Българи създадоха игра, която развива уменията на децата до 6 години

Цветелина и Георги Камови са създали семейна игра, наречена „червеният хартиен самолет“. Идеята е вдъхновена от потребността на семейството от по-полезно и приятно прекарване на времето с децата им.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги обясни, че  в основата е т. нар. интуитивния процес „дизайн мислене“, прилаган в бизнеса. Идеята е хрумнала на родителите, след като установили, че играчките в магазините напълно подценяват възможностите на децата между 2.5 и 6-годишна възраст.

Под формата на мисии, които поставят предизвикателства пред „малките пилоти“, както наричамедецата, а родителите играят ролята на навигатори.

Например в „Главен готвач“ – първата мисия, детето наблюдава какво яде през седмицата и го запомня като всяка вечер с него си повтаряме нещата, то запомня менюто и на базата на това той избира какво да е неделното меню за всички от семейството и след това, заедно с родителите, го приготвя.

Всяка мисия има 4 етапа, обобщи Цветелина – наблюдение и памет, правене на разлики; селекция по критерии; визуализация на идея и изработване на нещата. Самата игра е нов начин на възпитание и учи децата да проенят нещата около себе си, които не харесват.

Даваме механизъм, съвсем неусетно, по който те могат да посрещнат предизвикателства, каквито и да са те.

Детето осъзнава, че има дискриминация. Нашият свят – светът на възрастните, който му е толкова интересен, защото това са мама, тати, баба, дядо, които вършат разни неща, които работят, имат професии, създават и неговия кът с играчки. То ясно осъзнава че има разлика и то: „Не, не си готов още“, а всъщтност е готов! Готов е да върши нещата така, както ги вижда и така, както може да ги направи и се чувства щастлив, защото усеща, че е пълноценен в реалния свят.

Контактът със създателите на Red Paper Plane е лесно осъществим през Facebook обясни Георги. Оттам създателите разбрали, че дори по-големите деца с удоволствие приемат и изпълняват мисиите.  Планира се международно представяне на играта. Организации, които се занимават с проблемни деца и деца с проблеми в развитието насърчават използването мисиите


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мишел Барние: ЕС ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние каза, че ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни, след като британският премиер Тереза Мей задейства утре член 50 от Лисабонския договор, предаде Ройтерс. Брекзит поражда безпокойство у европейските граждани за тяхното бъдеще в Европейския съюз с 27 членове..

публикувано на 28.03.17 в 20:08

Тютюнопроизводители и животновъди готвят нов протест пред Министерството на земеделието в петък

В петък няма да блокираме пътя към Гърция, а ще блокираме пътя на стария или новия министър към Министерството на земеделието.Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Кофедерацията на тютюнопроизводителите Жико Желев. В сектор "Земеделие", не говорим само за тютюнопроизводство, проблемите са..

публикувано на 28.03.17 в 19:37

Мъж с подозрителен пакет е бил арестуван в района на Белия дом

Американските служби за сигурност са задържали мъж, който носел пакет и правел подозрителни коментари близо до Белия дом. Представител на "Сикрет сървис" заявил, че мъжът в бил арестуван, пакетът - иззет и вече е в ръцете на службите за сигурност. Районът край Белия дом, където арестуваният се появил първоначално, е бил отцепен и на мястото са били..

публикувано на 28.03.17 в 19:06

Атанас Тасев: В активния сезон е възможно цените на парното да не бъдат тези, които са определени сега

  Когато говорим за шок, не трябва да използваме процента, а трябва да използваме реалните числа, които се получават, защото 30% вдигане на цената на газа звучи стряскащо, но то е върху базата на 280 лева за 1000 кубически метра. Апропо през 2012 г., от 1.07, действащата цена на газа е била 733 лв. , т.е. ние сме плащали около 2.5 пъти повече. Това..

публикувано на 28.03.17 в 18:45

Татяна Буруджиева: Мажоритарният вот е големият капан, в който ще падне ГЕРБ

БСП трябва сериозно да анализира допуснатите в комуникацията грешки, които, според мен, притесниха част от хората. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доц.Татяна Буруджиева Когато предлагаш една сериозна промяна, всички фигури и лица, които трябва да я олицетворят, трябва да носят много спокойствие, много гаранция, че..

публикувано на 28.03.17 в 18:24