Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди-франсез"

Между 200 и 300 имигранти - кандидати за убежище направиха опит снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди-франсез" по време на представление на пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго. Те влезли там с искане управителят на театъра да им организира среща с  вътрешния министър Кристоф Кастанер. Много от тях изгубили търпение, защото продължавали да живеят..

публикувано на 17.12.18 в 05:27

Обилен снеговалеж усложни обстановката и на Балканите

Зимата връхлетя Балканите със силни снеговалежи, които създадоха сериозни затруднения. В съседна Сърбия вали повече от денонощие и на места снежната покривка надхвърли половин метър. Най-сериозни затруднения за движението по пътищата създават счупените под тежестта на снега дървета. Автобус с македонска регистрация се е преобърнал на магистрала в Южна..

публикувано на 17.12.18 в 02:39

Жертвите от нападението в Страсбург вече са пет

Жертвите от нападението на коледния базар в Страсбург вече са 5, съобщи Ройтерс. Починал от раните си е 36-годишен поляк. Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри стрелба на коледен базар в Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. По-късно от раните си почина и 28-годишен италиански журналист, дошъл в града, за да..

публикувано на 17.12.18 в 01:53

Глобиха шофьори, нарушили забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона

30 водачи са санкционирани за навлизане на магистрала "Хемус", нарушавайки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, съобщиха от Пътната полиция. Санкцията включва глоба от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на камиона от движение за 3 месеца. Към момента магистралата е проходима..

публикувано на 17.12.18 в 01:49

Осем загинали при взрив на кола бомба в Северна Сирия

Осем души загинаха при взрив на кола бомба в град в Северна Сирия, контролиран от подкрепяни от Турция опозиционни сили Взривът е избухнал на пазар близо до база на ислямистка опозиционна групировка в град Африн. При експлозията са били ранени множество хора, много от които тежко, и са били нанесени значителни материални щети, заяви..

публикувано на 16.12.18 в 20:33