С. Николов: Решението на Сирийската кризата е сложно и заради хаоса, които цари в страната

За дългосрочно решаване на Сирийската криза влияние оказаха и Виенската среща, и срещата на Г-20 в Анталия, както и събитията в Париж, обясни в интервю за  “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ експертът по сигурност Симеон Николов, директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, които коментира Парижките атентати и случващото се в Сирия:

В сянка остана един друг въпрос, когато се коментираха  тези атентати – във всички случаи те носеха едно провокационно послание към двете международни срещи и неслучайно бяха избрани точно ден-два преди те да се проведат.

Според Николов Виенските преговори за Сирия са доказателство за факта, че пробивът никога не е бил толкова опасно близо:

Срещата във Виена протече сравнително добре, защото на нея изненадващо бяха приети 9 основни принципа, около които участниците се присъединиха – страните от Близкия Изток, както и представители на ООН, на Европейския съюз, на Русия и САЩ.

Очевидно, че САЩ и Русия в двустранни контакти силно увеличиха натиска си върху Саудитска арабия, подчерта експертът, които допълни, че основен фактор в преговорите са били двете държави, както и Франция:

Франция, която пое инициативата след атентатите на 13-ти и чиято политическа инициатива очевидно ще доведе до повишаване на френската страна в международната дейност.

Лондон изразява известни резерви към военна намеса, независимо от позицията на правителството за сваляне на Асад, Германия  определено се коментира вече към това Асад да остане през един преходен период,  а Русия – винаги е била за една единна Сирия.

Русия подкрепя Асад, но само защото той е последниоя и единствен неин съюзник в региона, а тя търси възстановяване на своето влияние, като тя няма намерение да защитава самата личност, 
допълни Николов.

Симеон Николов сподели данни от социологическо проучване в Сирия, според което 20 % от хората в страната смятат, че Ислямска държава е оказала положително влияние върху развитието на Сирия:

20% смятат, че живеят по-добре, отколкото са живели при Асад, но 80% считат, че ситуацията се влошава заради чуждите борци и терористи. 49% отхвърлят американската въздушна операция, а 82% вярват, че Ислямска държава е създадена от САЩ и съюзниците й.

Експертът обаче подчерта, че трябва да се има предвид, че 80% от населението на Сирия живее в районите, които са под контрола на режима, докато останалата част от държавата са пустини, които не са гъсто населени райони.

Решаването на кризата е много сложно, но не заради Башар Асад, който ще остане за един преходен период и ще си отиде, но то няма да бъде бързо именно поради сложността, интересите на външните фактори и на регионалните фактори,  както и заради хаоса, които цари в самата Сирия,  допълни Симеон Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33