Асоциация търси начини да повдигне в ЕП въпроса - българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища

Снимка: Евгения Йотова

Над 260 деца, сред които 50 първокласници, са записани в едно от българските училища във Виена. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на българските училищата зад граница Ирина Владикова. Асоциацията търси начини да повдигне в ЕП въпроса българският език да бъде признат за матуритетен в европейските училища. Всички езици, признати в конституциите на страните-членки в ЕС трябва да са матуритетни, а  не само големите, заяви тя:

Имаме силното уверение както на нашите политици в България, така и на депутатите ни в ЕП, че имаме пълната им подкрепа, и ще направим каквото е нужно, за да поставим този въпрос, за да се обърне внимание и се надяваме да имаме някакви резултати.

Въпросът за дистанционно обучение в чужбина по някои предмети все още е „извън полето на внимание от страна на законодателите“, допълни тя.

МОН не ни припознава като училища, а само като организации. Нямаме все още определение какво сме и, след като не сме субект, не влизаме в този закон. А от това зависи много и резултатът за вземане на решение за дистанционно обучение на тези деца, някои от които пътуват по час, по два.

Срещите с представителите на отделните партии винаги минават много добре, но са на ниво индивидуални познанства, обобщи тя.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблем с липсата на медицински сестри за детските заведения в Плевен

Община Плевен търси спешно медицински сестри за работа в училищата, детските градини и яслите. Ще бъдат обявени конкурси. Проблемът с липсата на медицински сестри се задълбочава , допълва заместник-кметът Стефан Милев : Фактите говорят, че в община Плевен имаме близо 30 медицински сестри, които са в пенсионна възраст. Заради това съм казал да..

публикувано на 23.07.17 в 11:24

Петър Чобанов: Ако "Банков надзор" си беше свършил работата, КТБ трябваше да бъде обявена в несъстоятелност до 2012-та

Проф. Валери Димитров , който е члена на УС на Фонда за гарантиране на влоговете и  бивш председател на Сметната палата,  коментира в ефира на „Хоризонт“  темата за фалита на КТБ и търсенето на отговорност на виновните за изпадането в несъстоятелност на банката, като изтъкна, че не е изненадан от  тезите на прокуратурата, изложени в резюмето на..

публикувано на 23.07.17 в 11:16
Една от

Пешеходни пътеки като клавиатури на пиано в Балчик преди Дните на класиката

Улица „Приморска“ в град Балчик  вече има пешеходните пътеки, изрисувани като клавиатура на пиано. Инициативата е част от предстоящия фестивал „Дни на класиката в Балчик“.   Чрез преобразяването на пешеходните пътеки община Балчик подкрепя инициативата на Фондация „Академия класика“ за събирането на средства за роял за новата концертна зала в града...

публикувано на 23.07.17 в 10:49

Карнавал на пеперудите при Полска скакавица

Възстановеният след няколкогодишно прекъсване карнавал на пеперудите ще се проведе днес при известния водопад до кюстендилското село Полска скакавица, съобщиха от общината в Кюстендил. Според научни изследвания в района живеят над 800 вида пеперуди.  Празникът включва шоу на деца в пъстро облекло, аранжирано в цветовете и формата на переруди. Ще има..

публикувано на 23.07.17 в 09:29

Отбелязваме годишнината от гибелта на Никола Вапцаров

Днес се навършват 75 години от разстрела на   поета Никола Вапцаров. Пред паметника в родния град на  поета в 11 часа ще  бъдат поднесени венци в знак на признателност пред таланта и идеала на Никола Вапцаров. Негови стихове ще изпълнят  рецитатори от няколко поколения.  През целия ден  къщата-музей на  поета, получил посмъртно Световната..

публикувано на 23.07.17 в 09:11