М. Кукушева: В Закона за храните ще има клаузи за неизрядните производители, но нищо за сивата икономика

Проф. Ст. Петрова: Проектът включва само храни, които не са основни

Снимка: БГНЕС

Няма как храната да е вредна, при положение, че няма такава дефиниция, а има Европейско законодателство и регламенти – куп на брой, които ние всички спазваме.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по повод новия данък върху вредните храни, който се очаква да бъде предложен в проектозакон тази седмица.

Реакцията на бизнеса е абсолютно негативна, не само нашата, защото в последните дни стана ясно, че в една от категориите са включени хлебни и сладкарски изделия, подчерта Кукушева  и допълни, че страната ни има свои традиционна кухня при изработката на закуски и сладкарски изделия:

Благодарение на тази кулинарна култура и кулинарни навици българският народ е оцелял повече от 13 века и няма как да приемем, че тази култура е вредна.

Относно съдържанието на сол в хляба, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите поясни, че количеството е било редуцирано от хлебопекарите под 3,2 % и допълни по повод качеството:

Ние сме го гарантирали през своя браншови стандарт, който присъства във всеки български магазин. Хлябът по стандарт в България е най- проследимата храна в производството не само в последната фаза, а от нивата до трапезата, като в момента предстои да бъде утвърден стандартът на пълнозърнестия хляб.

Според Кукушева по-голям проблем са храните, които се предлагат в държавните и общински детски заведения:

Липса на изискване доставчикът да е регистриран по Закона за храните или ако е чисто търговско дружество, да се посочи кой е производителят на хляб, закуска, колбас и т.н.

В Закона за храните се предвиждат много клаузи за неизрядните производители, но няма нищо свързано със сивата икономика, защото тя не е обект на цялото законодателство, подчерта Марияна Кукушева.

професор Стефка ПетроваМинистерството на здравеопазването поиска от НЦОЗА официално становище по отношение на проектозакона и ние го представихме, поясни в интервю
за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ професор Стефка Петрова, диетолог от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) :

Ние подкрепяме този закон, но има определени условия и изисквания, които ние считаме, че трябва Министерството да съобрази.

Професор Петрова подчерта, че в проекта на закона не са включени хляба и хлебните продукти и допълни, че:

Проектът включва само храни, които не са основни храни – храни, без които децата и цялото население могат да бъдат и ако не ги консумират или намалят консумацията, това само ще допринесе за един по-здравословен модел на хранене.

Съдържанието на сол в хлебните продукти не е малко, обясни още диетологът:

Имаме една горна граница в стандартите – тя е добре в бъдеще да бъде наложена по отношение на всички други хлябове, които не са по стандарт, но това са други мерки.

По отношение на солта се включват чипсовете и другите снаксове – храни, които се консумират от известна част от децата в значителни количества и значителна честота.

Други хранителни вещества, които според професор Стефка Петрова са предвидени за санкциониране от проектозакона, са  растителните частично хидрогенирани мазнини и безалкохолните напитки, както и плодовите сокове и нектари със синтетичните подсладители, оцветените води и енергийни напитки и др.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмокласниците могат да проверяват в интернет резултатите си от външното оценяване по български език и математика

Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след седми клас по български език и литература и по математика. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Проверката на резултатите става с входящ номер и с идентификационния код на адреса: http://priem.mon.bg...

публикувано на 26.06.19 в 17:08
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33