насока от учебната програма.

Чрез извънкласните форми на работа, учениците могат да изявят в това, в което действително са добри, подчерта директорът. В училището е създаден оркестър, в който взимат участие ученици, родители и учители. Концертната програма на оркестъра включва музика от българския и ромския фолклор, често се правят и комбинации. Най-голямата гордост на училището е Росен Богомилов, който е от ромски произход и в момента е и учител в софийско училище. Други бивши ученици, вече са бакалаври-педагози във Великотърновския университет, както и във филиала в Плевен за начални учители. Цоневска подчерта, че е задължително човек да притежава някакво образование, ако иска действително да се реализира на пазара на труда.

Над 140 деца от ромски произход се обучават в ОУ „Георги Раковски“ в с. Голямо Ново, община Търговище, и са част от ромската група „Миллет“. Страши-учителят по български език и литература Славка Георгиева поясни, че от самото начало училището участва в програмата и вече няма отпаднали деца.

100% от всички деца посещават училището и голяма част продължават образованието си в горен курс. Изключително успешно е интеркултурното образование. Познаването на корена е много важно за нашите деца. На децата трябва да дадем корени и криле! Нашето училище е едно от първите в мрежата, което създаде ученически парламент.

В учебния процес взимат участие родители и ученици, а родителският интерес расте отново чрез извънкласни дейности. Училището издаде Учебник по доброта -  проект за усъвършенстване на комуникацията между етносите. Книгата, издадена със съдействието на  центъра „Амалипе“, получи голяма медийна популярност, когато в навечерието на Ромската Нова Година беше раздадена на всички български депутати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велико Търново е домакин на конференция за намаляване на отпадането на ромските деца от училище

Национална научно-практическа конференция на тема "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище" започва във Велико Търново. Гост на двудневния форум ще бъде вицепрезидентът Маргарита Попова . Над 100..

обновено на 01.07.15 в 09:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат първи резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя..

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви..

публикувано на 07.07.24 в 20:42