Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Стоянов: Най-сериозните проблеми и корупционни рискове в ЗОП са при контрола на изпълнението

Снимка: www.ipai-bg.eu

Възложителите на обществени поръчки са част от нашето общество и често на самите тях е трудно да спазват множеството правила и изисквания към възлагателния процес в ЗОП. Честите промени в закона правят качественото и ефективно възлагане много трудно.
 

ЗОП не е пригоден и не е разписан да се бори с корупцията. ЗОП и европейското законодателство в областта имат малко по-различна цел, а именно – да осигуряват възможно най-ефективното разходване на публичните средства по един процедурно описан начин.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" главният секретар на Националното сдружение на експертите по обществените поръчки Ивайло Стоянов, който оцени промените като "много положителни" и уточни, че европейски директиви от 2014 г. са в основата на промените в ЗОП, които НС ще гласува днес.

С тях се въвежда не само това, което виждаме като практика в други страни-членки, но и практиката на европейските съдилища, на Европейския съд, на националните съдилища.

В голяма степен законът става по-ясен. Въвеждат се нови моменти и с уеднаквяването на правилата, на практика, националните възложители ще възлагат поръчките по същия начин, както европейските. Това ще улесни възлагането на обществени поръчки по европейски проекти, уточни Стоянов.

Един елемент, който задължително трябва да транспонираме в нашето законодателство, е новият единен образец на оферта – всички участници, всеки един бизнес, независимо къде в ЕС се намира, ще попълва офертата си по един и същи начин.  От една страна, ще е полезно за самия възложител, който няма да допуска грешки, изготвяйки документацията, а от друга – и за самия бизнес, тъй като това унифициране ще му позволи по-лесно и ефективно да изготвя своите оферти. Другото положително е създаването на основата за т.нар. "електронни обществени поръчки".

Все още обаче няма визия към правилника за прилагането на закона, допълни Стоянов. Според него дискусиите за двата документа е трябвало да вървят в работните групи сравнително едновременно, за да могат депутатите да си изяснят докъде стига това прехвърляне на процедурни правила.

Според експерта случаен принцип при разпределението на производствата по ЗОП, както се разпределят делата в съдебната система, би бил по-подходящ, отколкото това да се определя от председателя на КЗК:

Трябваше малко повече внимание да се обърне при приемането на този закон и на етапа на контрола на изпълнението на обществените поръчки. Дълги години обществото е съсредоточено в самия закон и остава малко по-назад може би най-важният въпрос за обществото, а именно изпълнението.

Най-сериозните проблеми, в това число и корупционни рискове, са именно на този етап, а не толкова на етапа на възлагателните действия.

Интервюто на Веселина Миланова с Ивайло Стоянов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите приемат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и в ЗОП

С продължение на второто гласуване на Закона за обществените поръчки ще започне извънредното заседание на парламента. На последното заседание депутати поискаха и присъствието на вицепремиера Томислав Дончев , който ще отговаря на въпроси за спорните..

публикувано на 02.02.16 в 08:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06