Съдия Емил Дечев: Страхът на политици и бизнесмени възпрепятства съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа е възпрепятствана от страха в средите на политиците и на големия бизнес, който има връзки с политиката и определя донякъде политическия дневен ред, че ако в България се направи истинска, добра съдебна реформа, има реална опасност политици и влиятелни бизнесмени да получат справедливо възмездие. Това каза в предаването „Неделя 150“ съдия Емил Дечев:

Тази лична драма на тези хора се превръща в драма на цялото общество. Една част от хората, които трябва да направят реформата и могат да я направят, не я правят, защото се страхуват, че може да ги застигне осъдителна присъда. Затова всичко става много мъчно и с имитация.

Най-точно е да се каже, че ние излязохме на стълбите на Съдебната палата за откровен разговор с гражданите... Това е доста нетрадиционен акт. Случва се за първи път в историята на България. А се случи, защото се отдалечаваме от нормалността.

За 26 години политиците имаха достатъчно време да извършат промените в законите, така че да се върнем към нормалността. За съжаление обаче проблемите не се решават, отбеляза още Емил Дечев:

Съдът става удобната „изтривалка“ и извинение за неуспехите на политиците. Съдът постоянно е обвиняван от политиците.

Дълги години в обществото бе насаждано мнението, че съдиите говорят само чрез съдебните актове, които не следва да се коментират, а само да се изпълняват. Това съвсем не означава, че съдиите трябва да бъдат незаинтересовани от случващото се в обществото и от реформата, на която са обект, подчерта съдия Дечев.

Той заяви още, че изпълнителната власт прави проектът за тази реформа, но съдиите като обект на една съдебна реформа, заложена през конституцията, чрез експертния си потенциал и знания е естествено да дадат своето мнение как тя трябва да се случи. Ненормално по думите му би било съдиите да бъдат изключени от този дебат.

Едва ли са много българите, които са си представяли сега съществуващия капитализъм. Подозрение, че така е било замислено, е възможно. Това каза Емил Дечев в коментар на изказването на председателя на ВКС Лозан Панов.


Свързани новини

Здравка Калайджиева: Не е ясно къде е независимостта на съдебната власт

Вместо независима съдебна власт и отчетна прокуратура постигнахме по-независима съдебна власт и най-независима прокуратура. Това е за съжаление резултатът от дебата в народното събрание. Тази позиция изрази в предаването „Неделя 150“ в коментар..

публикувано на 20.12.15 в 13:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33