Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ
НДК

Първо публично обсъждане на приоритетите на България по време на европредстедателството се провежда в София

В София ще се проведе първото публично обсъждане на приоритетите на България, начело на Съвета на ЕС през 2018 г. Дискусията ще бъде открита от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова. Първият граждански дебат на приоритетите на България за европейското лидерство ще се проведе под мотото: "101 дни до София - столица на..

публикувано на 21.09.17 в 07:58

Няма катастрофи с жертви в страната през последните 24 часа

Според информацията на МВР през последните часове в България няма станали катастрофи с жертви. Оповестяването на тези данни е част от  Европейския ден без жертви на пътя, който се отбелязва на 21 септември. У нас денят се отбелязва за втора поредна година. Страната ни е  участник в операция „Едуард“ с повече полицейски патрули. Инициативата е на..

публикувано на 21.09.17 в 07:55

Земетресение с магнитуд 6,2 разлюля бреговете на индонезийския остров Ява

Земетресение с магнитуд 6,2 стана край бреговете на индонезийския остров Ява, съобщи метеорологичната обсерватория на Хонг Конг, цитирана от ТАСС. Епицентърът е бил на 110 км на север от град Сурабая - вторият по големина град в страната и популярен туристически център. Не се съобщава за жертви и разрушения. Не е издадено и предупреждение за цунами...

публикувано на 21.09.17 в 07:45

МВР задържа още двама мъже и голямо количество дрога в София

Сделка за два килограма хероин са прекъснали полицаите с нощна акция в София, при която са арестувани двама мъже . Това научи Хоризонт от свои източници в МВР. Криминалисти предполагат, че наркотикът  е бил предназначен за разпространение на българския пазар. Разследването по случая продължава. Акцията на СДВР и ГДБОП е поредна срещу..

публикувано на 21.09.17 в 07:41

Преглед на печата

Партиите превърнаха във фарс избора на членове на Висшия съдебен съвет- е централното заглавие на Сега . Твърдението, че депутатите са гласували под диктовка , е подкрепено със снимки от вота. Резултатът съвпада с изтеклата в началото на месеца схема, въпреки че Европейската комисия следи процедурата под лупа, се обобщава в статията. За..

публикувано на 21.09.17 в 07:36