Българи създадоха игра, която развива уменията на децата до 6 години

Цветелина и Георги Камови са създали семейна игра, наречена „червеният хартиен самолет“. Идеята е вдъхновена от потребността на семейството от по-полезно и приятно прекарване на времето с децата им.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги обясни, че  в основата е т. нар. интуитивния процес „дизайн мислене“, прилаган в бизнеса. Идеята е хрумнала на родителите, след като установили, че играчките в магазините напълно подценяват възможностите на децата между 2.5 и 6-годишна възраст.

Под формата на мисии, които поставят предизвикателства пред „малките пилоти“, както наричамедецата, а родителите играят ролята на навигатори.

Например в „Главен готвач“ – първата мисия, детето наблюдава какво яде през седмицата и го запомня като всяка вечер с него си повтаряме нещата, то запомня менюто и на базата на това той избира какво да е неделното меню за всички от семейството и след това, заедно с родителите, го приготвя.

Всяка мисия има 4 етапа, обобщи Цветелина – наблюдение и памет, правене на разлики; селекция по критерии; визуализация на идея и изработване на нещата. Самата игра е нов начин на възпитание и учи децата да проенят нещата около себе си, които не харесват.

Даваме механизъм, съвсем неусетно, по който те могат да посрещнат предизвикателства, каквито и да са те.

Детето осъзнава, че има дискриминация. Нашият свят – светът на възрастните, който му е толкова интересен, защото това са мама, тати, баба, дядо, които вършат разни неща, които работят, имат професии, създават и неговия кът с играчки. То ясно осъзнава че има разлика и то: „Не, не си готов още“, а всъщтност е готов! Готов е да върши нещата така, както ги вижда и така, както може да ги направи и се чувства щастлив, защото усеща, че е пълноценен в реалния свят.

Контактът със създателите на Red Paper Plane е лесно осъществим през Facebook обясни Георги. Оттам създателите разбрали, че дори по-големите деца с удоволствие приемат и изпълняват мисиите.  Планира се международно представяне на играта. Организации, които се занимават с проблемни деца и деца с проблеми в развитието насърчават използването мисиите


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК вече ще покрива 100% от стойността на изкуствените сърца

До края на на тази година Здравната каса ще заплати на 100% изкуствени сърца на шестима пациенти, съобщават от НЗОК. От тази година средствата за изкуствени сърца, необходими на пациенти със сърдечна недостатъчност,  ще се помемат от фонда,  докато се появи възможност за трансплантация. Около десетина болни се нуждаят от тези медицински изделия годишно...

публикувано на 24.06.17 в 12:54

Почина френската журналистка, пострадала в Мосул

Почина френската журналистка Вероник Робер , която бе ранена при взрив на мина в иракския град Мосул тази седмица, съобщиха нейни работодатели от веригата "Франс Телевизион".    Робер беше ранена в началото на седмицата, след като екипът й попадна на мина, докато отразяваше офанзивата в Мосул. При същия взрив загинаха двама нейни колеги. Тя беше..

публикувано на 24.06.17 в 12:47

Осем от задържаните митничари на Кулата остават в ареста, реши Специализирания съд на втора инстанция

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на осем митнически служители от пункта "Кулата". При акция в средата на юни бяха задържани 23-ма митничари, а осем от тях се сдобиха с обвинения - за участие в организирана престъпна група и получаване на..

публикувано на 24.06.17 в 12:35
Непалското село Лумле бе затрупано под земните маси

Над 140 души са затрупани от свлачище в Китай

Над 140 души са затрупани от свлачище в китайската провинция Сечуан.  Спасителите са успели да открият няколко оцелели изпод земната маса. Семейство с бебе и още един човек са били извадени и откарани в болница. Проливните дъждове в района са причинили откъсването на цял склон и няколко десетки тонове земна маса се е изсипала върху селото. В..

обновено на 24.06.17 в 12:10

Бившият директор на рафинерията в Русе е открит обесен

Доскорошният директор в русенската рафинерия "Полисан" Гален Петков е открит обесен. Тялото му е намерено в четвъртък да виси в едно от производствените халета на предприятие, което от известно време не е работело. Петков е ръководел производствената част в рафинерията. По неофициална информация, смъртта му е свързана с воденото от специализираната..

публикувано на 24.06.17 в 11:51