Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Емилова: Болестите са предотвратими само с определен начин на живот и хранене

Болестите са предотвратими само с определен начин на живот и хранене, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Людмила Емилова. Ръководеният от нея медицински център за безлекарствено лечение празнува 25-годишнина. По този повод тя каза: „Всичките хиляди пациенти, които ние с екипа сме проследили в продължение на много години, ни дават..

публикувано на 26.04.18 в 12:23
Десислава Иванчева

САС ще решава следобед за постоянния арест на тримата обвиняеми по аферата "Младост"

За ранния следобед беше отложено заседанието на Специализирания апелативен съд /САС/, на което трябва да стане ясно дали ще останат за постоянно в ареста кметът на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Засега тримата остават в ареста. Три тома явни доказателства от..

обновено на 26.04.18 в 12:20
Известният журналист Ахмет Шък (в средата), който миналия месец бе освободен под гаранция, получи присъда от 7,5 години затвор.

Турски съд праща в затвор журналисти от опозиционен вестник

Турски съд осъди 14 журналисти и шефове в опозиционния в. „Джумхуриет“ за това, че помагали на поставени извън закона „терористични“ организации, като оневини трима от подсъдимите, съобщи Ройтерс. Съдът в Силиври, край Истанбул, даде късно в сряда присъди от две години и половина затвор до седем години и половина на служителите на..

публикувано на 26.04.18 в 12:09
Индийци около смачкания училищен автобус, блъснат от влак на неохраняем жп прелез в щата Утар Прадеш.

13 деца загинаха при катастрофа на влак с училищен автобус в Индия

Най-малко 13 деца са убити, а пет други са ранени, след като влак се сблъска днес с малък училищен автобус в северна Индия, предаде БГНЕС. Учениците, всички на възраст под 10 години, пътували към училището си в щата Утар Прадеш, когато пътнически влак се сблъсква с автобуса на неохраняем железопътен прелез. Ударът вдигнал автобуса на..

публикувано на 26.04.18 в 11:36

СОС избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район "Младост"

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район "Младост".  Владимир Клисуров заяви, че е длъжен да се съобрази с решението на Столичния общински съвет, но призна, че не се чувства компетентен по всички въпроси, които засягат районната администрация в „Младост“. Затова заедно със..

обновено на 26.04.18 в 11:13