Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Цената на политическия компромис е независимостта на съда

Лозан Панов: Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат

| обновено на 11.12.15 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев нарече политически компромис решението на парламента за разделението на квотите във Висшия съдебен съвет. На честването на 135-годишнина от учредяването на Върховния касационен съд държавният глава заяви, че една от най-важните промени в Основния закон не е била реализирана по начин, който да спечели доверието на магистратите:

Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда. Надявам се, че все повече политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени партийни интереси. От това зависи успехът на всички останали реформи. Повече от две десетилетия се пишат стратегии, отчети, а междувременно сме достигнали безпрецедентно ниско доверие на гражданите в системата на правораздаването.

Не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени – за начина на разделяне на колегиите във ВСС – не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото. Народното събрание се съобрази избирателно с част от препоръките на Венецианската комисия.

Събитието се превърна в своеобразно сбогуване с правосъдния министър в оставка Христо Иванов. Аплодисменти от съдиите и няколко европейски посланика и прегръдки от президента си спечели в последното си официално слово като министър Иванов. Той открои няколко причини да подаде оставка, сред които поголовният отказ да се направи сериозна проверка на скандала "Янева-Ченалова" и огромната медийна кампания срещу него, която очевидно е показала липсата на подкрепа:

Вододелът за това дали в България има реална борба срещу корупцията и прословутата воля за борба с корупцията, или няма такава, е в такива ситуации – дали ще има проверка, независимо от това кой е замесен. За съжаление, за мен стана ясно, че отговорът е отрицателен, независимо от това, че с огромно нежелание започнаха да се извършват някакви действия. За премиера не мога да коментирам, но за главния прокурор със сигурност не можем да говорим за някакво желание за обективна проверка.

Най-остро беше словото на председателя на ВКС Лозан Панов, който каза, че с гласуваните промени в Конституцията е трябвало да започне разрушаването на статуквото:

Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време 2 милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от "цвета на нацията", значи така е било замислено. Ако тези, които останаха, не вярват, че съдебната система е справедлива, че политическите партии ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено.

Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме "на хартия", търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено.

Усилията, които бяха положени през последната седмица за "спъване" на реформата, са обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Ако представителите на политическия елит "спънаха" конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лютви Местан

Лютви Местан: Христо Иванов цели да дискредитира премиера

Тежко е нарушен общественият договор между управляващите и избирателите, защото реформаторите не са изпълнили своята задача и са загубили легитимността си. Това каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан в коментар за..

публикувано на 11.12.15 в 15:15
Сотир Цацаров

Сотир Цацаров: Тезата на Христо Иванов е елементарна интрига

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като "елементарна интрига" тезата на министъра на правосъдието в оставка, че премиерът се съобразява с него при вземането на решения. По думите на Цацаров  Христо Иванов доста надценява неговата персонална..

публикувано на 11.12.15 в 13:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43