Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Кукушева: В Закона за храните ще има клаузи за неизрядните производители, но нищо за сивата икономика

Проф. Ст. Петрова: Проектът включва само храни, които не са основни

Снимка: БГНЕС

Няма как храната да е вредна, при положение, че няма такава дефиниция, а има Европейско законодателство и регламенти – куп на брой, които ние всички спазваме.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по повод новия данък върху вредните храни, който се очаква да бъде предложен в проектозакон тази седмица.

Реакцията на бизнеса е абсолютно негативна, не само нашата, защото в последните дни стана ясно, че в една от категориите са включени хлебни и сладкарски изделия, подчерта Кукушева  и допълни, че страната ни има свои традиционна кухня при изработката на закуски и сладкарски изделия:

Благодарение на тази кулинарна култура и кулинарни навици българският народ е оцелял повече от 13 века и няма как да приемем, че тази култура е вредна.

Относно съдържанието на сол в хляба, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите поясни, че количеството е било редуцирано от хлебопекарите под 3,2 % и допълни по повод качеството:

Ние сме го гарантирали през своя браншови стандарт, който присъства във всеки български магазин. Хлябът по стандарт в България е най- проследимата храна в производството не само в последната фаза, а от нивата до трапезата, като в момента предстои да бъде утвърден стандартът на пълнозърнестия хляб.

Според Кукушева по-голям проблем са храните, които се предлагат в държавните и общински детски заведения:

Липса на изискване доставчикът да е регистриран по Закона за храните или ако е чисто търговско дружество, да се посочи кой е производителят на хляб, закуска, колбас и т.н.

В Закона за храните се предвиждат много клаузи за неизрядните производители, но няма нищо свързано със сивата икономика, защото тя не е обект на цялото законодателство, подчерта Марияна Кукушева.

професор Стефка ПетроваМинистерството на здравеопазването поиска от НЦОЗА официално становище по отношение на проектозакона и ние го представихме, поясни в интервю
за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ професор Стефка Петрова, диетолог от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) :

Ние подкрепяме този закон, но има определени условия и изисквания, които ние считаме, че трябва Министерството да съобрази.

Професор Петрова подчерта, че в проекта на закона не са включени хляба и хлебните продукти и допълни, че:

Проектът включва само храни, които не са основни храни – храни, без които децата и цялото население могат да бъдат и ако не ги консумират или намалят консумацията, това само ще допринесе за един по-здравословен модел на хранене.

Съдържанието на сол в хлебните продукти не е малко, обясни още диетологът:

Имаме една горна граница в стандартите – тя е добре в бъдеще да бъде наложена по отношение на всички други хлябове, които не са по стандарт, но това са други мерки.

По отношение на солта се включват чипсовете и другите снаксове – храни, които се консумират от известна част от децата в значителни количества и значителна честота.

Други хранителни вещества, които според професор Стефка Петрова са предвидени за санкциониране от проектозакона, са  растителните частично хидрогенирани мазнини и безалкохолните напитки, както и плодовите сокове и нектари със синтетичните подсладители, оцветените води и енергийни напитки и др.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022 г...

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29