Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общопрактикуващи лекари се обучават за работа с психично болни пациенти

Снимка: БГНЕС

Над хиляда общопрактикуващи лекари са се включили в обучение по проект "Подобрени услуги за психично здраве" от началото на годината до момента. Проектът се разработва от Националния център за обществено здраве и анализи и целта му е да подобри познанията на личните лекари за признаците на честите психични разстройства. От центъра очакват през февруари в обучението да се включат поне още 1000 лични лекари, психолози и социални работници.

По данни от проучването ЕПИБУЛ, около 20% от българите преживяват психично разстройство в определен момент от живота си. Всички желаещи от 16 области в страната могат да се включат до края на месеца, обясни д-р Захари Зарков, ръководител на проекта:

За съжаление сме притиснати от сроковете. Подканвам колегите, лични лекари, да се поинтересуват на сайта на Центъра по обществено здраве и анализи. Има информация към кого да се обърнат. Има я платформата публикувана. Всички хора от Югозападен, Южен централен, Югоизточен,  и Североизточен икономически регион са поканени, имам предвид практикуващите лекари да се включат в това обучение.

В края на миналата седмица експертите от Националния център по обществено здраве и анализи огласиха пред парламентарната здравна комисия доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас, според който дори преди 1989 година, когато психично болните са били целенасочено изолирани, грижата за тях е била по-добре структурирана и осигурена, отколкото е в момента.

Има единични положителни примери, но липсва цялостна концепция за това как системата за психиатрична помощ да се промени в полза на пациентите, казва един от авторите на доклада д-р Владимир Наков, главен експерт в сектор "Психично здраве" в НЦОЗА:

Системата за психиатричната помощ е неравномерна. Има тенденция за разширяване на стационарната помощ, което е обратно на европейската тенденция за "психиатрия в общността" – т.е. потребителите на психично-здравна помощ са в домовете си и не са откъснати от обществото като цяло.

Част от лечебните заведения, които би трябвало да променят начина си на работа, са общинските центрове за психично здраве. Д-р Теменужка Матева, директор на Центъра за психично здраве в Русе, отбеляза, че анализът в доклада е направен без проведен разговор както със самите пациенти, така и с гилдията. Документът се позовава на данни на Световната банка от 2005-2006 година, подчерта тя.

Натовареността на диспансерите с лежащо болни при нас е много голяма, обясни още д-р Матева. По думите ѝ, психично болният човек има нужда от комплексно обслужване. Тя призова да не се разваля нещо, което работи, и добрият пример да се пренесе и на други места.

Гледните точки по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище. Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38