Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училище във Враца има своя метеорологична станция

В училище "Христо Ботев" във Враца се открива метеорологична станция.  16 000 лева от училищния бюджет са вложени в проекта за метеорологична станция. Идеята е на учителката по география Цветелина Ценова :  Самата станция е снабдена с най-модерната сензорна техника, в която са включени термометър, ветромер, барометър, дъждомер и един уред за..

публикувано на 30.05.17 в 09:38

Ураган отне живота на тринайсет души в Москва

Над 1000 спасители участват в ликвидирането на последиците  от урагана, който връхлетя вчера Москва и отне живота на 11 души, съобщиха местните власти.  В операцията са включени 170 единици техника на пожарната служба.  От стихията са пострадали над 140 души, като повечето от тях все още са в болници.  Повалени са хиляди дървета, които..

обновено на 30.05.17 в 09:05

Железничарите в Гърция отменят протестите си днес и утре

Обявените за днес и утре протести на железничарите в Гърция се отменят и влаковете в страната ще се движат нормално, съобщиха гръцките медии. 24-часова стачка е предвидена за четвъртък, когато няма да се движат никакви влакове. Работещите в сектора са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.

публикувано на 30.05.17 в 09:00

Зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия

В Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант II за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници...

публикувано на 30.05.17 в 08:29

Алекси Стратиев: Не високите глоби, а всеобхватен контрол ще гарантира дисциплината на пътя

В България липсва мрежа от камери за контрол, която би могла да бъде изградена, ако парите от глобите на засечените с камери водачи се вложат в изграждането на подобна контролна система. Това каза в коментар за "Преди всички" Алекси Стратиев , бивш директор на КАТ. По думите му, това може да стане много бързо и без да се ощетява бюджетът:..

публикувано на 30.05.17 в 08:13