Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбелязва своя празник

Варна отбелязва своя празник в деня на Свето Успение Богородично. В морската столица 15 август е неработен. Празникът традиционно започна с тържествена Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм. Стотици хора присъстваха на литургията. Хората се поклониха на чудотворната икона на Света..

публикувано на 15.08.18 в 15:30

Има опасност да рухне и останалата част от моста в Генуа

Има опасност останалата част от моста "Моранди" в Генуа да падне. Управителят на област Лигурия Джовани Тоти и кметът на Генуа Марко Бучи казаха, че може да се наложи сградите под моста "Моранди" да бъдат съборени, защото има вероятност виадуктът да бъде разрушен. В момента се търси алтернатива за 311 семейства. Според експерти,..

обновено на 15.08.18 в 15:14

Мартин Димитров иска външна независима проверка за срива на Търговския регистър

Целта ни е изборите да станат по-честни, а изборният процес – по-прозрачен. Това заяви в предаването „12+4“ бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той заедно със своя колега Петър Славов внесоха жалба, след която Административният съд в София излезе с решение на 1 август, според което в 6-месечен срок ЦИК трябва да въведе..

публикувано на 15.08.18 в 15:07

Разбиха голям канал за внос на нелегални цигари

Агенция "Митници" и "Гранична полиция" разбиха голям канал за внос на нелегални цигари. При съвместна акция в София и Бургас са установени голямо количество цигари от неизвестна марка в България. Те са се съхранявани в складове в покрайнините на София. Началникът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов уточни: “След извършените действия..

публикувано на 15.08.18 в 14:56

Инж. Йовчев: Чрез тол системата след 10 години отново ще имаме пътища на средно европейско ниво

След трагичния случай в Генуа не може да се правят генерални изводи и да се плашим, че мостовете са опасни. Това заяви в предаването „12+4“ инж. Румен Йовчев - експерт по мостостроителство и поддържане на съоръжения. „Мостовете се оразмеряват за най-висока степен на земетръс за региона, в който се строят. Нашият регион е 9-а степен и съответно..

публикувано на 15.08.18 в 14:28