Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Запорожец: В групата ми има трима руснаци и трима украинци, но няма разделителна линия

Хората се мразят без да осъзнават, че става дума за различни пропаганди

снимка: Ирина Недева


Популярният Андрей Запорожец още помни времената когато в училище са си правели шеги с името му на соц- автомобил. Музикалтът се се прочу с „Пятница“ - важна украинска група от 2 души - Сергей Бабкин - актьор в Харковския театър и Андрей Запорожец. Групата е създадена през 2000 година. През 2002 г. излиза първият им албума Unplugged, който им струва 30 долара за непрофесионален запис, който обаче има огромен успех.  Пятница съществува до 2007 година.  А най-култовата песен оттам е "Я солдат". След началото на драмата с Украйна, анексирането на Крим и разделението в Източна Украйна въпросът какъв е войникът буди противоречия,коментира той:

Ситуацията е наистина сложна в момента. Аз всъщност живея на границата на Украйна и Русия - в Харков. Ние сме руско-говорящи хора там и има силна връзка с Русия даже и сега и затова тази ситуация и война в момента е ужасно тъжно нещо за хора като мен. Всъщност в групата ни има трима украринци и трима руснаци. Разделителнатата линия не минава между нас. Преди няколко години имахме и грузински музикант в групата. Свирим с различни хора и по целия свят. Вътре в групата няма разделение,няма ги границите. Свиря за хората по целия свят. Така че, да се разберем - това е за всички войници в целия свят! Няма граници между нас защото мисля, че ние имаме нужда от тези връзки - свързаността на културите.

Запорожец се упределя като украинец от рускоезичната общнот в Харков. Признава, че пише песни и на украински, но това не е естествения му език, а мислта му тече на руски.

Всъщност е ужасно трудно да си аполитичен, да си над политиката, но се опитвам защото мисля че музиката е нанционална. Музиката и политиката нямат общо и не бива да имат. Не искам да ги смесвам. Музиката е наднационален език за всчки видове хора и все още вярвам че можем да живеем без граници.

Светът става наистина доста по-сложен не само в нашите страни. Това е навсякъде и в Европа и в Германия и Франция. Много зависи от това как гледаш на този проблем. Някои хора изпитват уважение към всякакви хора, към всякакви религии, към всички нации. Аз самият съм такъв. Но може би не всички могат да изпитват уважение и респект към хората независимо от това откъде идват. Някои хора са клонни да съдят другите само защото те са мюсюлмани, или просто е с друга националност от различна страна. А не бива да мразим някой само защото е от друга страна. Давам си сметка, че може би само в моя вътрешен свят  може да е така - Без граници, без лимити... Но! Животът е суров!  

И Запорожец и групата му Сънсей трябва да чакат за виза за да свирят в клуб в София и то за втори път. Въодушевени от това че ги чакат, че младите софиянци знаят песните им, че ги пеят. Запорожец призна, че отново се е събрал отново със Сергей Бабкин и ще нов албум на Пятница. Затова на концерта в София групата му Сънсей не постави нито едно парче на Пятница. Андрей е сигурен, че ще дойде и в дуета с Бабкин отново. Проектът Сънсей е имал концерти в САЩ, в Париж, Амстердам, Германия в Естония, мечтае за Барселона и Лондон. Имало е и един концерт в Крим след анексирането

Имах само един концерт там. И то при мои близки приятели. Те имат малък бар и аз свирих там. Почти ъндърграунд.  След анексирането! Знам, че някои хора ме осъждат за това.  В техните очи съм едва ли не терорист, или и аз не знам... предател... Това е адски тъжно, защото аз не виждам ситуацията така както я виждат и възприемат повечето хора в моята страна. Може би защото съм живял и в Украйна и в Санкт Петербург в Русия. Живях и в... Индонезия. Просто мога да живея навсякъде - по един месец тук или на другия край на света. Виждам прекрасни хора навсякъде.

Знам че има война.  Това е война. Но всъщност това не е точно това което хората мислят. Ние сме доста близки като менталност и точно това е ужасното. Всъщност аз не виждам почти никакви разлики в мисленето ни. Точно затова толкова кошмарно тъжен. Защото хората се мразят без да осъзнават, че става дума повече за пропаганда. Проблемът е че става дума за различни пропаганди.  В Русия е една пропагандата, в Украйна е обратната. Но истината не е нито в едната, нито в другата. Някъде другаде е ... по средата. И наистина е трудно за хората да се ориентират защото те виждат това които излиза по масовите медии - свикнали са да мислят в черно-бяло. А то никога не е така.

Песните са като врати, вярва Запорожец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31